Pasif hesaplar bilançonun sağ tarafında Bunlara alacak kalanlı (matlup bakiyeli) hesaplar adı da verilmektedir. Pasif hesapların sol tarafı azalışları ve sağ tarafı da artışları göstermektedir. Bu hesaplara ilk kayıt alacak (matlup) tarafından yapılır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.
İlgili 26 soru bulundu
Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
Tekdüzen Muhasebe Sisteminde Bilançoda pasif hesaplar en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynak esasına göre yer alır. Özkaynakların vadesi “İşletmenin Sürekliliği” temel kavramına göre sınırsız kabul edildiğinden, özkaynaklar bilançonun pasif tarafında en altta yer alır.
Aktif düzenleyici hesaplar, bilançonun aktif kısmında yer alırken pasif karakterli olan hesaplardır. Örneğin, Verilen çekler ve ödeme emirleri (-), alacak senetleri reeskontu (-) gibi. Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır.
Bilanço üç ana kısımdan meydana gelmektedir: Varlıklar yani aktifler bilançonun sol tarafında yer alır, Yükümlülükler (bir diğer deyişle borçlar) yani bilançonun sağ tarafındaki kısım ve son olarak Özkaynaklar. Tüm bu varlık ve kaynakları kendi içerisinde kısa ve uzun vadeli olarak ikiye ayırmak ve incelemek mümkündür.
Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Pasiflerin bilançoda gösterilmesinde; 1-Kaynaklar kısa vadeliden uzun vadeliye göre sıralanır. Bilançonun baş tarafında borçlar, arkasında özsermaye hesapları yer alır. 2-Kaynaklar uzun vadeliden kısa vadeliye göre sıralanır.
Bilanço, bir şirketin varlıklarını, yükümlülüklerini ve hissedarların öz sermayesini gösteren bir mali tablodur. Ayrıca, muhasebe hesap isimlendirilmelerinde standartlaşmanın çok az olması sebebiyle bilanço, finansal durum tablosu olarak da bilinir.
Bilanço kalemleri tablosu işletmelerin mevcut mali durumunu temsil eder. Sahip olunan değerler bilançoda toplam varlıklar olarak adlandırılır. İşletmelerin bilanço kalemleri tablosu, risk ve getiri hesabını gösterir.
Bilanço türleri; rapor şeklinde bilanço, hesap şeklinde bilanço, karşılaştırmalı bilanço, analitik bilanço, konsolide bilanço, ticari bilanço ve işletme bilançosu olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Pasif hesaplar bilançonun sağ tarafında
yer alırlar. Bunlara alacak kalanlı (matlup bakiyeli) hesaplar adı da verilmektedir. Pasif hesapların sol tarafı azalışları ve sağ tarafı da artışları göstermektedir. Bu hesaplara ilk kayıt alacak (matlup) tarafından yapılır.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
Bilanço hesapları kendi içinde aktif hesaplar (varlık hesapları) ve pasif hesaplar(kaynak hesapları) şeklinde sınıflandırılırlar. Varlık Hesapları; ilk kayıt borç tarafından yapılır. Varlıklardaki artışlar hesabın yine borç tarafına kaydedilirken, varlık azalışları hesabın alacak tarafında izlenir.
Bilançolar sayesinde, bir şirketin nelere, hangi oranda sahip olduğunu (varlık yapısı) ve bu sahip oldukları varlıkların ne kadarının borçla, ne kadarını öz sermaye ile finanse edildiğini (sermaye yapısı) görebiliriz.
Öz kaynaklar (öz sermaye), işletme sahip ve ortaklarının kuruluşta veya son- radan işletmeye yaptıkları yatırımları ile yedekleri, varlıklarla ilgili olmayan yedek niteliğindeki kar- şılıkları ve dağıtılmamış karları kapsar20.
Bilanço dışı hesaplar, garanti ve kefaletler, taahhütler, türev finansal araçlar ve emanet ve rehinli kıymetlerden oluşmaktadır. Garanti ve kefaletler, verilen teminat mektupları, banka kabulleri, akreditifler, garanti verilen prefinansman ve diğer garanti ve kefaletlerden oluşmaktadır.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Bu çizelgede eşitliğin sol yanında kalan bölüme aktif, sağ yanında kalan bölüme pasif denir. Bir diğer ifadeyle; mevcutlar ve alacaklar aktifi, sermaye ve borçlar ise pasifi oluşturur. Eşitliğin sol yanı sahip olunan varlıkları, sağ yanı ise bunların sermaye koyma ya da borçlanma yolu ile karşılandığını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri