Acı biberde yanma hissine neden olan kapsaisin adı verilen maddedir. Acı biber yanma ve sıcak hissine neden olsa da aslında kimyasal bir yanma ya da doğrudan bir doku hasarı gerçekleşmez. Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır.
Acı biber, ağzımıza değdiğinde neden “yakar”? Çünkü acı biberde kapsaisin adlı bir madde vardır. Kapsaisin, ağzımızda bulunan, TRPV1 adlı bir almaç (reseptör) türünü uyaran bir bileşiktir.
Haricen kullanılan bir analjeziktir olan Kapsaisin, Capsicum sp.nin olgun kuru meyvelerinde bulunur ve etkindir. Ayrıca acı kırmızı bibere keskin yakıcı tadı veren asıl maddedir.
Biberlerin acısını almak ise bir o kadar kolay. Asidik yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ya da domates gibi eldeki biber acısını geçirmesiyle meşhurdur. Geniş bir kaseye doldurulan sirkede elinizi 10 dakika beklettikten sonra bol suyla duruladığınızda biber nedeniyle yanan ellerinizi eski haline getirebilirsiniz.
Kapsaisin adı verilen biyoaktif bileşen, kırmızı biber bitkisinin meyvelerinde zararlılara ve mantarlara karşı doğal bir savunma mekanizması olarak biyosentezlenen bir grup kimyasaldır [3] Kapsaisin bibere acılık, yakıcı ve tahriş etme özelliği kazandıran etken madde olarak tanımlanabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Biberlerin acılığını sap kısmındaki yıldız şekline bakarak anlayabilirsiniz. O yıldızın köşeleri 5'in üzerindeyse biber oldukça acıdır.
kapsaisin yağda çözünür. elleri sabunla yıkamak işe yarayabilir. edit ek: el önce sıvı yağ ile sıvanıp, bir süre beklenip yıkanırsa ve bu bir kaç defa tekrar edilirse daha da etkili olabilir ya da el sıvı yağ dolu bir kaba daldırılıp beklenebilir.
Kurutulmuş Carolina Reaper - Dünya'nın En Acı Biberi +1 Adet 2,2 Milyon Scoville.
Carolina Reaper, orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Karolina Azraili anlamına gelir. Güney Karolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Güney Amerika'nın Trinidad ülkesinde yetişen 1 milyon acı birimine sahip bu biber bir pot biber çeşidi. Yani ağzınıza attığınız an acı bombası yaşatacak cinsten.
Golf topu büyüklüğündeki Trinidad Moruga Akrebi biberleri, Scoville acılık ölçeğinde 2 milyon birime ulaşarak dünyanın en acı biberi oldu.) Red Savina™ Capsicum chinense (alttürü), 350,000 Scoville değeriyle dünyanın en acı biberlerinden biri.
Acı biberde yanma hissine neden olan kapsaisin adı verilen maddedir. Acı biber yanma ve sıcak hissine neden olsa da aslında kimyasal bir yanma ya da doğrudan bir doku hasarı gerçekleşmez. Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır.
Avrupa'da ilk olarak İspanya'ya ulaşan acı biberi, 16. yüzyılda Kristof Kolomb'un getirdiği düşünülür. 16. yüzyılda Calabria ve Güney İtalya'ya, 17. yüzyılda Güneybatı Fransa'ya, 18. yüzyıla gelindiğinde ise Macaristan, Balkanlar ve tüm Güney Avrupa'ya yayılarak Asya karabiberine güçleri yetmeyen halkın tercihi olur.
Acı biberin içerisinde bulunan beta karoten, antioksidan ve C vitamini sayesinde vücudu kanser ve kalp krizine karşı da koruma altına aldığı yapılan araştırmalar ile ortaya konuldu. Acı biber yenildiğinde vücutta dolaşımı hızlandırır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar.
Üçburun ismiyle de bilinen köy biberimiz ince kabuklu, biber kısmı etli, hoş kokulu ve tatlıdır.
6 - Naga Viper
2011 yılında dünyadaki en acı biber olarak Guiness Rekorlar kitabına giren Naga Viper, biber üreticisi bir çiftçi tarafından Bhut Jolokia, Naga Moric ve Trinidad Scorpion biberlerinden türetildi. Bu biberden yapılan sos en acı yemek tariflerinde kullanılıyor.
Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi terapatik etkileri sayesinde hastalıklara şifa oluyor. Tüm dünyada yetişebilen acı biber; pek çok yemekte kullanılmaktadır, vücudun vitamin, kalsiyum, potasyum ihtiyacını karşılamaktadır. Acı biberin özü “capsaicin”; beynin endorfin salgılamasına yol açar.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Minik şekilde doğrayın. Saklama poşetine istediğiniz miktarlarda yerleştirin. Havasını çıkarıp kapatın. Dondurucuda 6-8 ay muhafaza edebilirsiniz.
Acı ve ateşli olan biberde kapsaisin adında bir enzim bulunmaktadır. Bu özel enzimin kan dolaşımını artırıcı etkisi bulunuyor. Bu da libidonuzu yükseltmenize yardımcı olabilir.
Acı biberin içerisinde yer alan "kapsaisin" maddesi birçok tümörün büyümesini ve kanserli hücrelerin yayılmasını engelliyor. Bu madde enerji üretmekle sorumlu olan hücreye yani mitokondriye saldırıp kanser hücrelerini yok ediyor. Ayrıca birçok derde de deva oluyor.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri