Kafa içi basıncı artışını düşündüren bulgular baş ağrısı, bulantı olmadan kusma, göz kaslarında paralizilerdir. İleri dönemlerde bilinç bozuklukları, papil ödem, ense ve sırt ağrısı tabloya eklenir.
Kafa içi basınç artışı beyin herniasyonuna neden olabilir. Kitle etkisi nedeniyle artan basınç beyin dokusunu yer değiştirmeye zorlar. Bu durum iskemiye neden olarak beyinde yapısal hasar oluşturur. Her şey yapılsa bile yaşamsal fonksiyonların kaybı ya da ölümle neticelenebilir.
Kafadaki basınç hissi, gerilim sonucu yaşanan baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrıların nedeni yaşanan stres kaynaklı olabilir. Stres kaynaklı olmasının dışında da farklı nedenleri olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir.
Kafa içi basınç artışı sendromu (KİBAS) farklı etiyolojik nedenlerle, ancak temelde aynı patofizyolojik mekanizmalar ile intrakranial basıncın (İKB) artması sonucu ortaya çıkan çoğunlukla başağrısı, bulantısız kusma ve papil ödem ile karakterize klinik bir tablodur.
İlgili 25 soru bulundu
Nörolojik muayenede nöroloji uzmanı tarafından da yapılabilen göz içi muayenesinde göz siniri ödemi tipik belirtisidir. Beyin suyu basıncı, belden bir iğne ile ölçüleren tanı kesinleştirilir. Hızla tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Hidrosefali, beynin derinliklerinde bulunan ve ventrikül adı verilen boşluklarda aşırı sıvı birikmesidir. Bu birikmeye sıklıkla fazla sıvının uzaklaştırılmasını önleyen bir tıkanıklık neden olur. Fazla sıvı ventriküllerin boyutunu artırır ve beyne baskı yapar.
Damar tıkanıklığı haricinde tansiyona bağlı beyin kanamaları, toplardamarların tıkanıklıklarına bağlı gelişen venöz hemorajiler de beyin damar hastalıkları arasında yer alır. Cerrahi olarak boşaltılmayı gerektirmeyen beyin kanamalarının takibi ve tedavisi de nöroloji uzmanları tarafından yapılır.
İntrakraniyal basınç, kafatası içinde yer alan organların oluşturduğu dinamik basınç olarak tanımlanmaktadır. Bu basıncın normal değeri yetişkinlerde 0-10 mmHg arasındadır.
Bu hastalıklardan birisi bulunuyorsa, psikiyatri bölümü tercih edilebilir. Öncelikle psikiyatri bölümünü çok iyi anlamak gerekir. Hastalıkları araştırılarak, ilgili bir hastalıkla bu bölüme gidilmelidir. Psikiyatri servisine gitmek için, akıl sağlığı veya huzursuzluk gibi durumların olması gerekir.
Başı çevreleyen adalelerin kasılmasına bağlıdır ve sıklıkla başın tümünde ağrı hissedilir. Ağrı; ağırlık, basınç hissi, sıkıştırma tarzındadır. 5-10 dakika kadar sürebileceği gibi günlerce aralıksız da devam edebilir.
Baş ağrısı gündelik hayatı zorlaştırır, hayat kalitesini düşürür. Bu ağrıların bir türü de gerilim tipi baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısı da en sık görülen baş ağrıları türlerindendir. Baş, yüz, boyun çevresinde hafif ila orta şiddette ağrılara neden olur.
İntrakranyal boşluğun %80'ini beyin, kalanını da eşit olarak kan ve BOS doldurur. Kafa içi basıncı genellikle BOS ve kan miktarı ile dengelenmektedir. Bos veya kan hacminden herhangi biri arttığında diğerinin miktarındaki azalma ile kafa içi basınç dengelenir yada dengelenmeye çalışılır.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Bazı türleri susuzluk, yorgunluk, stres, yüksek tansiyon, adet dönemi ya da migren gibi bir nedenden kaynaklanabilir, bazıları da önemli bir hastalığa işaret edebilir.
Beyin suyu basınç azalması (intrakranyal hipotansiyon) başağrısı nedir? Beyin içi ve onu çevreleyen beyin suyunun basıncının azaldığı durumlarda “oturur duruma geçince veya ayağa kalkınca” hemen ortaya çıkan, “yatınca” ise hemen kaybolan veya ciddi oranda azalan bir başağrısı görülür.
Benign intrakranial hipertansiyon, artmış kafa içi basıncı ile karakterize bir sendromdur. Tekrarlayan baş ağrısı ile başvuran özellikle genç, bayan ve obez hastalarda tanıda düşünülmesi gereken bir hastalıktır. Benign intrakranial hipertansiyon bazen kranial sinir felçleriyle birlikte görülebilir.
KİBAS klinik belirti ve bulguları
En erken bulgu baş çevresi artışı ve fontanel gerginliğidir. Büyük çocuklarda baş ağrısı, kusma, papil ödemi saptanır. Uzun süreli intrakranial basınç artışında bilinç ve mental değişiklikler, apati, ilgisizlik, huzursuzluk uyaranlara yanıtsızlık, davranış değişiklikleri görülebilir.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Büyük (sistolik) ve küçük (diyastolik) tansiyon olmak üzere iki bileşeni vardır. Genelde, büyük tansiyon 100 ile 140 mmHg arası normal kabul edilirken, küçük için ise 60 ile 90 mmHg arası normal kabul edilir. Hastane veya ofiste kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Bu basınç azalması yatak istirahatinin uzatılması ve sıvı tüketiminin arttırılması ile tedavi edilir. Hastalar ayrıca içinde kafein olan ağrı kesicilerden de (örneğin Geralgine K gibi) faydalanabilirler.
Bu sızıntılar genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle kendini gösterir.
Sinir sıvısı kaybının ve bununla beraber oluşan alçak basıncın nedeni, omurgada mevcut bir kemik çıkıntısı olabilir – bu çıkıntı beyin sıvısını aslında koruyan omurilik zarına delik açar. Kemik çıkıntısına örneğin yıpranma neden olabilir – eklemler veya omurlar birbirine sürtündüğünden dolayı meydana gelen yıpranma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri