Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur.
Fren aşırı ısındığında fren pedalını basılı tutmak diskler üzerinde balata malzemesinin izini bırakabilir veya kaynak yapabilir.
Rahat olun ısınması gayet normal. Frenleme esnasında diskler 600-700 dereceye kadar ısınabiliyormuş. Eğer diskler dokunabileceğiniz kadar sıcaksa çok normal, ben elimi yaktığımı bilirim. Ani frenlemelerden sonra su birikintilerinden geçmemeye özen gösterin.
Düşük kaliteli fren balataları kolayca aşırı ısınabilir. Balatalardaki aşırı ısı, disklerin aşırı ısınması ve disklerin eğilmesine neden olabilir. Diskin üzerinde mavi noktalar yok ise balatanın kalitesi kontrol edilmelidir.
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Balata yanar mı? : Balata ateşe attığınızda alev alıp yanmaz. Yüksek ısıya dayanıklı imal edilmiştir.
Sıcak diske su dökülmez. Balatanız yan sanayi olabilir o yüzden frenler boşalmış olabilir. Böyle durumlarda vites düşürerek motoru kompressöre bindirip yavaşlayabilirsiniz. Sıcak diske soğuk su dökmek diskin yamulmasına neden olur.
Peki, fren hidroliği içinde gazın ne işi var? Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur.
Nem çoğu zaman lastiklerinizi kötü etkiler. Çok nemli olmayan günlerde bile, yüksek sıcaklıklar sebebiyle lastik ısısı artar ve lastiğinizin içindeki hava moleküllerinin titreşmesine ve lastiklerin duvarlarına doğru itilmesine sebep olur. Böylece genleşme gerçekleşir.
Ön frenlerde disklerin olması nedeniyle zaten arkaya oranla daha fazla ısınmaları doğal. Eğer frenleri çok kullanarak beli bir yol katedip sonra jantaları kontol ettiyseniz sıcak olması normal bir durum. Fakat bu ısınma kısa mesafede freni çok kullanmasanızda oluyorsa fren balataları diskleri sıkıyor olabilir.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Fren balatası bittiği nasıl anlaşılır derseniz, bunu anlamanın oldukça pratik bir yolu var: Frene basıldığında duyulan metalik sürtünme sesi. Bu ses, frenlerin artık daha zayıf tuttuğunun göstergesi olarak biliniyor. Yeni model araçlarda bunun daha kolay anlaşılır olması için balata sensörü de kullanılıyor.
Aşırı ısınma: Aracınızın debriyajı kayarsa, debriyaj sistemi çok fazla ısı üretir. Debriyaj hasarı ayrıca baskı balata gibi parçaları aşırı ısıya maruz bırakarak daha hızlı eğrilmelerine veya aşınmalarına neden olur.
İlk olarak, eğer aracınızla yaptığınız frenlemeler esnasında titreme ve savrulma hissediyorsanız muhtemelen diskleriniz deforme olmuş demektir. Bu vibrasyon, yüksek süratlerde seyrederken yaptığını sert dozajlı frenlemeler sırasında direksiyonda hissedilir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Aşırı ısınmış bir motor genellikle soğutma sistemi arızasından kaynaklanır. Soğutma sistemi, motordan ısıyı uzaklaştırır ve dışarıya doğru iter. Eğer sızıntı gibi bir sorun varsa araba aşırı ısınır. Soğutma sisteminizi ihmal etmek ciddi hasara yol açar.
herlastik kaba tabirle ortalama 120-130la 10dk gidilince ısınır. bu şekilde test edebilirsin.
Arabanın radyatör sistemi zaman içerisinde eskir ve tıkanır bu da hava geçişlerinin azalmasına neden olur. Bu sürecin sonucunda ise soğutma işlemi sağlıklı gerçekleşemez ve arabada aşırı ısınma meydana gelir. Bu nedenle radyatör bakımları ve temizliği ara ara kontrol edilmeli ve yapılmalıdır.
Yani zamanla havadaki nemi kaparak, içindeki su miktarının çoğalması ve fren hidrolik yağının özelliğini yitirmesi kaçınılmazdır. Bu da hidrolik yağının kaynama noktasının düşmesi demektir. Açıklarsak, frenlere aşırı yüklenmede oluşan ısı, hidrolik yağ içinde zamanla oluşan suyun kaynamasına ve buharlaşmasına yol açar.
Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir. Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır.
DOT 5.1, fren hidroliğinin kaynama noktası DOT 4 yarış fren hidroliğine benzer şekilde glikol bazlı bir fren sıvısıdır. Rengi genellikle kehribar renginde açıktır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Balata bitmeye başladığında sertleşir. Bu sertleşme de hem fren diskine zarar verir hem de frenleme kalitesine olumsuz etki eder. Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri