Rulman tekniği, iç içe oluşturulmuş iki çember düzeninde oturan öğrencilerin etkileşimli bir şekilde herhangi bir konuyu çalışmalarına verilen tekniğin adıdır.
Rulman adı verilen öğretim tekniğinde öğrenciler bir çemberi andıracak şekilde dizilmektedirler. Çemberin ortasına farklı öğrenciler tarafından başka bir çember daha çizilerek ortada bulunan öğrencilerin yüzleri dış tarafta bulunan öğrencilere dönük olmaktadır.
Top taşıma tekniği (rulman), birçok ders ve konu için uygulanabilir. Özellikle sosyal bilgiler, dil ve anlatım, fen bilimleri ve matematik gibi derslerde etkili bir şekilde kullanılabilir. Ancak, öğretmenler diğer derslerde de konuya uygun şekilde adapte ederek bu teknikten faydalanabilirler.
Arkası yarın tekniğinde öğretmen bir hikâye okurken, okuturken veya bir film izletirken daha önceden belirlediği bir noktada hikâyeyi durdurur.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir.
Akvaryum tekniği büyük grup tartışma tekniklerinden bir tanesidir. Sınıf içerisinde öğrencilerin ilgisini çeken veya çözümlenemeyen konuları etkili bir tartışma ortamı hazırlayarak hem öğrencilerin eksikliklerini tamamlamak hem de grupla çalışma becerisini geliştirmek için kullanılır.
Rulman, mekanik parçaların kendi ekseni etrafında dönmesini sağlayan ve bu dönme sırasında sürtünmeyi azaltan makine parçasıdır. Sürtünmeyi azalttığı için aşınmayı ve ısınmayı da en aza indiren rulmanlar, başta tekerlekler olmak üzere araçların birçok bölümünde kullanılır.
Geniş bir grup insanın çember oluşturarak bir konuyu ya da sorunu bir lider öncülüğünde değerlendirmesine tartışmasına çember tekniği denmektedir. Bu tekniğin seçilmesi farklı alan ve düzeydeki kazanımları insanlara sağlamaktadır.
Rulman tekniği, iç içe oluşturulmuş iki çember düzeninde oturan öğrencilerin etkileşimli bir şekilde herhangi bir konuyu çalışmalarına verilen tekniğin adıdır.
Rulman, birbirlerine zıt yönlerde dönen iki halka ( bilezik) içerisinde bulunan bilya veya makaralar aracılığıyla, en az sürtünme oluşturan, buna paralel olarak hareketin en az güç harcanarak iletilmesini sağlayan, boyutlarına göre farklı yükler taşıyan makine parçalarıdır.
Hızlı tur tekniğinde ise öğrencilere bir konu veya soru verilir. Öğrenciler, söyleyecekleri şeyleri düşünürler ve sırayla konuşmaya başlarlar. Her öğrenciye konuşma fırsatı veren bu teknik, utangaç öğrencilerin de kendilerine güvenmelerini sağlar.
İlk etapta öğrencilerin tümü çemberin dışındadır. Konu hakkında söyleyecekleri olan öğrenciler çemberin içine girerek görüşlerini belirtirler. Çemberin dışındakiler ise gözlemcidir ve görüşlerini belirtenleri dinleyip not alırlar. Uygulama sonunda gözlemciler sınıfa tartışmanın özetini sunarlar.
Verilen bir problemin, bir soru yada konu üzerinde öğrencilerin önce tek başlarına düşündükleri, daha sonra arkadaşları ile bir araya gelerek düşüncelerini tartıştıkları bir tekniktir.
Rulmanın temel görevi, aralarında relatif dönme hareketi olan iki eleman arasında sürtünmeyi minimuma indirmek ve sorunsuz yük aktarımını sağlamaktır. Rulman dönen her mekanizmanın elemanıdır. Mükemmel bir rulman mükemmel bir mekanizma yaratır.
Rulmanlar, göreceli olarak hareket edip iç ve dış bilezik yapıları arasında yer alan bilyaları kullanarak sürtünmeyi önlemekle görevlidir. Sürtünmeyi en aza indirdiği için ısı oluşumunu ve aşınmayı azaltmış olur. Böylelikle parçalar, sorunsuz döner ve daha uzun ömürlü olur.
Uçaklarda, metroda, arabalarda, otobüslerde, trenlerde, motorlarda, konveyör hatlarında, dişçilerde, patenlerde, kamyonda, çamaşır makinasında, mikroskoplarda, teleskoplarda, rüzgar santrallerinde, pompalarda, pervanelerde, fanlarda, asansörlerde, vantilatörlerde, tamburlarda ve daha bir çok yerde kullanılmaktadır.
İstasyon Yöntemi, bütün sınıfın her aşamada (her istasyonda) çalışarak bir önceki grubun yaptıklarına katkı sağlayarak bir basamak ileri götürmeyi, yarım kalan işi tamamlamayı öğreten bir yöntemdir. İstasyonlar öğrencilerin eş zamanlı olarak çeşitli öğrenme aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri merkezlerdir.
Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır. Bu tür grup tartışması 4-36 dakika arasında sürebileceği için Vızıltı gruplarına "kısa süreli tartışma grupları" da denilmektedir.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Bir başkan, sekreter ve genellikle 10-15 öğrencinin katıldığı, çember şeklinde oturarak lider yönetiminde kendilerine sorulan soruları cevapladıkları bir tartışma tekniğidir.
At nalı teorisi ya da at nalı modeli, siyaset biliminde aşırı sol ve aşırı sağ ideolojilerin birbirlerinin tam zıttı değil, tam aksine oldukça benzer fikirler olduğunu savunan bir terimdir. At nalının sol ve sağ uçlarının birbirine yakın olması sebebiyle terimin isminde at nalı kullanılır.
Zıt panel, panelin bir türüdür ve daha etkileşimli bir tartışma formatını temsil eder. Bu formatta, konuyla ilgili uzmanlar, farklı görüşlere sahip oldukları ve tartışmalı konuları ele aldıkları bir platformda bir araya gelir. Zıt panelde, panelistlerin fikirleri genellikle farklıdır ve birbirine zıt olabilir.
Sandalyelere oturan öğrencilere öğretilmek istenen hedef yada konu verilir.öğrenciler konuyu sadece karşısındaki arkadaşıyla tartışır.belli bir süre vardır. bu süre dolunca iç yada dış gruptaki öğrencilerden herhangi bir grup bir sandalye kayarak yerlerini değiştirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri