Bilgi, genellikle geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek.
İnsan için bu kadar büyük bir önem taşıyan bilgiyi, genellikle bilen ile bilinen veya özne ile nesne arasındaki ilişkinin sonucunda ortaya çıkan ürün olarak tanımlanır. Bu ögelerden bilen özne bilinç sahibi olan insandır ve konu edindiği şeyi kavramak isteyen bireydir.
Bilgi, genelde “bilen insan ile bilinen şey (nesne) arasındaki ilişki” şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında, “bilen” (özne) ile, bilinen (nesne) arasındaki “ilişki”, bilgiden çok insanın dışındaki varlıklarla ilgili bilgiye giden süreci anlatmaktadır.
Bilgi nedir? İnsanın, varlığı tanıma ve anlama faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürüne bilgi denir.
Bilgi; birbirinden ayrılmayan iki öğeden oluşmaktadır. Bunlardan birisi bilen (insan), öteki ise bilinen, araştırılan (var olan) nesnedir. Her bilgi bu iki öğeye ve bunlar arasında kurulan bağa dayanır. Bilene, bilgi teorisi terminolojisinde "suje"; bilinen veya bilinmesi gereken şeye de "obje" adı verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Somut verilere dayalı enformasyonlara bilgi denir. Bilgiler, özelliklerine ve kaynaklarına göre birçok türe ayrılır. Örneğin dini bilginin kaynağı kutsal kitaplar ve hadislerdir. Gözlemden çok sezgiye dayanır.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Bilgi: Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile edinilen gerçeklerdir. Bilgi: Çeşitli hissî yaşantıların mantıkça bir örnek düşünce dizgesine uydurulması için gösterilen çabalara verilen isim olarak ifade edilir.
Bilgi Nedir? :
değer ifade ettiğini, bir işimize yarayıp yaramadığını, bir zararı dokunup dokunmayacağını anlatan, açıklayan bir tanımlamadır. Felsefede suje (özne ) olan insan ile obje (nesne)olan varlık arasındaki ilişkiden çıkan ürüne bilgi denir.
BİLGİ TEMELDE 2`YE AYRILIR: 1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
Bu araştırmaların amacı var olan bilgilere yenilerini katmaktır. “Bilgi bilgi içindir” anlayışı temeldir. rmalar: Üretilen bilgilerin değerlendirilmesi ile, problemin fiilen çözümünü gerçekleştirmeyi, bilimin olayları kontrol altına alma işlevini gerçekleştirmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.
Bilgi felsefesi, bilginin ne olduğunu, mümkün olup olmadığını, kaynağını, sınırlarını, değerini ve doğruluk ölçütlerini inceleyen bir felsefe dalıdır.
Bilgi, genellikle geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek.
» İnsan aklinin erebilecegi olgu, gerçek ve ilkelerin bütününe verilen ad, malûmat. » Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf. » İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malûmat, vukuf.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Bilgi, özne (suje)-nesne (obje) ilişkisinden kaynaklanan bir üründür. Özne, pedagojik bağlamda, zihnî, duyuşsal ve psikomotor yetilere sahip insanı; nesne ise öznenin bütün yetilerini kullanarak bilmeye yöneldiği var olanı ifade eder.
İsmail Fenni, “connaissance” md.). Kur'ân-ı Kerîm'de bilgi (ilim), en sık kullanılan anlamıyla ilâhî vahiyden kaynaklanan yani bizzat Allah'ın verdiği bilgidir. Burada kelime tam mânasıyla tek gerçek olan hakka, hakikate dayandığı için mutlak ve objektif bir geçerliliğe sahiptir.
Bilgi, aynı zamanda başkalarından da öğrenilebilir. Bilgi, önemli bir değerdir. Bilgi, problem çözme, karar verme ve dünyayı anlamamıza yardımcı olur. Bilgi, aynı zamanda yaratıcılığı ve yeniliği de teşvik eder.
Bilimsel bilgi, bilimsel metodoloji ile; gözlem, deney, ölçme, akıl yoluyla üretilir. Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir.
Gündelik bilgi, yaşantılardan elde edilen pratik bilgilerdir. Bu bilgi belli bir yönteme dayanarak, neden-sonuç ilişkisi sonunda elde edilen genelgeçer bilgi değildir. Gündelik bilgilerin her zaman işe yarar bilgiler olduğu söylenemez.
İnsanların bilgi edinme yolları beş ana başlık altında toplanabilir. Bunlar: Bireysel Deneyim, Uzman-Otorite, Mistik, Akıl Yürütüme, Bilim, Bireysel deneyim yolu: İnsanlar yaşadıkları sürece herhangi bir kurala bağlı kalmadan fiziksel ve sosyal çevreyle girdikleri ilişkilerden çeşitli bilgiler elde ederler.
Birincisi, zihinsel gerçekler, ikincisi, sosyokültürel gerçekler, üçüncüsü bizim dışımızdaki varlıkların ve hadiselerin salt, nesnel gerçekliği. Đnsan, bilgi toplarken düşünmek ve akıl yürütmek zorundadır.
Zamana bağlı olarak ortaya çıkan yeni deliller sayesinde de bilimsel bilgi değişikliğe uğrayabilir. Aynı zamanda bilimsel bilgi ortaya çıktıktan sonra aynı verilerin farklı şekillerde yorumlanmasına bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir. Sonuç olarak bilimsel bilgi kesin değildir ve değişir.
b) Dinsel Bilgi: Özne ve nesne arasındaki bağ, ilahi bir varlık tarafından belirlenen bir inanç sistemine dayanarak elde ediliyorsa bu tür bilgi dinsel bilgidir. Dinsel bilgi, belirli bir din temeli üzerine evreni, insanı ve toplumu açıklayan “değişmezlik” ve “kesinlik” nitelikleriyle örtüştürülen bilgi türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri