Bilgisayar programcılığı özel sektörde oldukça büyük bir iş alanı bulabilir. Buralarda ünlü şirketlerde ve firmalarda yine bilgisayar teknisyeni ya da yazılım elemanı olarak görev alabilirler.
Bir bilgisayar programcısının maaşı, genellikle başlangıç seviyesindeki bir programcı için 2023 yılı itibariyle lisans mezunu için 15.000 tl ile 20.000 tl arasındadır. Ön lisans mezunları ise 11.000 ila 15.000 arası kazanmaktadır. Deneyim kazandıkça ve yetenekleri arttıkça, maaşlar artar.
Ancak genel olarak, başlangıç seviyesindeki bir bilgisayar programcısı aylık ortalama 16.500 TL ile 33.000 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli ve uzman bilgisayar programcılarının ise aylık maaşları 55.000 TL'ye kadar çıkabilir.
Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı program mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavından aldıkları puanlarla alanında 4 yıllık bölümlere geçebilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Bilgisayar Programcılığı Programındaki 2 yıllık eğitim süresince öğrenciler Bilgisayar Donanımı, Grafik ve Animasyon, Proje Yönetimi gibi teorik dersler almakla birlikte, staj gibi uygulamalı eğitimlere de katılmaktadırlar.
Programımızda öğrenim görmekte olan öğrencilerimizin okul sürecinde 30 iş günü süren staj yapma zorunlukları vardır.
Bilgisayar Programcılığı Bölümünden mezun kişiler yazılım geliştirme firmalarında, web tasarım şirketlerinde, teknik servislerde iş imkanına sahiptir. Hem kamu hem de özel sektörde görev alabilen bilgisayar programcıları, kendi iş yerlerini de açarak danışmanlık yapabilirler.
Bilgisayar programcılığı mezunu özel sektörde geniş bir iş imkanı bulabilir. Yazılım şirketlerinde kalifiye yazılım elemanı olarak görev yapabilirler. Buralarda kodlar yazarak yeni programlar oluşturabilirler. Ayrıca yazılım bildiklerinden dolayı bilgisayar programlama kodlarına da hakim olan kişilerdir.
eleman.net verilerine göre, Bilgisayar Programcısı 2023 yılında ortalama 26.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilgisayar Programcısı , Temmuz 2023 yılında ortalama 26.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 21.120 TL maaş alıyordu.
Bilgisayar Programcılığı bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Programcı olmak için Yazılım Mühendisliği Bölümünden mezun olmak yeterli olabilir. Bu bölümden mezun kişiler çalıştıkları kurumlar için yazılımlar oluşturmanın yanı sıra kendileri için de ilgilerine ve yeteneklerine göre programlar oluşturabilirler.
Bu meslekte çalışan kişiler, bilgisayar sistemlerine ve yazılımlarına yönelik çözümler üretirler. Programcılar, çeşitli dil ve araçlar kullanarak yazılım uygulamaları geliştirirler ve bu uygulamaları test ederler. Ayrıca, bu uygulamaların çalışmasını optimize etmeye ve güncelleştirmeye de yardımcı olurlar.
Cevap: Bilgi İşlem, Yazılım, Kamu ya da Özel kuruluşların Bilgi merkezleri vb. yerlerde staj yapabilirsiniz. Bilgisayar Programcılığı Programı olarak nerelerde staj yapabilirim? Cevap: Bilgi İşlem, Yazılım Donanım, Bakım Onarım v.b. gibi birimlerde staj yapabilirsiniz.
Kurum bünyesinde kullanılan yazılımlar ile ilgili teknik destek sağlamak ve ihtiyaç duyulan yazılımları geliştirmek, test etmek ve gerekli iş ve işlemleri yürütmek.
Bu bölümden mezun olan kişiler KPSS'den yeterli puanı alarak MEB bünyesindeki okullara bilişim – bilgisayar öğretmeni olarak atanabilirler. İsterlerse yüksek lisans yaparak akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Bilgisayar Programcılığı İş Alanları
Bu bölümden mezun olan her genç; hastaneler, bakanlıklara bağlı birimler, bilgisayar satış mağazaları, okullar, satış mağazaları, belediyeler, teknik servisler ve çeşitli firmaların yazılım departmanlarında çalışabilmektedir.
Bilgisayar programcılığı, iki yıllık bölüm olup bir ön-lisans programıdır. Bilgisayar programcılığındaki temel amaç programlama ve yazılım geliştirebilen nitelikli insanları yazılım camiasına kazandırmaktır. Bilgisayar programcılığı yazılım temeli üstüne dayalı bir bölümdür.
5. Bilgisayar programcılığı bölümünde yabancı dil gerekli mi? Elbette zorunlu. Yazılım dilleri İngilizce olduğundan ikinci bir dil bilip yazılım dillerini anlamanız gerekmektedir.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Ocak asgari ücret zammı öncesi stajyer maaşı 1.650,11 TL idi. Ocak asgari ücret zammı sonrası stajyer maaşı 2.542,00 TL olmuştu. Temmuzda asgari ücrete yapılan ara zam sonrası stajer maaşları yeniden arttı.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri