Çok yoğun kullanım el ağrılarına yol açabiliyor. En fazla hareket eden birinci baş parmağımız. Burada en etkin hareket noktası, birinci parmak köküdür. Özellikle akıllı telefonun çok kullanımında, bilgisayar kullanımında parmak, bilek ve dirsek ağrıları çok görülüyor.
Dil gelişiminde gerileme ya da gecikme meydana gelebiliyor. Görme bozuklukları ve göz hasarları oluşabiliyor. Sürekli olarak tablet ve telefona eğilerek bakmaktan vücut duruşunda bozukluklar olabiliyor.
Telefonun sanal dünyasına kendini fazla kaptıran çocuk gerçek hayattan zevk almayarak, gerçeklikten uzaklaşır, depresyona girebilir. Sürekli telefonda zaman geçiren çocuk, arkadaşları ile nasıl iletişim kuracağını bilemez. Oyun ortamlarına giremez, yalnızlaşır ve zamanla asosyal bir kişilik geliştirebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna neden olabilir. Hızlı hareket etmekte olan nesnelere daha fazla odaklandıkları için sabit objeler dikkatlerinden kaçabilir. İnsanlara karşı ilgisizlik ve kalabalık ortamlardan hoşlanmama başlayabilir. Yaşıtlarının oynadığı oyuncaklara karşı ilgi duymayı bırakabilir.
Uzmanlar 2,5 yaş öncesi dönemde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. Sonrasında ise 30. Ay ile 13 yaş arasında tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
İlgili 39 soru bulundu
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Çocuğunuz 3 yaşını geçtikten sonra gelişimsel olarak bilgisayar kullanmaya hazır olacaktır ve bu yaştan itibaren bilgisayar onun için değerli bir öğrenme aracı teşkil edebilir. Çocuğunuza denemesi ve tuşlara basmak, fareyi hareket ettirmek gibi becerileri kullanması için bol bol zaman tanıyın.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Çok fazla telefona bakmanın doğrudan şaşılığa neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum bulunmamaktadır. Ancak uzun süreli ve yoğun telefon kullanımı, göz yorgunluğu, göz kuruluğu ve odaklanma sorunları gibi göz sağlığını etkileyebilecek belirtilere yol açabilir.
Çalışmalar ayrıca, aşırı televizyon izlemenin bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, işitme, görme ve kas kontrolünü sağlayan) azalmaya neden olabileceğini göstermektedir. 40'lı, yaşlarda ne kadar çok televizyon izlerseniz, sonraki yıllarda beyin sağlığı sorunları yaşama riskiniz o kadar artabilir.
Çocukların tablet kullanımı konusunda uzmanlar 2,5 yaş öncesinde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. 30. Aydan sonra ise en az 13 yaşına kadar tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
Uzmanlar, "Yetişkinler günde en fazla 2 saat internet başında olmalı" uyarısı yapıyor.
Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar nedeniyle çocuklarda boyun ve bel rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığın ciddi biçimde artış gösterdiği belirtiliyor. Bu aletler, yoğun biçimde kullanım nedeniyle gelişme çağındaki çocukların omurgalarında ciddi hasara yol açıyor.
Cep Telefonu ve Kulak Sağlığı
Amerika'da UAMS (University of Arkansas for Medical Sciences) gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, günde 60 dakikayı aşan, yüksek frekanslı cep telefonu kullanımı işitme kaybı gibi kalıcı hasarlara yol açabilir.
Uzun süreli bilgisayar kullanımında odaklanmayı sağlayan göz kaslarında yorgunluk oluşur. Göz kırpma sayısı azalır. Bu durum göz kuruluğu ile birleşerek bilgisayar kullanımına bağlı yorgunlukların oluşmasına neden olur. Bilgisayar kullanımına bağlı olarak oluşan göz yorgunluğu, modern hastalıklardan biridir.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Hayır, sıkıntı olmaz.
konuyla ilgili bilinen ve savunulabilecek kesin bir kullanım yaşı yoktur. Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Bilgisayar kullanımının yüz ve göz çevresinde kalıcı deformasyon yarattığını belirten Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, 10 saatin üzerinde bilgisayar monitörlerinden yayılan ışınlara maruz kalmanın gözaltı ve yüz bölgesinde erken yaşlanmayı tetiklediğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri