İki ya da daha fazla önermenin 've, veya, ya da, ise, ancak' gibi bağlaçlar üzerinden birleştirilmesi ile ortaya çıkan yeni önermeler bileşik önerme olarak ifade edilir. Böylece matematiksel açıdan işlem sonucu alternatif olarak farklı seçenekler ile olasılıkları arttırır.
Bileşik Önerme : İki ya da daha fazla önermenin “ve”, “veya”, “ise”, “ancak ve ancak” bağlaçları ile birleşmesiyle elde edilen yeni önermelere bileşik önerme denir. p: “Ali siyah saçlıdır.” r:”3+4=7” önermeleri için bağlaçları kullanarak bileşik önermeler yapınız.
Bileşik önermeler iki veya daha çok yargıyı birleştiren önermelerdir. Bu önermelerdeki yargılar mantık eklemleri -ise, ve, veya, ya da, ancak ve ancak- ile birbirine bağlanır.
Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
İki önerme, kendilerini oluşturan bileşenlerinin tüm doğruluk değeri kümesi için aynı doğruluk değerin sahipse bu iki önerme mantıksal eşdeğerdir denir. P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir.
İlgili 37 soru bulundu
ile önermelerinin "ise" bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye koşullu önerme ya da " ise " önermesi denir ve " p ⇒ q " şeklinde gösterilir.
“ve (/)” Bağlacı ile Kurulan Bileşik Önermeler
/ p ile önermelerinin “ve” bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen önermeye p ve q önermesi denir ve p / q biçiminde gösterilir. / “p / q” önermesinin doğruluk değeri önermelerin her ikisi de doğru iken doğru, diğer durumlarda yan- lıştır.
Yalnızca bir hüküm içeren önermelere basit önerme denir. Basit önermelerin "ve", "veya", "ya da", "ise", "ancak ve ancak" bağlaçlarından biri ya da birkaçı ile birleştirilmesiyle elde edilen önermelere bileşik önerme denir.
Tekil önerme, tek, belli bir varlık hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir. Tekil önermelerde özne terimi ya tek bir varlığın özel ismidir – örneğin “Sokrates Yunanlıdır” -- ya da yine tek bir varlığa işaret eden başka tür bir ifadedir – örneğin “Şu kedi çok sevimli”.
Önerme, en az iki terimin bulunduğu ve içinde yargı ve doğruluk durumu bulunan cümlelerdir. Doğru ya da yanlış olarak nitelendirilebilecek her cümle önermedir. Her önerme cümledir fakat her cümle önerme değildir.
yeni önermeye, ilk önermenin olumsuzu (değili) denir. İki veya daha fazla önermenin birbirine ve (∧), veya (∨), ise (⇒), ancak ve ancak (⇔) gibi önerme işlemi olan bağlaçlarla bağlanması ile oluşan önermeye bileşik önerme denir. p ile q önermelerinden oluşan p veya q bileşik önermesi p ∨ q şeklinde gösterilir.
Tek yargı belirten önermelere basit önerme denir. İstanbul Türkiye'nin başkentidir. Bu ifade bir önermedir. Ayrıca bu ifade yanlış bir önermeyi temsil eder çünkü Türkiye'nin başkenti Ankara'dır, İstanbul değildir.
Önermenin sahip olduğu hüküm değerine önermenin doğruluk değeri denir. 4. İlkel (basit) önerme nedir? Yalnızca bir hüküm içeren önermeye ilkel (basit ya da yalın) önerme denir.
İki ya da daha fazla önermenin 've, veya, ya da, ise, ancak' gibi bağlaçlar üzerinden birleştirilmesi ile ortaya çıkan yeni önermeler bileşik önerme olarak ifade edilir. Böylece matematiksel açıdan işlem sonucu alternatif olarak farklı seçenekler ile olasılıkları arttırır.
Doğruluğu ya da yanlışlığı kesin olan ifadelere önerme denir. Bir önerme ya kesinlikle doğrudur ya da kesinlikle yanlıştır. Bazen doğru bazen yanlış olan ya da kimine göre doğru kimine göre yanlış olan ifadeler birer önerme değildir. Ayrıca soru, emir ve ünlem cümleleri birer önerme değildir.
Mantıkta, matematik ve psikoloji gibi alanlarda ancak ve ancak, iki ifade arasındaki iki koşullu mantık bağlacını belirtir. Birbirine bağlı olan iki ifadenin birinin doğruluğu için ötekinin doğru olması gerekmektedir, dolayısıyla ya iki ifade de doğru, ya da her ikisi de yanlıştır.
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
Olumlu önermelerde yüklem daima tikeldir: “Her insan ölümlüdür.” ancak “Her ölümlü insandır.” demeyiz. Sadece “Bazı ölümlüler insandır.” diyebiliriz. Buradaki dikkat noktası, önermenin niceliği ile, yüklemin tümelliğini karıştırmamaktır. Yani burada bütün insanları, ölümlülerin bir kısmı olarak kabul etmiş oluyoruz.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu haricinde (p ⇒ q) önermesi “her daim doğru” doğruluk değerini alır. p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu ise koşullu önermenin yanlış olduğu durum olmaktadır.
Basit Önerme
Tek yargı bildiren, özne, yüklem ve bağlaçtan oluşan önermelerdir. Örneğin, "İşçiler grevdedir." önermesi tek bir yargı bildirmektedir. Bu tip önermelerde bağlaç kaldırıldığı zaman sadece iki tane terim kalır.
Örneğin “Şu araba kırmızıdır.” “ Şu gömlek kırmızıdır.” biçiminde şekilsel olarak konu-yüklem bağıntısı içerisinde bir önerme kurulabilir. Ne var ki bu önermede, kırmızının kendisinden soyutlandığı bir tikellik değil, bilakis kırmızının tezahür ettiği bir nesneyi işaret ediyoruz.
Doğruluk değerleri aynı olan iki önermeye denk veya eşdeğer önermeler denir. p ve q önermeleri denk ise p = q şeklinde gösterilir.
Pvp: Player versus player yani iki oyuncunun karşılıklı yarışması demektir.
Günlük hayatta kullandığımız ise bağlacı ile mantıkta bulunan ise bağlacı büyük benzerlikler de göstermektedir. P ile q önermesinin ise bağlacı ile bağlanması ile oluşan p ise q bileşik önermesinin gösterimi p=>q şeklindedir. Böylece p => q bileşik önermesine koşullu önerme adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri