Biftek. Kalın ve yumuşak bir yapıya sahip olan biftek, kasaplık hayvanların kuyruğuna yakın ve gövdenin yanlarında kalan bölgeden çıkıyor. Marine edilmeye, kurutulmaya, ızgarada ya da mangalda pişirmeye uygun bir parça et.
Biftek antrikot bonfile farkı nedir kısaca açıklayalım. Hayvanın but bölgesi ile böbreğin alt tarafında yer alan etlerdir. Az hareket eden kas gruplarını içeren biftek bölgesi, yumuşak yapılı olduğu için kısa sürede pişirilir.
Antrikot, bonfile ve kontfile dananın en değerli ve en yumuşak kısmıdır. Üçü arasındaki en yumuşak olan kısım ve lezzetli et yemeklerinde kullanılan bölüm ise, bonfiledir. Antrikot ise, biraz daha kuru ve sert olur.
Etler dövülüp inceltilmemeli. Kasaptan dilimlenmiş ve dinlenmiş et alınmalı. Zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan ve sirke etin sinirlerini öldürerek, daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Marinede mutlaka kullanılmalı.
Biftek pişirirken belli püf noktalarda uyarsanız yumuşak ve lezzetli etler pişirebilirsiniz. Biftek pişireceğiniz tavayı mutlaka önceden ısıt malısınız. Ön ısıtma ve kızdırma tavaya koyduğunuz etin hızlıca mühürlenmesini sağlar. Unutmayın pişireceğiniz et her zaman oda sıcaklığında olmalı.
İlgili 38 soru bulundu
Biftek, özenle seçilen danaların but kısmından elde edilen sert bir et tipidir.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Pişirme aşamasına geçecek olursak 2 yemek kaşığı sıvı yağı (ben seramik tava kullandım döküm tava kullanırsanız yağ eklemenize gerek yok) tavada iyice kızdırdıktan sonra etlerimizi tavaya koyup yüksek ateşte her bir yüzü yaklaşık 2 dk olacak şekilde rengi dönene kadar pişiriyoruz, yani etlerimiz mühürlenmiş oluyor.
Etleri marine etmek için kapaklı bir kap içine etleri koyalım ,sarımsakları rendeleyip, soğanı ince ince doğrayalım ,etlerin üzerine sütle beraber dökelim. 2 defne yaprağı ve 1 çay kaşığı karabiberi de ekleyip iyice karıştıralım ,etlerin her yerine sürelim. 2 saat buzdolabında bekletelim.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Biftek: Biftek aynı zamanda sırt bölümünde yer alan rostoluk kısmın alt tarafından da de elde edilir. Yağsız ve sinirsiz bir et olduğu için kızartma, soslu tencere yemekleri ve fırın için uygundur. Kontrfile: Yağsız ve bifteklik bir parça olan kontrfile, bonfileye göre biraz daha sıkı yapıda ve serttir.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Etin esas rengi kırmızı ve parlak olmalıdır. Etin kokusuna dikkat edin: Etin kokusu da taze olup olmadığını anlamak için önemlidir. Taze etin kokusu hafif ve hoş bir kokudur. Ancak kötü kokulu, ekşi veya çürük bir koku varsa o eti almayın.
Biftek dana eti arasında geçen ve oldukça pahalı olan lezzetli et türüdür. Ülkemizde insanlar kırmızı et denildiğinde genelde biftek tercih etmektedir. Biftek dana etinin dilim şeklinde kesilmiş halidir. Antrikot da en çok bilinen ve en çok tüketilen et türleri arasındadır.
Marine edebileceğiniz etler: Pançeta, bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler. Bu etler marinasyonla birlikte efsane lezzetli olacaktır. Marine etmenize gerek kalmayan etler: Kemiksiz pirzola, kontrfile biftek, T-bone, NY strips, fileminyon.
Eti ateşe koyup mühürlemeden önce tuz ve karabiber gibi baharatları eklemeniz gerekiyor. Seasoning denilen bu işlem sayesinde et pişerken suyunu salmaz ve lezzetini korur. Et mühürlendikten sonra ise tavadan hemen almayın, 10-12 dakika daha pişirin. Soslamayı da yine mühürlendikten sonra yapmalısınız.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir. Et iyice sıkılaşıncaya kadar pişirirseniz de çok pişmiş etiniz hazır demektir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Et pişmeden önce tuz eklememelisin. Bu etinin sertleşmesine sebep olur.
Maşayı bifteğe bastırarak pişip pişmediğini anlayın. Sakın çatal-bıçak batırmayın zira ette açılan delikler suyun sızmasına yol açar. Hiçbir zaman dövülmüş biftek kullanmayın. Çünkü bunların orta yerleri de çok pişeceğinden kayış gibi olacaklardır.
Dana antrikotu daha yumuşak bir halde yapmak mümkündür. Bunun için etin marinesi çok önemlidir. Antrikotu marine etmek için; soğan suyu, sarımsak, tuz, kekik, pul biber, sıvı yağ, süt ve çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. İyi bir şekilde marine edilmiş olan antrikot yumuşacık olur.
Antrikottan daha yağsız olduğundan, antrikota göre daha serttir.
Koyunun sırt kısmından çıkan etler, danada olduğu gibi en yüksek kalitedeki etler olmaktadır. Buradan çıkan küşneme ve fileto, oldukça lezzetli yemeklerde tek olarak kullanılmaktadır. Ayrıca buradan pirzola ve beyti de çıkmaktadır. Koyunun but kısmı ise kavurmalar, sulu yemekler, haşlamalar ve kıyma için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri