İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur.
İsilik tedavisinde ilk adım hemen her zaman cildi serinletmek ve terlemeyi önleyici adımları atmaktır. Sık ılık duş aldırmak, cildi tahriş etmeyecek pamuklu ve ince kıyafetler giydirmek ve ortamı serin tutmak esastır. İsilik normal şartlar altında kendiliğinden ve sorunsuz bir şekilde iyileşir.
İsilik tedavisi için öncelikli olarak terlemeye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Teri emen pamuklu kıyafetleri tercih etmek, her gün duş almak, sıcak ortamlardan uzak durmak gibi basit önlemler ile isilik kendiliğinden birkaç gün içinde geçebilir.
Ter bezlerindeki tıkanıklık sonucu ter normal şartlardaki gibi boşalamaz ve ter bezlerinde birikir, zamanla oluşan basınç sonucu ter bezlerinde yırtılmaya neden olur ve çevre dokuya ter çıkışı ile isilik oluşur. Genellikle diz ve dirsek içlerinde, koltuk altı, sırt, göğüs, kalça, yüz ve kasık bölgesinde görülür.
Terlemeyi azaltan ilaçlar, bazı hastalıklar, uzun süreli yatak istirahati, yüksek ateş, fiziksel aktivite ve gözeneksiz bandaj kullanımı isilik ihtimalini artırır. Bu tür faktörler, isiliğin farklı türlerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. İsilik genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden geçer.
İlgili 17 soru bulundu
Banyo sonrası aloe vera jel sürün. Aloe vera deriyi soğuttuğu gibi, içeriğindeki doğal yatıştırıcı maddeler ile isilik sorununu rahatlatabilir. Yumuşak kaşıntı azaltıcı özellikleri olan seramid içerikli nemlendiriciler kullanın. Soğuk ıslak kompres uygulayın.
Magnezyum yağı ciltte oluşan kızarma ve kaşıntılar için önerilmektedir. İsilik için de magnezyum yağı kullanılmaktadır. Sıcak havalarda cildinizin daha iyi görünmesi için isilik olan yerlere magnezyum yağı sürülmesi uygun olacaktır.
Deri kıvrımlarının olduğu bölgeleri boyun altı, kasıklar vb çok terlemesi nedeniyle sık sık serin su ile yıkayın ve iyice kurulayın. Derideki gözenekleri tıkayarak daha fazla isiliği şiddetlendiren pudra, bebek yağı ve yoğun nemlendiricileri kesinlikle kullanmayın.
Bazıları hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Özellikte göğüste ve karın üzerinde, çoğu kez şiddetli kaşıntıyla kendini gösterir. Bebeklerde sık görülür. Ter gözeneklerinin tıkanması sonucu ter bezlerinin küçük kistlere dönüşmesinden ileri gelir.
İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur.
Tuzlu su pişik ve isiliği önlüyor.
İsilik, alerjik bir reaksiyon değildir ve kuru cilt değildir. Bu durumları tedavi eden kremlerin kullanılması yardımcı olmayabilir. Kendi kendine geçmeyen şiddetli isilikler için doktorunuz iyileşmeyi hızlandırmak için bir steroid krem reçete edebilir.
İsiliğe deniz suyu tedavisi
Temiz deniz suyuna girmek, ter bezlerini ve cilt gözeneklerini açık tuttuğundan, isiliğin yok olmasına yardımcı olur.Doktor tavsiyesi ile vücudu serinleten ve nem dengesini koruyan kremler tercih edilebilir.
Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Vildan Şengöz, yeni doğanlarda isiliği geçirmek amacıyla kolonya sürülmemesi gerektiğini belirtiyor. Bebeğe günde üç kez sürülen çinko içerikli losyonların ise faydalı olabileceğini söylüyor.
Zerdeçal da antienflamatuvar özelliği sayesinde ciltte meydana gelen tıkanıklıkları iyileştirmektedir. Bir miktar zerdeçalı su ile karıştırılarak isilik oluşan bölgeye uygulayıp bir süre beklettikten sonra yıkamanız önerilmektedir. Zeytinyağının nemlendirici özelliği sayesinde isiliğe iyi geldiği bilinmektedir.
Vazelinin en çok ön plana çıkan özelliği harika bir parlatıcı olmasıdır. Cilt ve saçlar için de sıklıkla kullanılıyor olması ve çok kuru olan ciltleri dahi rahatlatabilecek kadar yumuşatıyor olması da bu ürünün özellikleri arasında yer alır.
İsilik, terlemenin fazla olduğu yerlerde görülür ve bunlardan biri de boyun bölgesidir. Bebeklerde boyunda isilik, ilgili kısmın kıvrımlı olmasından ve daha fazla terlemesinden kaynaklanır. Boyun kısmını kuru tutabilmek için uygun nemlendirici kremler ve pudralar kullanabilirsiniz.
İyi kalite bir gülsuyu ile banyo sonrası silmek lezyonların yatışmasını sağlayacaktır. Bebeğimizin tırnaklarını keselim. Böylece isiliklerini kaşıyıp tahriş etmesini önlemiş oluruz.
Cildin azalmış pH dengesini düzenlemek için karbonat kullanılır. Bu da kolay uygulanabilen bir yöntem olarak ön plana çıkar. İki damla limon ve 1 yemek kaşığı karbonat karıştırılıp soğuk su da eklenir. Bu karışım isiliğin olduğu bölgeye yavaş bir şekilde uygulanır.
Ancak deride iltihap oluşmuşsa, bu gibi ilerlemiş isiliklerde kaşıntıyı hafifletmek için, hafif kortizonlu kremler doktor kontrolünde uygulanabilir. Böyle isiliklerde travazol kremler de kullanılabilir.
Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu gibi maddeler kesinlikle sürülmemelidir. Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak, halk arasında 'isilik' olarak bilinen ve en çok bebeklerde görülen durumlar da ortaya çıkabilmektedir.
İsilik genel olarak bacak, kol, dirsek, diz, göbek, sırt, göğüs, alın, göz kapağı ve burun etrafında görülür. Bu durum 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer.
Yaygın olarak karşılaşılan bir sağlık sorunu olan isilik normal şartlarda serin ortamda kalmak ve cildin hava almasını sağlamak gibi önlemler yardımıyla kısa sürede iyileşir. İsilik tedavisi herhangi bir medikal tedavi gerektirmez.
İsilik Bulaşıcı mıdır? İsilik bulaşıcı değildir. Ancak 4 isilik tipinden biri olan irinli isilikte tıkanıklığa ilave olarak bakteriyel enfeksiyon eklenebildiğinden bu durumda bulaşıcı olabilir.
Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr.Şerafettin Saraçoğlu, Yaz hastalığı olarak da bilinen isilikten kurtulmak için yulaf ekstresi ile sağlık banyoları yapılabileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri