Arapça ḥfẓ kökünden gelen maḥfaẓat محفظة "saklama yeri, korunak" sözcüğünden alıntıdır.
Sözlükte “dava açmak, alt mahkemenin kararına karşı üst mahkemeye başvurmak” anlamındaki ref' kökünden türeyen mürâfaa, fıkıh terminolojisinde tarafların hâkim/mahkeme önünde iddia ve savunmalarını ortaya koymalarını ifade etmek üzere, bazan da “dava açma, mahkemeye verme, bir kimseyi hâkime şikâyet etme, davacının ...
mah / mâh / ماه
Güzellik, ay.
mahaza / mâhâzâ
Bununla beraber, bununla birlikte.
Bir dönem popüler bir isim haline gelen Mahmure ismi, uyku basmış, baygın göz anlamında kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
mahzurat / mahzûrât
Hazer edilip korunulacak şeyler. Yasak olanlar. Engeller.
mahmul / mahmûl / محمول
Yüklenilmiş. Hamlolunmuş. Bir şey arkasına yüklenmiş olan.
mukteza / muktezâ / مُقْتَضَا
Lâzım getirilmiş. Lüzumuna binaen istenmiş. İcab eden. Lâzım gelen.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
Hastalık, illet, dert.
mader / mâder / مادر
Birşeyin çıktığı yer; kaynak; ana.
Kameri yılda ayin bir devriyle hesaplanan zaman ki, yılın on ikide biridir, ay, Ar. şehr: Mah-ı Muharrem, mah-ı Ramazan. Güneş ayları için de kullanılmıştır, mesela: Mah-ı nisan. Mah-be-mah = Aydan aya.
Meh kelimesi eskiden Osmanlıcada yoğun olarak kullanılan kelimeler arasında yer alıyordu. Nah kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre anlamı 'Ay'dır. Ayın hilal biçimi için de kullanılmaktadır. Eski zamanlarda ay kelimesi kullanılmıyorken meh kelimesi yoğun olarak kullanılıyordu.
müheyya / müheyyâ / مهيا / مُهَيَّا
den) Hazırlanmış olan. Hey'et-i mecmuası tertib ve tesviye olunmuş olan.
Mahkemece verilen şer'î hükmün kaydedildiği yazılı belge. Osmanlı Devleti'nde 1868-1876 yılları arasında hazırlanan ve daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını içeren kanun.
muχtıra: ihtar pusulası, müzekkere.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
münafık / münâfık / منافق / مُنَافِقْ İki yüzlü, araya nifak sokan. Fitnekâr. Ahdini bozan, yalan söyleyen, hıyanet eden.
Mukteza ya da özelge; mükelleflerin veya vergi sorumlularının vergi durumları bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine, yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşe denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Musahhar Kılmak kelimesi, bir yeri tamamen ele geçirmek ve orada hakimiyetini ilan etmek anlamına gelir. Musahhar etmek ise hem büyülemek hem de zapt etmek anlamında kullanılır.
Müntehi olmak: Sona ermek, son bulmak.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri