Turşu herkesin evinde yapabileceği bir üründür. Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Hatta neredeyse dolapta olduğu kadar güvendedirler. Tek dikkat etmeniz gereken güneş almayan serin bir yerde durmaları.
Tuz - sirke ve su oranı çok çok önemli. Mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen miktarlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisinde mutlaka limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler kullanın. Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
İlgili 25 soru bulundu
Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak, en fazla üç ay içinde tüketilmelidirler.''
Hemen yapıma geçelim 5 litrelik bidonu muzu alıyoruz en alta 5 adet nohut ve ve bir kaç sarımsak atıyoruz ,üzerine karışık doğranmış sebzemizi ekliyoruz, ara katlara ikişer üçer sarımsak ekliyoruz, bidon dolana kadar aynı işleme devam çok iyi bastırmalıyız sebzeleri.
Turşu kurma, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu; asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hâle getirilmesidir.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Turşuları mutlaka güneş almayan, kuru ve serin bir yerde saklayınız. Kapakları hiç açılmadan kuru ve serin bir ortamda veya buzdolabında 6 ay saklayabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklayarak 3 ay boyunca tüketebilirsiniz. Açılan turşu kavanozunu kesinlikle oda sıcaklığında saklamayın.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Biber turşunuz hazırladıktan 3 – 4 gün sonra sararmaya başlayacaktır. 10-12 gün içinde tamamen olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelecektir.
l Biber turşusunun tuz oranının az miktarda olması zamanla yumuşama, kararmaya ve esnemeye sebep olabilir. l Bunun tersi tuz oranının aşırı derece de fazla olması da hem tadını bozabilmekte, hem kararta bilmekte hemde turşunuzun olgunlaşma süreciini geciktirmektedir.
Bozulma nedenlerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişir. Beyaz ya da bakır renkli bir hal alır. Bu da turşuların bozulmuş olduğunun bir diğer göstergesi arasında sayılabilir.
Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Turşu açılırsa bozulur mu? Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
İdeal olma süresi 1 aydir. Daha erken olmasını istiyorsanız turşu kurarken birkaç tane çiğ nohut ativerin içine. Nohutla beraber olan turşu daha çok lezzet alir ve 15 gun içinde olur.
Turşularınızı tercihe göre cam ya da pet kavanozlarda kurabilirsiniz. Kavanoz büyüklükleri tercihe göre büyüklü küçüklü seçilebilir. Böylece misafir sayısına göre uygun büyüklükte bir kavanozu açabilirsiniz. Turşunun lezzet ve vitamin açısından olmazsa olmazı olan sarımsak mutlaka konmalıdır.
Yaptığınız turşuyu serin, güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bu yüzden çokça hazırlayıp kışa saklayabilirsiniz. Eğer dolaba koyduğunuzda turşunuzun yağı donmuşsa bu sizi endişelendirmesin. Turşunuzu yemeden 15-20 dakika önce dolaptan çıkartırsanız normale dönecektir.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Turşu Yaparken Musluk Suyu Kullanmak:
Turşunun içindeki besinlerin yanı sıra suyu da oldukça önemlidir. Turşuyu hazırlarken musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız gerekir. Ayrıca içme suyu, musluk suyuna göre turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır. 6) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri