Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur.
Güvenlik, “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur.
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik, bilgi güvenliğinin temel taşı kavramı olan, ve İngilizce Confidentially, Integrity, Availability kelimelerinin baş harflerinden gelen “CIA üçlüsü” olarak adlandırılır.
Bilişim güvenliği konusu, genel olarak üç temel ilkeden oluşmaktadır. Bunlar; gizlilik (confidentiality), bütünlük (integrity) ve erişilebilirlik (availability) olarak sıralanabilir. Eğer bu üç ilkeden biri zarar görürse, güvenlik zarar görmüştür denilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bilgi güvenliği, bilginin bir varlık olarak tehdit veya tehlikelerden korunması için doğru teknolojinin, doğru amaçla ve doğru şekilde kullanılarak, bilginin varlığının her türlü ortam üzerinde istenmeyen kişiler tarafınca elde edilmesini önleme girişimidir.
Gizlilik, Bütünlük, Erişilebilirlik ve Mahremiyet kavramları
Tüm dünyada kabul edilmiş, bilgi güvenliğinin en temel üç bileşeni; Gizlilik (Confidentiality), Bütünlük (Integrity) ve Erişilebilirlik (Availability) olarak baz alınmaktadır.
Bilgi güvenliği sadece bilginin başkasının eline geçmesi yani gizliliğinden ibaret değildir. McCumber Bilgi Güvenliği Modeli'ne göre (McCumber, 1991) bilginin karakteri, “gizlilik”, “bütünlük” ve “kullanılabilirlik” (confidentiality, integrity, availability) olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur.
CIA Direktörü (İngilizce: Director of the Central Intelligence Agency lit.Merkezî İstihbarat Teşkilatı Direktörü), Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu üyesi CIA'in en üst düzey yöneticisi ve yönetici ofisidir.
Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güvenlik açıklıklarının önemli bir kısmı kullanıcı hatasından kaynaklanmaktadır. Saldırganlar (Hacker) çoğunlukla kullanıcı hatalarını kullanmaktadır. Bilgi güvenliğinin en zayıf halkası kullanıcılardır.
Ortaya çıkan bu sınıflandırmaya göre bilgi güvenliği: ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security)
Bilgi Güvenliği: Bilgi Güvenliği ve Kullanıcı Sorumluluğu
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bundan 20 yıl kadar önce, bilgisayar ve internet günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi.
Bilgi Güvenliği Nedir
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur.
Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güvenlik açıklıklarının önemli bir kısmı kullanıcı hatasından kaynaklanmaktadır. Saldırganlar (Hacker) çoğunlukla kullanıcı hatalarını kullanmaktadır. Bilgi güvenliğinin en zayıf halkası kullanıcılardır.
3.1 Bilgi Güvenliği İhlal Olayı
Kurumun bilgilerinin gizliliğini, bütünlüğünü veya kullanılabilirliğini herhangi bir biçimde etkileme potansiyeline sahip herhangi bir olaydır.
MİT BAŞKANI İBRAHİM KALIN. 1971 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını 1994'te Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinde tamamladı.
ABD Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William J. Burns, New York merkezli Foreign Affairs dergisinin Mart-Nisan 2024 tarihli nüshasındaki makalesinde, ajanlık-istihbarat mesleğinin bazı sırlarını kamuoyuyla paylaşıyor.
CIA: Devletten tamamen bağımsızdır ve ABD içinde değil dışında daha fazla faaliyette bulunur. CIA'in ana görevi uluslararası düzeyde istihbarat toplamaktır. Aynı zamanda uluslararası antlaşmalar ve politikalar üzerinde etken rol oynayabilir.
Bilgi güvenliği, bilgi teknolojileri (BT) ortamında bulunan verilerin, sistemlerin, ağların ve uygulamaların korunması ve erişilebilirliği gibi konularla ilgilenen bir disiplindir.
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bu sorumluluklar yasal olarak da ifade edilmiş ve 5651 sayılı kanun "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi" amacı ile düzenlenmiştir.
Zafiyet yönetimi veya diğer adıyla güvenlik açığı yönetimi, sistemlerdeki ve sistemler üzerinde çalışan yazılımlardaki güvenlik açıklarını tespit etme, değerlendirme, ortadan kaldırma ve raporlama sürecidir.
Bilgi sistemlerini bir zincir gibi düşündüğümüzde bu zincirin en zayıf halkası çoğunlukla sistemin kullanıcılarıdır.
Bilgi güvenliği, bilgiye karşı olan tehditlerle ilgilenmektedir. Bilgi güvenliğinin 'CIA' yani Confidentiality (gizlilik), Integrity (bütünlük) ve Availability (kullanılabilirlik) olarak sağlamaya çalıştığı üç temel unsuru bulunmaktadır.
Mezunlar, kuruluşların bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, siber saldırıları önleyebilirler. Ayrıca, siber güvenlik açıkları tespit ederek, kuruluşların güvenlik sistemlerini güncelleyebilirler. Mezunlar ayrıca, bilgi güvenliği ve siber güvenlik konusunda danışmanlık yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri