Bilgisayarınızı 7/24 çalışır durumda bırakmak hem kapasitörler üzerindeki gerilimi artırmaya, hem de günün sonunda yüksek enerji bedelleriyle karşılaşmanıza neden olurken, sürekli açıp kapatmak da güç döngüsünü tüketiyorsa, o halde bilgisayarı uykuya almak en doğru seçim olacaktır.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Eğer sık sık ara veriyorsanız ve birkaç saat içinde tekrar kullanmayı planlıyorsanız, uyku modu mükemmel bir seçenek diyebilirim ancak, uzun bir süre boyunca kullanmayı düşünmüyorsanız veya enerji tasarrufu önemliyse, tamamen kapatmak daha uygundur.
Uyku modu az güç kullanır. Bilgisayarınız teknik olarak açık kalır ancak bilgisayarınızdaki tüm işlemler durdurulur ve tüm açık belgeler ile uygulamalar belleğe alınır. Normal çalışmaya birkaç saniye içinde hızla devam edebilirsiniz.
Bilgisayarınızı tamamen kapatma
Kapatmak için Başlat'ı ve sonra Power > Kapat'ı seçin.
İlgili 27 soru bulundu
Verilerinizi kaydedin ve ardından bilgisayarı kapatın. Görev çubuğunun① en solundaki [Başlat] öğesine tıklayın. Ardından [Güç] simgesine② ve sonra [Kapat]③ öğesine tıklayın.
Başlat Menüsü / Aç – Kapa / Bilgisayarı kapat yolunu izlemek yani üç düğmeye tıklamak gerekiyor. Bunun yanında bu görevi kısa yol olarak tanımlayıp masaüstüne simge halinde ekleyebilirsiniz. Kısa yol olarak da yukarıda söz ettiğimiz gibi: Önce, ALT+F4 sonra da ALT+A tuşuna basınız.
Yukarıda anlattığımız gibi, bilgisayar kullanımına bağlı gözlerimizde kalıcı bir zarar oluşması mümkün değildir. Aynı şekilde kitap okumak, yazı yazmak, ders çalışmak erişkinde gözü etkilemez. Ortaya çıkan tek problem gözün kuruyarak yorulması, yanma ve batmasıdır.
Bir şey olmaz ama olacağı varsa en fazla işletim sistemi çöker. Normalde en fazla windows zarar görür ancak elektrik ile bir sıkıntı olursa donanımda zarar görebilir.
Uyku modu sistemi hazırda bekletir. Amaç; enerji tasarrufudur ve bir zararı yoktur.
Özetle, sık sık bilgisayarı açıp kapatmak, güç döngüsünü azalttığından bilgisayarın ömrünü yer. Fakat öte yandan eğer içindeki mekanik aksam az ise, yani sabit sürücü yerine bir SSD kullanıyorsanız ya da bilgisayar bileşenleri kaliteli kapasitörlere sahip ise, o zaman durum pek de böyle olmayabilir.
Isısı sorun yoksa makinede açık kaldığı sürece ve yük altında olmadığı sürece sabit bir değerde kalır.
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Bilgisayarı sürekli olarak açık tutmak donanımların sürekli bir işlem görmesine, bu nedenle de kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Bilgisayarı ihtiyacımız olmadığında kapatmak ve donanımları temiz tutmak, kullanım ömürlerini arttıracaktır.
Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W'lık bir PSU için 150-200 W da olabilir. Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz.
Kapalıyken fişi çekmek zarar vermez. Elektrik tasarrufu bile sağlar.
Uyku modu, bilgisayardaki tüm işlemleri durduran bir güç tasarrufu durumudur. Açık tüm belge ile uygulamalar sistem belleğine (RAM) taşınır ve bilgisayar düşük güç durumuna geçer. Bu işlem, bir film DVD'sini duraklatmaya benzer. Bilgisayar hâlâ açıktır ancak daha az güç kullanır.
PC uyku modunda çok az elektrik harcar. Genellikle, uyku modunda bir PC yalnızca 1-5 watt elektrik tüketir. Bu rakam, bilgisayarın marka ve modeline, kullanılan bileşenlere ve ayarlarına bağlı olarak değişebilir. 1 watt elektrik tüketimi, 1 saat boyunca 1 watt enerji tüketimi anlamına gelir.
Uyku modu sırasında son veriler bellekte tutulur ancak diğer tüm bölümler kapatılır. Bir insanın uyurken yaşadığına benzer bir durum. Uyku moduna alınmış bir bilgisayar uzun süreçlerden geçmeden direkt olarak açılır ve uyku modu öncesi nerede kaldıysanız oradan bilgisayarınızı kullanmaya devam edersiniz.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
-Bilgisayar kullanım süreleri günde en fazla 3-4 saat ile sınırlandırılmalıdır. Her saat başında en az 10 dakika ara vermeleri, oturdukları yerden kalkarak hareket etmeleri sağlanmalıdır.
Bilgisayar ömrü, ürünün kalitesine ve kullanım şekline göre değişiklik gösterse de ortalama 6-8 yılı yeterli kabul edebiliriz. Standart bir kullanıcının bilgisayarı, çok uzun yıllar hayatta kalabilir ancak birkaç yıldan sonra kullanıma dayalı olarak performans kaybı yaşatabilir.
Bilgisayarınızın kendi kendine kapanması nadiren de olsa karşılaşabileceğiniz sorunlardan biridir. Sorunun farklı sebepleri olabilir. Bu sebeplere eğilerek problemin ne olduğunu tespit edebilirsiniz. Bilgisayarınızın kendi kendine kapanmasının sebebi, anakart, fan ya da ekran kartından kaynaklı olabilir.
En iyi yöntem, tozları bir basınçlı havalı bir spreyle uzaklaştırmaktır. Kasanın yan ya da ön panellerini çıkarın ve daha sonra basınçlı hava kullanarak toz filtrelerindeki tozu temizleyin. Kasanın tabanında bariz görünen toz birikintileri, silinerek ya da çok dikkatliyseniz bir elektrik süpürgesi ile temizlenebilir.
1. Windows + R tuşlarına basarak Çalıştır penceresine ulaşıyoruz ve komut istemcisine ulaşmak için: cmd yazıp Enter tuşuna basıyoruz. 2. CMD / Komut İstemcisi ekranında zaman ayarlı kapatma için tek yapmamız gereken “shutdown -s -f -t x” komutunu girmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri