Oda müziği toplulukları; Duo (2li), trio (3lü), kuartet (4lü), kentet (5li), sekstet (6lı), septet (7li), oktet (8li) ve nonet (9lu) olmak üzere enstrüman sayısına uygun şekilde isimlendirilir.
4.ODA MÜZİĞİ
Orkestra eserlerine kıyasla daha az sayıda çalgıya yönelik ve büyük konser salonlarından ziyade daha küçük ölçekteki salonlarda çalınmak üzere bestelenen eserlerdir. Genel olarak, düo, trio, kuartet, kentet, sekstet, septet, oktet ve nonet oda müziği formlarında yaygınlıkla seslendirilen formlardandır.
Oda müziği toplulukları
Klasik Batı müziği türlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Bu topluluklar en az iki, en çok on çalgı ile oluşturulur. Oda müziği topluluğundan bazıları şöyle sıralanabilir: İkili (düo): Keman-piyano, obua-flüt, gibi bir ezgi ve bir eşlik çalgısıyla oluşturulur.
Klasik müzik bestelerinde keman, viyola, çello, kontrbas, piyano, klavsen, obua, kormen, zil ve üçgen gibi enstrümanlar kullanılıyor. Klasik müzik besteleri, yalnızca enstrümantal konçerto ve senfonilerden oluşmuyor. Opera ve operetlerde söylenen aryalar da klasik müzik eseri olarak kabul ediliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır.
Türk müziğindeki başlıca çalgılar; ud, kanun, keman, ney, tanbur, lavta, klasik kemençe, rebab, santur, kudüm, def ve zildir. Doğaçlama bir tür olan gazel için kullanılan ve çalgısal-vokal ayrımına göre ortaya çıkan kategoriye sözel taksim adı verilmektedir.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Batı Müziği tarihi, temelde dört dönemde incelenir. Müzik eserlerine özgü tür ve form özellikleri söz konusu süreçte belirginleşmiştir. Bu dönemler; 'Orta Çağ ve Rönesans Dönemi', ' Barok Dönem', 'Klasik Dönem', 'Romantik Dönem' olarak ifade edilir.
Oda müziği, 16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır. İlk olarak, kraliyet aileleri ve zengin hanedanlar tarafından evde çalınan küçük müzik grupları olarak başlamıştır. Zamanla, oda müziği türü, konser salonları ve okullarda da performanslarını içermiştir. Barok dönemi, oda müziğinin zirve noktasını temsil eder.
Sayılarla senfoni orkestrası Genel olarak baktığımızda bir orkestra dört ana enstrüman grubu ile arp ve piyanodan oluşur: Tahta üflemeli çalgılar, bakır üflemeli çalgılar, vurmalılar ve yaylılar.
Çok geniş bir çalgı çeşitliliğine sahip olan toplulukta; bağlama, dombra, tar, kemar ne, keman, akordeon, klarnet, kaval, zurna, ud, kanun, at başlı bir viyolonsel, kıl kopuz çalgıları yer almaktadır. Görüldüğü üzere bazıları Türk Dünyası çalgısı, bazıları ise batı dünyasına aittir.
Elli ya da daha az müzisyenden oluşan görece küçük orkestralar oda orkestrası olarak adlandırılabilir. Tam kadro bir orkestra ise yaklaşık 100 kişiden oluşur ve senfoni orkestrası ya da filarmoni orkestrası olarak anılabilir. Bu iki adlandırma arasında orkestranın özelliğini aktaran kesin bir ayrım bulunmamaktadır.
Oda müziği korosu, genellikle bir konser ortamında klasik veya dini müzik seslendiren, yaklaşık 8 ila 40 şarkıcıdan oluşan küçük veya orta ölçekli korodur.
Senfonik eserleri çalacak biçimde düzenlenmiş; yaylı, üflemeli ve vurmalı çalgıları çalan müzisyenlerden oluşan büyük orkestraya senfoni orkestrası denir. Senfoni orkestraları konser performanslarının ilk kısmında genellikle bir soliste eşlik ederken, bazı senfonik eserlerde koro ile birlikte de çalmaktadır.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Dünyada ve özellikle Arjantinde kabul gören bisonorik sistemdir. Sağ elde tiz sesler ve sol elde de bas seslerin bulunduğu bandoneon, açarken ve kaparken aynı tuşlardan farklı sesler çıkardığı için aslen 4 farklı klavyeye sahiptir. Bu yüzden dünyanın en zor enstrumanları arasında gösterilmektedir.
Dünyanın bilinen en eski şarkısı literatürde geçen adıyla “Bir Hurri İlahisi”, 1950′li yılların başında Suriye'nin kuzeyine rast gelen Ugarit şehrinde bulunan ve milattan önce 14. yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkmıştır. California Üniversitesi'nde Asuroloji profesörlüğü yapan Anne Draffkorn Kilmer ise şarkının ...
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Keman en iyi enstrümandır, çünkü başka hiç bir enstrümanda olmayan bir müziği ifade etme yoluna sahiptir.
Doğru eğitim ve bolca pratik ile tüm müzik aletlerini çalmak mümkün. Söz konusu olan çocuklar olduğunda onlar için öğrenmesi en kolay müzik aletleri arasında vurmalı çalgılar, mızıka, ukulele, gitar ve piyano bulunuyor.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Çalgı türleri kaça ayrılmaktadır? Çalgı türleri, vurmalı, telli, yaylı, nefesli ve tuşlu enstrümanlar olmak üzere 5'e ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri