Kaz diyetleri, genellikle diyetlerinin yaklaşık % 70-80'ini kaplayan otlar, sazlar, lahana yaprakları, karnabahar, marul yemekten oluşur.
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
Kazların genel olarak beslenme alışkanlıkları içerisinde ot obur bir düzen bulunmaktadır. Ancak kaz yetiştiriciliği yapılırken kazların yemesi için yumurta sarısı ve sütün de verildiğini söylemek mümkündür. Kazlar büyüdükten sonra ise ot ile beslenmeye devam edilmektedir.
Meradan yararlanan kazlara 100 gram kadar hububatlı lapa verilebilir. Bu ek yem akşamları verilmelidir. Merada güneşten koruma için gölgelikler yapmalıdır. Besiye alınan kazlar son 3-4 hafta günde 3 öğün beslenir ve az hareket ettirilirse, çabucak kilo alırlar.
İlgili 43 soru bulundu
Kazların çiftleşip çiftleşmediğini görmek için dişilerin bazılarını ağıldan çıkartın , çıkarttığınız dişinin eşi olan erkek size bağıracaktır . Eğer bağıran olmaz ise eşi olmayan bir kaz demektir .
Çünkü kaz suyu çok sever ve yüzdüğü zaman tüyleri de temizleniyor. Kazları kış için özel besiye alıyoruz. Bu sürede kar yağışlarının da başlamasıyla arpayla kar yedikten sonra kazlarımız kesilmeye hazır olur" diye konuştu.
Ekmek çeşitlerinin çoğu, ördekler için besin değeri az gıda konumunda ve beyaz ekmek de bunların içinden en kötü olanı. Bu beslenme tarzı geniş bir skalada problemlere neden olabiliyor. Bu problemlere, sakat bırakan bir hastalık olan ''angel wing'' (melek kanadı) de dahil.
Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer. Daha erken yumurta üretimini uyarmak için, yumurta sezonundan önce kazların barındıkları yerde her gün 14 ile 16 saat aydınlatma yapılabilir.
Kaz ciğeri, huni ile semizletme yöntemiyle büyütülüyor. Bu sayede kazların karaciğeri altı ila sekiz kat büyüyor.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır.
Yumurtlama dönemine girilmeden dört hafta öncesinden itibaren kazların yumurta yemi ile beslenmeye başlamaları ve yumurtlama dönemi boyunca da yumurta yemi ile beslenmeleri gerekir. Otlatılan çayırın kalitesine, kazların ırkına bağlı olarak günde 150-250 g yumurta yemi tükettirilmesi gerekmektedir.
Genellikle kaz besiciliği yapan ailelerin çocukları tarafından otlaklara çıkartılan minik kaz yavruları, kar yağana kadar doğal otların yanı sıra arpa verilerek özenle besleniyor.
Kazlar yeterli miktarda varsa ve yeterli kaliteye sahipse ağırlıklı olarak otla beslenir.
Kazları evinizde tutarsanız, yemeğinizin geri kalanını kazlara verebilirsiniz. Kazlarınızı beslemek için havuç, lahana, marul, fırında patates ve yonca gibi çeşitli sebzeler ve çeşitli meyveler de kullanabilirsiniz.
Kazların kesilmeden önce belirli bir olgunluğa ulaşması ve etlerinin yağ bağlaması gerekir. Bu yüzden kaz, sonbahar sonlarında ya da kış mevsiminin başlarında kesilir.
Kişinin işaret parmağı kloaka adı verilen bölgeden içeri tarafa 1.5 ile 2 santimetre olacak şekilde girdirilir. İşaret parmağı yardımıyla kazın mevcut cinsiyet organı dış tarafa doğru çıkartılır. Kaz palası erkekse kazın penisi dış kısma doğru çıkartılır.
Çin Kazı En küçük ve en çekici ırklardan biridir. Çinden orijin alan bu kaz ırkının kahverengi veya gri ve beyaz olan varyeteleri vardır. Irklar arasında en yüksek yumurta üretimine sahiptir ve bir yumurta sezonunda 60dan daha fazla yumurta verir.
Yumurta verimini artırmak için kaz ırkları arasında çeşitli melezlemeler yapılmıştır. Bunlar arasında Çin kaz ırkının, Toulouse yada Emden kaz ırkları ile melezlenmesi sonucu iyi yumurta üreten ve karkas randımanı iyi olan hayvanlar elde edilmiştir (Graves 1985, Nowland 1997).
Konrad Lorenz, bu olguya “imprintentiondamgalama” adını vermiş, bağlanmış canlıda bu etkinin sürdüğünü göstermiştir. “İşte, ne olacak, kazlar böyleymiş” dememek gerekiyor. İnsanların kullandığı “kaz kafalı” deyimiyle “pek akıllı değil” anlamının aksine kazlar zeki hayvanlardır. İçgüdüleri güçlüdür.
Tilki, çakal, kurt, tavşan, kuğu, kaz, ördek gibi yaban hayvanları yiyecek bulduğu sürece soğuk hava etkilemez.
Kural olarak, özel hanelerde bir kaz beş yıla kadar dayanabilir, ancak bu kuşun endüstriyel üretiminden bahsediyorsak, ömrü yaklaşık üç yıldır.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur.
Nöbet Tutan Kazlar
Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da herhangi bir tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, yılan gibi tısıldar, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar.
Amblemimizin, 9.000 metre yükseklikte kıtalararası uçabilen tek kuş olan “yaban kazı”nı temsil ettiğini biliyor muydunuz?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri