Bir şirket finansal rapor bildirimi yaptığında ilk bakmamız gereken tablolar bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosudur.
Varlıklar = Borçlar + Özkaynaklar
Bilançolar sayesinde, bir şirketin nelere, hangi oranda sahip olduğunu (varlık yapısı) ve bu sahip oldukları varlıkların ne kadarının borçla, ne kadarını öz sermaye ile finanse edildiğini (sermaye yapısı) görebiliriz.
Bilanço üç bileşenden oluşur: varlıklar, yükümlülükler ve özkaynaklardır.
Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Bilanço bir işletmenin belli bir tarihte mevcut varlıklarını ve bu varlıkların işletmeye kazandırdığı değerleri gösterir. Bilanço 3 adet temel ilkeden oluşur. Bunlar; varlıklara ilişkin, yabancı kaynaklara ilişkin ve öz kaynaklara ilişkin ilkelerdir.
Bilanço; bir tarafta aktiflerin, diğer tarafta ise pasiflerin yer aldığı “T” şeklinde bir tablodur. Aktif bölümünde toplam varlıklar, pasif bölümünde ise toplam yükümlülükler ve öz kaynak yer alır. Bilanço, her iki tarafın dengede olması mantığına dayanmaktadır.
1-Kaynaklar kısa vadeliden uzun vadeliye göre sıralanır. Bilançonun baş tarafında borçlar, arkasında özsermaye hesapları yer alır. 2-Kaynaklar uzun vadeliden kısa vadeliye göre sıralanır. Pasif tarafının ilk hesapları özsermaye hesapları, ikinci grubu uzun vadeli borçlar ve üçüncüsü de kısa vadeli borçlardır.
Bilançonun düzenlenmesinde, mali tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.
Bir işletmenin alacak ve vereceklerini belirli bir dönemin sonunda raporlandığı finansal tabloya bilanço denir. Bilanço bir çizelgedir ve işletmelerin sorumluluklarını, varlıklarını ve öz kaynaklarını gösteren finansal beyannamedir. Aynı zamanda bilanço, şirketin sermaye yapısını da ortaya çıkarır.
Bilanço Tablosu, işletmenizin belirli bir süre içindeki finansal durumunun anlık bir görüntüsünü sunabilir. Üç bölüme ayrılmıştır: varlıklar, borçlar ve özkaynaklar. Varlıklar ya bugün için bir değer ifade eder ya da daha sonra size değer sağlar.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Temel Analiz şirketlerin bilançolarını inceleyerek yapılan analizdir. Şirketin mevcut durumu ve sektördeki gücü hakkında bilgi verir. Bir şirketin tüm aktiflerini, borçlarını ve özsermayesini gösteren mali tablodur. Tek bir andaki pozisyonu gösterir.
Bilançonun tanımı nedir? Bilanço, bir şirketin varlıklarını, yükümlülüklerini ve hissedarların öz sermayesini gösteren bir mali tablodur. Ayrıca, muhasebe hesap isimlendirilmelerinde standartlaşmanın çok az olması sebebiyle bilanço, finansal durum tablosu olarak da bilinir.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Zaman içerisinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer.
Bir şirket için özkaynak kaynakları şirkete yapılan yatırım ve dağıtılmamış karlardır. İlki şirkete yapılan ilk yatırımı ve zaman içinde yapılan diğer yatırımları kapsar. Diğeri ise şirketin yükümlülüklerini ve temettü gelirini ödemede kullanılmayan gelirlerdir.
Kaynakçada isimler kaynakların ilk yazarlarının soyadına göre alfabetik sırada olmalıdır. Aynı ilk harfe sahip yazarların sıralaması da kendi içerisinde alfabetik olmalıdır. Aynı yazara ait birden fazla yayın kullanılacaksa bunlar yayın yılan göre geçmişten bugüne sıralanır.
Net Kâr/Zarar: Vergi öncesi kârdan, vergi tutarı düşüldüğünde net dönem kârı/zararı elde edilir. Gelir tablosunda elde edilen bu kalem bilançonun özkaynaklar bölümündeki net dönem kârı kısmına yazılır.
Özsermaye olarak da bilinen özkaynak, bir varlık veya varlık grubunun mutlak değeri anlamına gelir. Bir varlığın ona bağlı herhangi bir borcun ötesindeki bölümüne özkaynak denir.
Pasif Toplamı = Toplam Borçlar + Özsermaye
Kısa vadeli borçlar, işletmenin gelecek yıl içerisinde ödemekle yükümlü olduğu, uzun vadeli borçlar ise, işletmenin gelecek yıl içinde bütünüyle geri ödemeyeceği borçları ifade eder.
Dönen ve duran varlıklar toplamına aktif toplamı denir. Varlıklar işletmenin yatırımlarıdır. İşletme nakit parasını kasaya koyarak kullanabilir, stok alarak kullanabilir ya da makine, teçhizat, taşıt vb. alarak da kullanabilir.
Aktif toplamının hesabında, şirketin kendi aktif toplamından, bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin kayıtlı değerleri çıkarılır. Bulunan tutara, bağlı ortaklıklarının aktif toplamının tamamı ve iştiraklerinin aktif toplamından kendi iştirak hissesi payına düşen kısmı eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri