Bilgisayarınızı 7/24 çalışır durumda bırakmak hem kapasitörler üzerindeki gerilimi artırmaya, hem de günün sonunda yüksek enerji bedelleriyle karşılaşmanıza neden olurken, sürekli açıp kapatmak da güç döngüsünü tüketiyorsa, o halde bilgisayarı uykuya almak en doğru seçim olacaktır.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Bilgisayarı sürekli olarak açık tutmak donanımların sürekli bir işlem görmesine, bu nedenle de kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Bilgisayarı ihtiyacımız olmadığında kapatmak ve donanımları temiz tutmak, kullanım ömürlerini arttıracaktır.
Hayır kesinlikle bir zararı yok.
Kilopat. Söz konusu hazır bilgisayar ise 6-7 gün sonra pert olabilir ancak 3000-4000 TL'lik sağlam bileşenler üzerine kurulmuş bir PC ise çok uzun süreler (Türkiye'de yaşadığımız için illa kapanacak elektrik kesintilerinden dolayı) açık kalacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Bilgisayarınızı 7/24 çalışır durumda bırakmak hem kapasitörler üzerindeki gerilimi artırmaya, hem de günün sonunda yüksek enerji bedelleriyle karşılaşmanıza neden olurken, sürekli açıp kapatmak da güç döngüsünü tüketiyorsa, o halde bilgisayarı uykuya almak en doğru seçim olacaktır.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Eğer sık sık ara veriyorsanız ve birkaç saat içinde tekrar kullanmayı planlıyorsanız, uyku modu mükemmel bir seçenek diyebilirim ancak, uzun bir süre boyunca kullanmayı düşünmüyorsanız veya enerji tasarrufu önemliyse, tamamen kapatmak daha uygundur.
Sorun olmaz. Zaten bu parçalar uzun ömürlü tasarlandılar eğer sıcaklık konusunda sorun olmaz ise rahatça kullanırsın.
Oyun indirirken ayarını yapmazsan uyku moduna girer. Güç yönetiminden uyku modunu devre dışı bırak. Açık bırakmanın bi zararı yok öyle.
Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W'lık bir PSU için 150-200 W da olabilir. Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz.
Bilgisayarı açık bırakmak zarar vermez fakat, uyku modunda bırakmak oldukça zararlı bir eylem. Uyku moduna alacağınıza bilgisayarı kapatın. Ve eğer uzun süre açık bırakcaksanız, güç ayarlarından uyku moduna geçme süresini sınırsız yapın.
Bunun ötesinde bilgisayarınız arka planda sürekli olarak çalışmaya devam ettiği için bileşenleriniz daha hızlı eskiyecektir. Ayrıca bu size elektrik faturası olarak da gelmeye devam ederken, bilgisayarınızı düzensiz akımlara karşı koruma riskiniz de azalacak.
Bilgisayarınızı tamamen kapatma
Kapatmak için Başlat'ı ve sonra Power > Kapat'ı seçin.
Bilgisayarın bileşenleri içinde en fazla enerji tüketen birimlerden birisi monitördür. Dolayısıyla bilgisayarın kullanılmadığı zaman aralıklarında monitörün kapatılması enerji tasarrufu için çok önemlidir.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Günlük kullanım için üretilen laptoplar genellikle ayda 11 kW enerji harcar. Oyuncu laptopları ise 14 kW saatlik elektrik tüketimine sahiptir. Masaüstü bilgisayarlar ise daha geniş bir yelpazede yer alarak, donanıma bağlı olarak saatte 17,5 kW elektrik harcar.
15 saatten pek bir sorun olmaz.
Bilgisayarınızın aşırı ısındığını anlamak için fana dikkat etmek gerekir. Fan her zaman maksimum hızda çalışıyorsa, dizüstü bilgisayarınızda aşırı ısınma var demektir. Aşırı ısınan donanımlar, basınçtan kaçınmak için hızını düşürebilir. Bu durum, laptop'da yavaşlamaya neden olur.
Yukarıda anlattığımız gibi, bilgisayar kullanımına bağlı gözlerimizde kalıcı bir zarar oluşması mümkün değildir. Aynı şekilde kitap okumak, yazı yazmak, ders çalışmak erişkinde gözü etkilemez. Ortaya çıkan tek problem gözün kuruyarak yorulması, yanma ve batmasıdır.
Gigapat. Denetim Masası > donanım ve ses > güç seçenekleri > plan ayarlarını düzenle > hiçbir zaman > uygula.
Resolution. Bilgisayarı veya monitörü uyku, bekleme ya da hazırda bekletme modundan çıkarmak için fareyi hareket ettirin veya klavyede herhangi bir tuşa basın. Bu eylemler işe yaramazsa bilgisayarı uyandırmak için güç düğmesine basın. NOT: Monitörler bilgisayardan bir video sinyali algıladığında uyku modundan çıkar.
Uzmanlar anne babaları uyardı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi pedagogları, çocukların en fazla haftada 5 saati bilgisayar başında geçirmesinin uygun olduğunu belirterek, 8-10 saati geçen kullanımın bağımlılık tehlikesi taşıdığını söyledi.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Bilgisayar ekranı bakış düzleminin 10–15 derece altına yerleştirilip, ekranın üst sınırı göz seviyesinin biraz altında olmalıdır. Bu şekilde gözler çalışma sırasında hafif aşağıya bakar pozisyonda olacak ve kapak aralığı daralacağından gözyaşı buharlaşması azalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri