İşletmenin özkaynak tutarını artırıp azaltmayan sadece bilanço kalemlerinin bileşenlerini etkileyen hesaplara bilanço hesapları denir. Bakiyeleri bilançoda görünen hesaplardır. Kasa, Banka, Alıcılar, Satıcılar, Borç senetleri hesapları bu grup hesaplara örnek olarak gösterilebilir.
Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
İlgili 29 soru bulundu
Bilanço, sunuş biçimine göre iki değişik şekilde kullanılabilir. Bunlar hesap tipi bilanço ve rapor tipi bilançodur. 2.
VARLIKLAR: İşletme sahip ya da sahiplerinin işletmeye koyduğu ekonomik değerlerdir. Örnek olarak nakit(para), çek, demirbaş(bilgisayar,masa,sandalye), bina,arazi ve arsa. BORÇLAR: Üçüncü kişilerin(satıcı gibi) işletme varlıkları üzerindeki haklarını ifade eder.
1-Kaynaklar kısa vadeliden uzun vadeliye göre sıralanır. Bilançonun baş tarafında borçlar, arkasında özsermaye hesapları yer alır. 2-Kaynaklar uzun vadeliden kısa vadeliye göre sıralanır. Pasif tarafının ilk hesapları özsermaye hesapları, ikinci grubu uzun vadeli borçlar ve üçüncüsü de kısa vadeli borçlardır.
Nazım Hesaplar
Nâzım hesaplar, bilançoda karşılıklı olarak yer alırlar. Bilançoda diğer hesaplar gösterildikten ve toplamları saptandıktan sonra, nâzım hesaplara yer verilebilir.
Bir şirket finansal rapor bildirimi yaptığında ilk bakmamız gereken tablolar bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosudur.
Gelir Tablosu Hesapları Gelir tablosu hesapları ya da diğer adıyla sonuç hesapları işletmenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan gelir ve gider hareketlerinin izlendiği hesaplardır. Gelir tablosu hesapları bilançoda yer almazlar.
Öz kaynaklar (öz sermaye), işletme sahip ve ortaklarının kuruluşta veya son- radan işletmeye yaptıkları yatırımları ile yedekleri, varlıklarla ilgili olmayan yedek niteliğindeki kar- şılıkları ve dağıtılmamış karları kapsar20.
Bilanço da dönen varlıklar arasında stoklar grubunda izlenir. Ticari mallar hesabı bir aktif hesap olduğundan hesaba ilk kayıtlar ve hesaptaki artışlar hesabın borç tarafına, hesaptaki azalışlar ise hesabın alacak tarafına kaydedilir.
Bilanço, şirketin varlıklarının neler olduğunu, bu varlıkları finanse etmek için hangi kaynakları kullandığını ve şirketin sahiplerine ait olan öz kaynaklarını gösteren finansal bir tablodur. Varlıklar: Şirketin kontrol ettiği varlıklar; nakit, alacaklar, stoklar, sabit varlıklar gibi unsurları içerebilir.
Bilanço üç bileşenden oluşur: varlıklar, yükümlülükler ve özkaynaklardır.
Muhasebe terimi olarak değerlendirildiğinde “Haklar”, bir maddi olmayan duran varlık unsu- ru olarak sınıfılandırılmıştır. İşletmenin sahip ol- duğu, değeri güvenilir olarak tespit edilebilen ve işletmeye katkı sağlayacak bu hakların, bir duran varlık kalemi olarak bilançoda gösterimi istenmiştir.
Bilanço hesapları olarak da genellendirilen hesap sınıfları, varlık hesapları kendi arasında (Dönen Varlık, Duran Varlık), kaynak hesapları ise yabancı kaynaklar (kısa ve uzun vadeli olarak) ve öz kaynaklardan oluşur.
120 Alıcılar
Bu nedenle alıcılar hesabı, bilançonun aktifinde hem “Dönen Varlıklar” hem de “Duran Varlıklar” içerisinde yer alır.
Özellikle mevduatın bilanço içinde önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Bir ticari bankanın genel gelir ve gider kalemleri, faiz gelirleri, faiz dışı gelirler, faiz giderleri ve faiz dışı giderler olarak gruplandırılabilir.
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Toplam Varlıklar nedir? Toplam Varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahibi olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit ve borçlar dahil olmak üzere malı temsil eder. Toplam Varlıklar Toplam Yükümlülükler & Özkaynaklar toplamına eşit olmalıdır.
1. Nazım Hesaplara Genel Bakış Geniş anlamı ile Nazım Hesaplar bir işletmenin alacağı, borcu ve varlıkları ile ilgili olmayan, ancak bunların açıklanması için kullanılmak üzere Muhasebe Planında bulunan ana hesaptır. (Rüknettin Kumkale, Muhasebe Terimleri Sözlüğü, Literatür Yayınları 2002).
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Bilanço bir işletmenin belli bir tarihte mevcut varlıklarını ve bu varlıkların işletmeye kazandırdığı değerleri gösterir. Bilanço 3 adet temel ilkeden oluşur. Bunlar; varlıklara ilişkin, yabancı kaynaklara ilişkin ve öz kaynaklara ilişkin ilkelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri