Bilgi güvenliği, bilgi teknolojileri (BT) ortamında bulunan verilerin, sistemlerin, ağların ve uygulamaların korunması ve erişilebilirliği gibi konularla ilgilenen bir disiplindir.
Bilgi Güvenliği Nedir
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur.
Mezunlar, kuruluşların bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, siber saldırıları önleyebilirler. Ayrıca, siber güvenlik açıkları tespit ederek, kuruluşların güvenlik sistemlerini güncelleyebilirler. Mezunlar ayrıca, bilgi güvenliği ve siber güvenlik konusunda danışmanlık yapabilirler.
BGYS; firmaların finansal, mali, müşteri ve fikri mülkiyet hakları gibi kritik bilgilerini korumalarını amaçlayan uluslararası bir sistemdir. ISO 27001 standardına bağlı olarak denetlenmektedir. Kritik bilgileri korurken personeli, süreçleri, bilgi sistemleri ve üst yönetimi de içerisine alan bir yönetim sistemidir.
İlgili 34 soru bulundu
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS), kurumun hassas bilgilerini yönetebilmek amacıyla benimsenen sistematik bir yaklaşımdır. Bu sistemin temel amacı hassas ve gizli bilginin korunmasıdır. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi çalışanları, iş süreçlerini ve bilgi teknolojileri (BT) sistemlerini kapsar.
Kurum ve işletmelerin hassas, gizli bilgilerinin değiştirilmesi, izinsiz ya da yetkisiz bir şekilde kullanılması, kaldırılması ve 3.kişilerin eline geçmesi gibi olumsuz durumların tamamının önlenebilmesi BGYS'nin temel amacıdır.
Bilgi Güvenliği: Bilgi Güvenliği ve Kullanıcı Sorumluluğu
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bundan 20 yıl kadar önce, bilgisayar ve internet günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi.
Bilgi güvenliği, (Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik) bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma, veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi.
Bilgi güvenliği, bilginin bir varlık olarak tehdit veya tehlikelerden korunması için doğru teknolojinin, doğru amaçla ve doğru şekilde kullanılarak, bilginin varlığının her türlü ortam üzerinde istenmeyen kişiler tarafınca elde edilmesini önleme girişimidir.
Kasıtlı ya da kazayla, herhangi bir taşınabilir aygıtın yetkili kullanıcısı (taşınabilir medya dahil) dışında kullanımı, kaybı veya bulunması durumunda İhlal Olay Raporlama prosedürleri aracılığıyla BGYS Birimine bildirilir.
İhlal Bildirimi Sistemi Kullanıcıları KVK Kanunu'nun 11 inci maddesinde düzenlenen haklarını, KVK Kanunu'nun 13 üncü maddesi ve Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde Bakanlığa başvurmak suretiyle kullanabilir.
Bilgi Güvenliğinin ve bu politikanın amacı, bilgilerin ve tüm destek işsistemlerinin, süreçlerinin ve uygulamalarının gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini korumak, sürdürmek ve yönetmektir.
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bu sorumluluklar yasal olarak da ifade edilmiş ve 5651 sayılı kanun "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi" amacı ile düzenlenmiştir.
Ortaya çıkan bu sınıflandırmaya göre bilgi güvenliği: ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security)
Gizlilik : Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük : Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik : Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur.
Bilgi güvenliğinin temelinde gizlilik, bütünlük ve erişebilirlik yatmaktadır. Bu üçlüye kısaca CIA adı verilmektedir. Bu unsurlar temel olarak şu şekildedir: Gizlilik (Confidentiality): Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmesini engellemeyi amaçlamaktadır.
Temel amacı, bilgilerin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik ilkelerine uygun olarak korunmasını sağlamaktır. Bilgi güvenliği, hem bireysel kullanıcılar hem de kurumlar için önemlidir çünkü bir güvenlik ihlali, ciddi sonuçlar doğurabilir ve büyük zararlara yol açabilir.
Bilgi güvenliği yöneticileri işletmelerin bilgisayar ağları ve dijital bilgilerinin güvenliğinin tamamından sorumludurlar. Potansiyel bilgi güvenliği risklerini araştırırlar, tanımlayıp gözlemlerler. Sonucunda buldukları güvenlik risklerine karşı olası gerekli geliştirmelerin yapılması için prosedürleri hazırlarlar.
ISO 27001 belgesi, kuruluşların kendilerinin ve müşterilerinin gizli bilgilerini güvende tutmalarına ve yönetmelerine yardımcı olan bir iso belgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri