Bor, bitkide sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında meyve sayısını artırır.
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur.
Bitkideki ilk çiçeklenme döneminden itibaren hem çinko (Zn) hemde bor (B) ihtiyacını karşılar. Düzgün bir çiçek oluşumu ve tozlaşma oluşumu sağlar. İyi bir çiçek ve meyve teşekkülü için çinko ve borun aynı anda kullanılması gerekir. Bu şekilde çiçeklenme, döllenme ve meyve tutumunun artması sağlanabilir.
✓ Bitkilerin sağlam bir yapıya ve doku ağına sahip olmasında belirleyici rol oynayan bor, bir anlamda hücre duvarlarında çimento görevi gören yapısal bir elementtir. ✓ Hücre membranlarının yapısal bütünlüğü ve fizyolojik fonksiyonları üzerinde belirleyici rol- lere sahiptir.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Bor, bitkide sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında meyve sayısını artırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir.
Tarımda bor mineralleri bitki örtüsünün gelişmesini artırmak veya önlemek maksadıyla, biyolojik gelişim ve kontrol kimyasallarında kullanılmaktadır. Bor mineralleri küflenmeyi önlemek amacıyla, yapay gübre üretiminde, yavaş eriyen gübre üretiminde, bakterisit ve fumgusit olarak kullanılmaktadır.
Bor fazlalığında büyüme noktaları uzun zaman sıhhatli kaldıkları halde yaşlı yapraklar zarar görür. Kökler de zarar görür ve ölürler. Bitkiler bor isteklerine göre muhtelif şekilde sınıflandırılabilirler.
Yeteri kadar bor minerali alamayan bitkilerde yeterli meyve tutumu ve gelişimi sağlanamaz. Çinko ise Enzim aktivitesinde oynadığı rol nedeniyle protein, karbonhidrat ve oksin metabolizmalarında çok önemli bir elementtir. Eksikliğinde meyve sayısında düşüş göze çarpar. Çoğu kere meyve iriliğinde de küçülmeler gözlenir.
Yüksek sıcaklık, acı biberlerde acılığı artıran bir faktördür. Gelişme gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğünde bitki büyümesi yavaşlar, döllenme aksar. Gündüz 32 ºC' nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır.
Potasyumun temel görevleri protein sentezi ve fotosentez işleminde rol oynamak ve şekerlerin yapraktan meyveye iletimini sağlamaktır (Şekil 1).
Zeytine yapraktan çinko bor gübresi 100 litre suya 200- 300 ml karıştırılarak yapraktan uygulanabilir. Damla sulama sistemiyle 1 ton suya 2-2,5 L olacak şeklide uygulanır.
Bor eksikliği öncelikle büyüme noktalarına zarar verdiğinden bitkinin büyümesi yavaşlamaktadır. Yapraklar ve sürgünler ve ince dallar kolay kırılan gevrek bir yapı oluştururlar. Eksiklik şiddetli ise büyüme noktalarında ölüm meydana gelir ve büyüme durur. Çiçek ve meyve oluşumu engellenir.
Bor gübresi, genellikle toprağa uygulanır. Toprağa karıştırılarak veya sulama suyuyla bitki gruplarına verilir. Bor gübresi, bitkiler tarafından kolayca emilebilen bir biçimde olmalıdır. Bu gübre, üreme kökleri tarafından bitki dokularında kullanılır.
Yapraktaki sararmaların, erken dökülmenin ve küçülmenin önüne geçer. Meyve ağaçlarında sürgün sayısı ve meyve tutumunu artırır, meyvede şekil bozukluklarını önler.
Bulaşık ve çamaşır makineleri için tasarlanan parlatıcılar ve deterjanların yapısında da boraks vardır. Çevre dostu özelliklerinden dolayı tercih edilen madde toprağa zarar vermeden böcek oluşumunu önler ve aynı zamanda bitkilere de zarar vermez.
Bor gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin hemen üzerinde insanlar için toksik sayılacak niteliktedir. Yani içilmesi zararlıdır... Bitkiler için verim artırıcı unsur olmakla birlikte kontrollü kullanımı şarttır.
Çiçeklenme ve tomurcuklanma zamanında ise, çiçeklenmeye teşvik etmek ve çiçeklerin kalite seviyesini artırmak için potasyum ve fosfor ağırlıklı içeriğe sahip gübrelerin kullanılması idealdir. Çiçekli bitkilerin iyi olabilmesi için gübre karışımında aşırı derecede azot yer almamalıdır.
Hızlı etkili çinko kaynağıdır. Bitkilerin bodur kalmasını önler, bitki boyunu ve sap kalınlığını artırır. Tahıllarda kardeşlenme ve sapa kalkmayı, sebzeler ve meyve ağaçlarında gövde ve dal gelişimini hızlandırır. Yapraktaki sararmaların, erken dökülmenin ve küçülmenin önüne geçer.
Bor büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Zeytin ağaçlarında meyve sayısını arttırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir. Bor noksanlığında yapraklarda, meyvelerde doku ve şekil bozukluğu, gövde merkezinde çatlama ve çürümeler meydana gelir.
Bor gereksinimi yüksek olan bitkilerin bor beslenmesi yeterli olduğunda yapraklarda genellikle 25 ile 75 mg B/kg arasında bor bulunur. Tahıllarda ise, bor beslenmesinin yeterli olması durumunda yaprakla- rın bor miktarı genellikle 5 ile 25 mg/kg arasında de- ğişmektedir.
Borun başlıca kullanım alanı cam endüstrisidir. Dünyadaki önemli bor yataklarının ise; Türkiye, Rusya ve ABD'de olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri