Öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız, ardından sistem kapanırken “Del”, “F2”, “F10” ya da “F12” tuşlarına seri şekilde basmanız, “BIOS setup nedir?” sorusunun da yanıtı olan BIOS ayarlarına giriş yapmanızı sağlıyor.
Bazı bilgisayarlarda F2 tuşuna basılı tuttuktan sonra, bilgisayarın güç tuşuna basılır. Daha sonrasında bilgisayar açılırken direk BIOS ekranına giriş yapılabilir. Böylece bilgisayar açılırken hızlıca BIOS'a giriş yapılır ve oradan ayarlamalar yapılabilir.
PC'yi kapatın. Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın. BIOS erişim birden fazla deneme gerektirebilir.
Öncelikle bilgisayarlardan ayarlar bölümüne girilmelidir. Ayarlar kısmında güncelleme ve güvenlik başlığı bulunup seçilmelidir. Ekrana gelen kurtarma başlığı seçilerek, gelişmiş başlangıç altında yer alan şimdi yeniden başlat seçeneği kullanılır ve bilgisayar yeniden başlatılarak bios ayarlarına geçiş yapılır.
Bilgisayarı açın veya yeniden başlatın. BIOS ayarları menüsüne girmek için ekran boşken F10 tuşuna basın. Bazı bilgisayarlarda BIOS ayarları menüsüne F2 veya F6 tuşuna basılarak erişilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu tuşlar genellikle F2, DEL, F10 tuşlarıdır. Fakat bazı markalarda farklılık gösterip F2, DEL ve F10 tuşları dışında F1 ve F12 tuşları da BIOS yazılım sekmesini açan tuşlar aarasında yer alır. Bu tuşlar sayesinde açılan BIOS sekmesinde anakart üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir.
BIOS Güncelleştirmesi Bilgileri
Dell bilgisayar, Tek Seferlik Önyükleme menüsünü kullanarak BIOS'u güncelleştirme yöntemini destekler. NOT: Bu işlevi yalnızca F12 Tek Seferlik Önyükleme menüsünde BIOS Flash Update seçeneğine sahip Dell bilgisayarlar kullanabilir.
ROM bellekte saklanan ve depolanan BIOS, bilgisayardaki pek çok standart ayarlamanın yapılmasını sağlamaktadır. Her bilgisayarda yer alan mevcut özellik, bilgisayarın açılışından performans ayarlarına kadar pek çok seçimin yapılmasında kullanılır.
Bios sıfırlanınca normal olarak bilgisayar tekrar açılıyor. Sıfırlanmaktan kasıt öntanımlı ayarlarına dönmesi ise (anakart üzerindeki jumper'lardan yapılan) açılır. Ancak bozulması yada silinmesi ise tabii ki açılmaz. sıfırlanırsa bilgisayar açılır görüntüde gelir ama silinirse açılmaz...
Bilgisayar açılışında gelen bios şifresini unutmak, yanlış yaptığımız bir ayar yüzenden Windows'un açılmaması veya bazı durumlarda kasaya görüntü gelmemesi gibi sorunlar yüzünden bazen Bios'u sıfırlamamız (Sıfırlamak demek fabrika varsayılan ayarlarına almak demektir) gerekebilir.
Bu işlem için PC açılırken Del/F2 tuşu ile BIOS'a girilir. Exit sekmesinde Restore Defaults seçeneğinin üstüne gelinir ve Enter'a basılır. Save & Exit diyerek çıkılır. Bu işlem BIOS'u varsayılan ayarlara döndürür.
CLRTC iki pimli tip olduğunda gücü kapatın ve güç kablosunu çıkarın. İki pime tornavida gibi metal bir nesneyle 5-10 saniye boyunca dokunun. Güç bağlantısını yeniden yapıp bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra, ayarları sıfırlamak üzere BIOS'a girmek için klavyenizdeki Delete ya da F2 tuşunu basılı tutun.
Bu işlem “BIOS flaşlama” olarak da bilinir. BIOS güncelleme, standart bilgisayar bakımı olarak önerilir. Ayrıca bilgisayar performansını artırmaya, donanım bileşenlerine veya Windows yükseltmelere destek sağlamaya veya belirli BIOS güncellemelerini yüklemeye de yardımcı olabilir.
BIOS veya UEFI parolaları, kullanıcıların bilgisayara yetkisiz erişimi önlemeleri için bir güvenlik katmanı sağlar.
BIOS güncellendiğinde ayarları sıfırlanır. Her güncelleme sonrasında ayarları yeniden yapmanız gerekmektedir.
Windows 7, 8 veya 10'da Windows+R tuşlarına basın, Çalıştır kutusuna "msinfo32" yazın ve ardından Enter tuşuna basın. BIOS sürüm numarası, Sistem Özeti bölmesinde rahatlıkla görülebilir. “BIOS Sürümü/Tarihi” alanına bakmanız gerekiyor bunun için.
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
Bu yonga bilgisayardaki işletim sisteminin başlatılmasından önce bilgisayarın çalışmasını sağlayan bir bölüm olarak ifade edilebilir. Yani aslında gerçekten çok önemli bir yere sahip ve bilgisayarda bulunan ve nedeninin bilinmediği pek çok sorun anakart BIOS güncellemesi ile giderilebilir.
Bilgisayarınızda yüklü olarak bulunan BIOS'un en önemli görevi, ana kartın üzerindeki bileşenleri başlatıyor ve sistemi önyükleme yapması için hazırlıyor. Bunun sonunda işletim sisteminin diğer programları yükleyebilmesi için kontrolü almasını sağlıyor.
F2: Önceki eylemi iptal eder.
Bu araç, yeni bir donanım eklendiğinde ve bakım amacıyla bilgisayarınızın varsayılan ayarlarını yeniden yapılandırmak ve değiştirmek için kullanılır.
PowerEdge sunucunuz desteklenmeyen bir yapılandırmada çalıştığında sistem, her başlangıcı durdurup devam etmek üzere onay için F1'e veya Sistem BIOS'una girmek için F2'ye basmanızı ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri