Yüzüğünüzü iki parmağınızın arasına alarak üfleyin. Üflediğinizde yüzük üzerinde bir ısı ve nem oluşur. Bu nem kısa süre içerisinde dağılır ise yüzüğünüz gerçektir. Dilerseniz bu konuyla ilgili de pırlanta uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Pırlanta tektaş yüzüğünüzü iki parmağınızın arasına alıp ağzınızı yaklaştırıp soluğunuzu hızla üzerine verin. Taş üzerinde bir buhar tabakası oluşacaktır. Eğer bu buhar hemen dağılıyorsa pırlanta gerçektir. Buharın kaybolması birkaç saniye sürüyorsa taşın sahte olma olasılığı vardır.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Pırlanta yüzüğün içinde genelde firma logosu ve altın ayarı yazmaktadır. Örneğin SEM Diamond'dan alacağınız 18 ayar montürü olan pırlantalı bir yüzüğün içerisinde SEM 750 yada SEM 18K yazacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
14 Ayar 585 milyemdir, 18 ayar 750 milyemdir. Altın baget yüzük içerisinde yazan 585 pırlanta yüzüğün montürünün yani metalinin 14 ayar altın olduğunu ifade etmektedir. 585 altının saflık değeridir. Pırlanta baget yüzüklerde genellikle 14 ayar ve 18 ayar altın metal kullanılmaktadır.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Altın kolaylıkla çizilebilen, yamulan ve şekil alabilen yumuşak ve hassas bir madendir. Her ne kadar satıcılar bu yöntemi sevmese de eğer altını ısırdığınızda üzerinde diş izleri çıkıyorsa bu altının gerçek olduğunu gösterir. Sahte altınlarda ise diş izi çıkmaz.
925 ayar gümüş 1 kilogram ağırlığındadır. Bu 1 kilogramın 925'lik kısmı ham gümüştür.
Genellikle iç tarafa karşı tarafın ismi yazılır alyanslarda fakat tektaş yüzüklerde durum biraz daha farklıdır çünkü tektaşı sadece kadın kullanır. Yine de erkek eşin ismi, evlenme teklifi edilen günün tarihi, nikah tarihi veya ilk tanışma tarihi eklenebilir.
Pırlanta tektaş yüzüklerde de ve altın tektaşlarda da çoğunlukla 14 ve 18 ayar altın kullanılıyor. Eğer yalnız tektaş ifadesini görüyorsanız muhtemelen zirkon taş kullanılarak üretilmiş bir tektaştır. 'Tektaş pırlanta' ibaresi mevcutsa, o zaman taş tercihi pırlantadan yana kullanılmış demek.
Pırlantayı ifade eden ağırlık birimi karattır. Eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın altında ise ağırlık birimi olarak santim kullanılır. Örneğin 0,20 karat bir pırlanta için 20 santim ifadesi kullanılır. Yine aynı şekilde eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın üzerinde ise virgülden sonraki kısım santim olarak belirtilir.
Bir ışık altında kalan pırlantada önemli olan, ışığın nasıl yansıdığıdır. Pırlantadan yansımakta olan beyaz ışık son derece etkili bir şekilde parlıyorsa, o pırlanta gerçektir. Çünkü gerçek pırlanta, ışığı yansıtma konusunda oldukça başarılıdır.
Özellikle pırlanta yüzükler, evlilik tekliflerinin en anlamlı parçası olarak kabul edilir. Bununla birlikte pırlanta, satın alındığından itibaren fiyatta değer kaybına uğrar. Ayrıca pırlantanın kullanımdan kaynaklı ne kadar yıprandığı da pırlanta satarken değerinin düşmesine sebep olmaktadır.
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Pırlanta ürün sertifikasında o yüzüğün, kolye ya da küpenin altın gramı, beyan edilen altın ayarı, kullanılan pırlantanın karat cinsinden ağırlığı, pırlantanın rengi ve berraklığı belirtilir. Bu sertifika tipini firmalar kendilerinin bastıkları kart tipi ya da evrak tipi ile sizlere ulaştırırlar.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
Peki, her altında ayar yazar mı? Doğrudan ayar yazmasa da, her altın takıda bir kod olması zorunluluktur. Eğer takınızda bu kod yer almıyorsa, aksesuarınız gerçek altın olmayabilir. Bu kodlar yüzük ve bileziklerde genellikle iç kısımda yer alır.
Mıknatıs altını çeker mi, sorusu merak konusudur. Mıknatıs altını çekmez, çünkü altın soy metaldir. Yeryüzünde az bulunan soy metaller aşınmaya dirençlidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir. Bu noktada satın aldığınız altının niteliklerini bilmek ve uygun şekilde saklamak çok önemlidir. Altın kolye kararması, pek çok kişinin istemediği konular arasında yer alır.
Beyaz altın tercih edenlerin en sık karşılaştığı sıkıntı bir süre sonra altının sararması. Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri