Biberiyenin çamımsı aroması ve acı-tatlı tadı hem tatlılarda hem de ana yemeklerde kullanımına imkan verir. Bitki yüzyıllardır bitki bahçelerinin ve mutfakların vazgeçilmezlerindendir. Bitki aynı zamanda tarih boyunca sabunlara, losyonlara ve kozmetik malzemelerine koku vermek amacıyla kullanılmıştır.
Ülkemizde Akdeniz kıyılarında kendiliğinden yetişen biberiye bitkisinin kendisine has güzel, taze, odunsu, otsu bir kokusu vardır.
Biberiye bitkisinin mavi-eflatun renkli çiçekleri bulunuyor. Fakat bitkinin baskın kokusu çiçeklerinden değil, yapraklarından yayılıyor.
Latince ismi Salvia Rosmarinus olan biberiye bitkisi, güzel kokulu ve yaprak dökmeyen minik iğne yapraklı bir çam ağacını andırır. Beyaz, pembe ya da mor çiçekler açan bu aromatik kokulu bitki, taze ya da kurutulmuş olarak yemeklerde baharat şeklinde kullanılır.
Tarhana çorbasına da katılabilen biberiye; makarna soslarında, patates kızartmalarında ve Akdeniz yemeklerinde bol bol kullanılır. Kahvaltılarda ve yemek öncesinde ise biberiye kurusu eklenen zeytin ve zeytinyağları iştah açmak için sunulur.
İlgili 26 soru bulundu
%20 indirimle Doğan Baharat 1 kg Biberiye 83 TL'ye, %13 indirimle Doğan Baharat 50 gr Biberiye 23 TL'ye, %20 indirimle Poşet Biberiye 75 Gr. 39 TL'ye, %16 indirimle Doğal Saf Biberiye Bitkisi 100 Gr Mini Paket 23 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Peki Biberiye nedir, faydaları nelerdir? Biberiyenin çamımsı aroması ve acı-tatlı tadı hem tatlılarda hem de ana yemeklerde kullanımına imkan verir. Bitki yüzyıllardır bitki bahçelerinin ve mutfakların vazgeçilmezlerindendir.
Taze biberiye kavurma tavuk ile çok yakışan bir lezzettir. Bunun için yemeğin içine biberiye bütün bir dal olarak atılır. Biberiye aynı şekilde kullanımı ile balık yemeklerine de oldukça yakışır.
Lavanta, biberiye ve nane gibi kekikte Lamiaceae familyasına aittir.
· İdrar söktürücü ve gaz giderici etkileri ile biberiye mide ağrılarına iyi gelir. · Dikkat dağınıklığını önler ve zihni açar, bu açıdan Alzheimer gibi rahatsızlıkları da tedavi eder.
Biberiyenin antioksidan etkisi
Lipid oksidasyonu; başta yaşlanma, kanser, kalp rahatsızlıkları ve damar sertleşmesi olmak üzere çok sayıda sağlık sorunları yaratıyor. Biberiye özleri ve uçucu yağında bulunan antioksidan bileşikler, lipid oksidasyonunu engellemeye yardımcı oluyor.
Biberiye çayı günde 1 fincandan fazla tüketilmemelidir. En fazla bir hafta boyunca düzenli tüketilmeli, ardından bir hafta ara verilmelidir. Fazla kullanımında akciğer ödemi, spazm, kusma ve koma görülebilir. Uzun süreli kullanımında gebe kadınlarda düşüğe sebep olabilirken erkeklerde de sprem sayısını azaltabilir.
Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus; kokulu; yaprak dökmeyen; iğne yapraklı; beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli; Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır. 2017 yılına kadar Rosmarinus officinalis adıyla biliniyordu. Günümüzde bu ad sinonim olarak kabul edilmektedir.
Biberiye çayı diyet yaparken ihtiyacınız olan vitamin ve mineral desteğini size sağlayarak kan dolaşımınızı hızlandırır ve kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ama biberiye çayı yağ yakar mı diye sorarsanız cevap çayın tek başına yağ yakma özelliğinin olmadığıdır.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
(Bir su bardağı kadar) Kaynayan suyu kapatarak içerisine bir silme tatlı kaşığı biberiye ,bir silme tatlı kaşığı yeşil çay ve bir çubuk tarçını atarak demlenmesi için üzerini kapatarak 5 dk kadar bekleyin. Süzgeç yardımı ile bardağa dökerek ister sıcak ister ılık halde tüketin.
Kuzu eti kullanıyorsanız etin kokusunu bastırmak için kavururken biraz limon sıkın. Biberiye dalları ile birlikte kavurmak da aynı şekilde işe yarar.
Yine suyu kaynatıp bir kenara alın ve içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağını atıp 10 dakika demlendirin. Ardından süzüp içebilirsiniz. Eğer biberiye çayının tadını pek sevmediyseniz içine limon suyu, lavanta, dağ kekiği, bal gibi farklı tatlandırıcı malzemeler de ilave edebilirsiniz.
Saç Dökülmelerini Azaltır:
Ancak düzenli olarak kullanılması şarttır. Dökülmelerin önüne anında geçen biberiye yağı saç çıkarır mı diye düşünüyorsanız mutlaka masaj yaparak uygulamanız gerektiğini unutmayın. Keza böylece saç köklerinde kan akışı hızlanır ve yeni saçların çıkması sağlanabilir.
1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Biberiye çay formunda da tüketilir. 1 büyük fincan çay için iki çay kaşığı kuru veya 1 çay kaşığı taze biberiye kullanılarak biberiye çayı yapabilirsiniz. Biberiyeleri kaynayan suya atın; 10 dakika boyunca demleyip süzün. İçerisine bal ve limon ilave ederek de çayınızı tatlandırabilirsiniz.
Biberiye, bir diğer adıyla kuşdili bitkisi tüm salgı bezlerini dengeli bir şekilde çalıştırır. Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi cinsel isteği artırıp, güç verir...
Biberiyenin antibakteriyel, antioksidan, antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerinden bahsetmiştik. Bu etkiler nedeniyle, kanamalı hastalığa sahip olan bireyler, mide ülseri olanlar, epilepsi ve yüksek tansiyona sahip kişiler ve son olarak kan sulandırıcı kullananlara biberiye çayı tavsiye edilmiyor.
Biberiye çayının adet söktürücü özelliği vardır. Aynı zamanda regl sancılarını da azaltır. Esanslı bir kokuya sahiptir. Bu yüzden rahatlatıcı bir etkisi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri