Veri türleri iki ana grupta toplanır. Bunlar olgusal ve yargısal verilerdir. Olgusal veriler, kişisel yargılardan bağımsız, gözlenebilen gerçeklerdir (cinsiyet, yaş, boy uzunluğu). Yargısal veriler, özneldirler ve yorum gerektirirler.
Veriler daha önce toplanmamış ve ilk defa söz konusu çalışma ile toplanacaksa birincil veri olmaktadır. Nicel veriler sayısal veriler ya da sayılara çevrilebilen veriler (boy, kilo gibi), nitel veriler ise metin yapısındaki verilerdir (belli bir konudaki tutum, davranış ya da düşünce).
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Araştırma verisi, orijinal araştırma bulgularını doğrulamak için toplanmış, üretilmiş, gözlenmiş veya yaratılmış her türlü veriye verilen addır. Araştırma verilerinin dijital formatta olması zorunluluğu yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Veri veya İngilizce adıyla data, üzerinde işlem yapılmamış enformasyon parçacığına verilen addır. Veriler, araştırmalardan, deneylerden, gözlemlerden ve internet gibi ortamlardan elde edilen her türlü değerdir.
Bir şeyin bilimsel olarak nitelendirilmesi için gözlemlenebilir olması ve deneylerle kanıtlanabilmesi gerekir. Çünkü bilimsel veriler öznel değil nesnel verilere dayanır. Kişiden kişiye göre değişen ya da doğrulu ispatlanmamış şeyler ise bilimsel olarak nitelendirilemez.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Veri toplama çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Doküman/kayıt incelemesi, anket, soru formu, test, görüşme, odak grup, gözlem, kontrol listesi, etnografya, sözlü tarih, örnek olay incelemesi ve deney veri toplamak amacıyla daha yaygın olarak başvurulan yöntemlerdir [1, 2, 3, 4, 5, 6].
Sayılar, kelimeler, ölçümler, gözlemler veya kısaca bir şeyi tanımlayan olgulardır. gözlenebilir ölçütleri olan gerçeklerdir. Yargısal Veriler: Araştırmacının yorumu ile veri niteliği kazanan, öznel yargılarla tanımlanabilen verilerdir. Olgusal nitelikte olmayan tüm verilere yargısal veri denir.
Veri toplama, standart onaylanmış teknikler kullanılarak araştırma için doğru içgörülerin toplanması, ölçülmesi ve analiz edilmesi prosedürüdür. Bir araştırmacı hipotezini toplanan verilere dayanarak değerlendirebilir.
araştırma veri analizi, araştırmacılar tarafından verileri bir hikayeye indirgemek ve içgörü elde etmek için yorumlamak için kullanılan bir süreçtir. Veri analizi süreci, büyük bir veri yığınının daha küçük parçalara indirgenmesine yardımcı olur ve bu da anlamlıdır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
araştırma yönteminin geliştirilmesi, verilerin toplanması ve analizi, karar verme ve yorumlama.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Nicel bir araştırmanın başlıca veri toplama araçları; anket, deney, kaynak incelemesi, görüşme ve gözlemdir. Bu metodlardan birkaçı kullanılarak veriler toplanabilir.
taraması veya doküman incelemesi metotlarına dayanan araştırmalarda, konuya ilişkin kaynaklar/dokümanlar tespit edilir ve toplanır. Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaya literatür tarama denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri