Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır.
Akünün Görevleri
Oto aküsü (automobile battery) arabanın ön kaputunda bulunur. Motorun ilk hareket sırasında marş motorunu çalıştıracak yüksek akımı verir. Akü kapasitesi sınırlı olduğu için sürekli şarj edilmesi gerekir. Motor çalışırken akünün şarj edilmesini, şarj sistemi gerçekleştirir.
Akünüzün boşalması halinde çok farklı yöntemlerle akünüzü doldurabilir ve yola devam ettiğinizde de akünüzün kendi kendini şarj etmesini sağlayabilirsiniz.
Aracın aküsü %60 ve üzeri dolu olduğunda aracın yaptığı hızlı şarj aküye zarar vermezken akü boşken yapılan hızlı şarj akü plakalarının aşırı ısınarak zarar görmesine sebep olur. Akünün sıkıntısız çalışacak seviyeye gelmesi için aracın en az 2 saat çalışması gerekir.
Şarj cihazının pozitif kablosu akünün pozitif kutbuna, negatif kablosu da akünün negatif kutbuna gelecek şekilde bağlanmalıdır. Kutup başlarının gevşek bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Şarj işlemi esnasında, akü ısınması veya sıvı taşması halinde şarj kapatılmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Aracınızın aküsü, aracınızdaki en önemli parçalarından biridir. Eğer aracınızı çalıştıramıyorsanız muhtemelen aracınızın aküsünde bir problem vardır. Akü bittiğinde aracınız çalışmaz. Normalde araç aküleri, araba çalışırken kendi kendini şarj etmektedir.
Arabada akü sürekli şarj ve deşarj halindedir. Marş motorunu çalıştırmak için aküden güç alınır ve akü bu süreçte deşarj olur. Arabanın çalışması ile birlikte marş dinamosu ile de akü tekrar elektrik akımı ile yüklenir ve şarj edilir. Bu durum akü tamamen deşarj olmadığı sürece devam eder.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır. Aküsü boş olan araç çalıştıktan sonra önce – akü kutup başlarını sonra ise + lar sökülür.
Aracın aküyü şarj etmeyeceği (uzun süre kullanmama halinde) ya da bir kaçak dolayısıyla da akünün boşalması mümkündür. Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Yüksek süratte, gündüz (farlar ve diğer donanımlar kapalı) vaziyette giderseniz akü de yeni ve tam doluysa tahminen 60-70 km gidersiniz. Düşük süratte en fazla 25-30 km gidilebilir sanırım.
Aküyü şarjdan söktükten sonra 1 gün bekleyin,voltmetre ile ölçün 12,60 Volt veya üzeri değer okursanız akü tam doludur. Başka bir pratik yöntemde şudur; şarj cihazı üzerinde ampermetre varsa akünün şarj olduğu akıma bakın. Eğer bu akımın değeri akünün kapasitesinin %3'ün den az ise o akü dolmuştur.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Akü, elektrik depolamaya yarayan bir ünitedir. Bu ünite, deşarj bir yapıya sahiptir. Yani durduğu yerde kendi kendine şarjı azalabilir ve kullanıldıkça da enerji depolayabilir.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
Araçlar için çok önemli bir parça olan akü, zamanla biter ya da akünün ömrü sona erer. Bu iki durumda akü takviyesi, akü şarj etme ya da akü değişimi işlemleri yapılmalıdır. Akü dolumu için oto servis hizmeti almanız önerilir. Akü şarj etme süresi ise değişken olsa da ortalama bir gün kadardır.
Standart 12V elektrik sistemli bir aracı, 24V elektrik sistemli bir kamyondan veya tam tersi olarak takviye etmeye ÇALIŞMAYIN. Bağlantı kabloları doğru sırada bağlanmalıdır. Çalışan aracın motoru, çalıştırılacak araçtaki kontak çevrilmeden once çalıştırılmalıdır. Bu, çalışan akünün boşalmasını engeller.
Aküsü bitmiş bir otomobilin kısa zamanda çalışmasını sağlayan en doğru yöntem ise takviye şarj kablosuyla başka bir cihazdan şarj etmeye çalışmak olmaktadır. Bir aracın aküsü kendi kendini çalıştırabilecek şekildedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri