Bu yüzden kansızlıkta olduğu kadar polisitemi olarak adlandırılan kan fazlalığı da tehlikeli bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde uzun vadede kemik iliğinin dışında başka bir kan kanseri çeşidi olan lösemiye yol açma riski içerir.
Kan fazlalığı kanın yoğunlaşmasına ve damarlarda tıkanıklığa yol açar. Bunun yanı sıra kişilerin yorgun, halsiz ve uykulu hissetmesine sebep olur. Vücutta meydana gelen düzensiz kan akışı ise nefes darlığına yol açabilir.
Kan fazlalığının belirtilerini sıralayan Gemici, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bozuklukları, dalak büyümesine bağlı karnın sol üst tarafında ağrı, erken doyma hissi, kanama, halsizlik, kilo kaybı, tansiyon yüksekliği, kırmızı yüz, fazla uyku isteği, özellikle sıcak banyo sonrası kaşıntı, parmak ...
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
PV'li hastalarda yapılan önceki çalışmalarda, tedavi edilmeyen hastalarda tromboz insidansı yüksek ve ortalama sağkalım 18 ay olarak bulunmuştur (44). Yeni çalışmalarda ise ortalama sağkalım, flebotomi ve/veya miyelosupresif tedaviyle 9-25 yıl arasında değişmektedir (31,45,46).
İlgili 42 soru bulundu
Tıpta polisitemi olarak geçen hastalık tedavi edilmezse kan kanseri, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere ciddi sorunlara yol açıyor” dedi.
Primer polisitemi olarak bilinen birincil polisitemi aynı zamanda polisitemi vera olarak da adlandırılır. Polisitemi vera, nadir görülen bir kan kanseri türü olarak karşımıza çıkar.
Bunun en güvenilir yolu yemeklere sofrada tekrar tuz eklememek ve şarküteri ürünleri, turşu, hazır çorba ve yemeklerden uzak durmaktır. Diyette her öğünde çiğ sebzelere ve en az bir porsiyon sebze yemeğine yer verilmelidir. Ayrıca günde 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir.
Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, aynı zamanda kan oluşumunda rol oynayan organların hastalıklarıyla da ilgilenir. Dolayısıyla lenfatik organlar ve kemik iliği hastalıkları da hematologların uzmanlık alanında yer alır.
Uzak Durmanız Gereken Besinler
Şeker: Yüksek miktarda şeker tüketimi ile yüksek kan basıncı arasında da doğrudan bir ilişki vardır. Kafein: Aşırı kafein tüketimi kan basıncının yükselmesine yol açabilir. Alkol: Alkol arterleri daraltarak kan basıncının yükselmesine neden olur.
Hemoglobin değerlerinin düşürülebilmesi için, tütün ürünlerinden uzak durmakta fayda vardır. Yapılan araştırmalarda tütün tüketimini sonlandıran kişilerde hemoglobin düzeyinin normale döndüğü gözlemlenmiştir. Bol su tüketimi de hemoglobin değerinin düşürülmesi için oldukça etkilidir.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir. Tanım olarak düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalmadır. Kansızlığın en sık görülen şekli budur.
Doğu Anadolu Bölgesinde kan değerlerinin yüksek olduğunu söyleyen Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Kenan Şeker, ekiplerin kan almada sıkıntı yaşadıklarını ve kan değerleri yüksek olanların kan bağışının kabul edilmediğini belirtti.
Yüksek kan basıncı gibi, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol de kanın penisinize akışını etkileyerek sertleşme sorununa neden olabiliyor.
Erkeklerde 13,5 g/dL, Kadınlarda 12 g/dL, Çocuklarda 11 g/dL, Hamilelerde ise 10 g/dL'nin altındaki HGB değeri, hemoglobin düşüklüğü olarak değerlendirilir.
Hematoloji bölümü doktoru (hematolog) hangi hastalıklara bakar? Hematoloji nedir, neye bakar? Anemi; halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı vb. problemler yaşıyorsanız hematoloji bölümüne görünmeniz de fayda var.
Yapılan çalışmalarda yoğurt tüketiminin artışıyla kan-lipid profilinin iyileştiği bildirilmiştir. Bunun yanında yoğurdun diyabet yönetimi, ishal tedavisi, kilo yönetimi, bağırsak mikroplarını azaltıcı etkileri de çalışmalarla desteklenmiştir.
Fazla su tüketimi, kandaki bazı parametrelerin çok yüksek çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kan vermeye gitmeden önce su tüketiminin 1 bardağı geçmemesi tavsiye edilir. Daha fazla su tüketimi, kan değerlerini etkileyebilir.
Omega-3, sarımsak, baharatlar
Dr. Burak Uz, “İnsan sağlığı ve yaşamının devamı için düzenli beslenme şarttır. Bununla birlikte günlük hayatta sıkça tükettiğimiz bazı besin öğeleri (omega-3, sarımsak, baharatlar) trombositlerin (yani kan pulcuklarının) fonksiyonlarını bozabilir.
Erkek bireylerde hematokritin %60 ve kadınlarda ise %56'nın üzerinde olması gerçek polisitemiyi göstermektedir. Gerçek polisitemi sorunun olduğu kanıtlanmış durumda olan kişilerde bunun kemik iliği kaynaklı mı (primer), yoksa farklı nedenlere mi bağlı olduğunun (sekonder) araştırılması gerekmektedir.
POLİSİTEMİ: KAN FAZLALIĞI KANSIZLIK KADAR ÖNEMLİDİR! Halsizlik, baş dönmesi, çok uyuma, kulak çınlaması gibi belirtiler başgösterdiğinde ilk akla gelen durum kansızlık yani anemidir. Hâlbuki aynı belirtiler “polisitemi” olarak bilinen kan fazlalığında da meydana gelebilir.
Hematolog (kan hastalıkları konusunda uzman olan doktor) polisitemia vera hastası için spesifik tedavi önerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri