Ahmet Ümit kaleme aldığı Masal Masal İçinde adlı kitabı ile yalnızca çocuklara değil yetişkinlere de hitap ediyor.
MASAL MASAL İÇİNDE / +12 YAŞ
Masal Masal İçinde Kitabı Konusu ve Ana Fikri
Vezir ve padişah bir gün konuşurlar. Vezirin söylemiş olduğu bir söze göre hareket eden padişah ve vezir yolculuğa çıkarlar. Başına gelen olayları konu edinen Masal Masal İçinde kitabı heyecanlı bir olay örgüsüne sahiptir.
Masal Masal İçinde hep aşikâr olduğumuz Doğu'ya has masal geleneğinin tüm karakteristik öğelerini –kokusunu, rengini, tadını– Batı'nın çok katmanlı kurgu anlayışıyla bir araya getiriyor ve ortaya yerelden beslenen fakat evrensel olarak da kabul görür standartları başarıyla yakalamış bir roman çıkıyor.
Masal Masal İçinde Türk yazar Ahmet Ümit tarafından yazılıp 1995'te basılan bir tür öykü kitabıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Konu: Masalın temel ögeleri arasında ilk sırada konu yer alır. Masallar, her bireyi ilgilendiren evrensel konuları işlemektedir. Özellikle okuyucu kitlesi çocuklar olduğu için iyilik ve kötülük konuları başlıca konularıdır. Doğruluk, dürüstlük, erdem sahibi olma, yardımseverlik, iyimserlik gibi konular işlenmektedir.
Yayınlanan 26 farklı eseri olan yazarın 80'e yakın kitabı 26 dile çevrilerek yayınlanır. Hem çocuklara hem de büyüklere yönelik kitapları ile farklı tarzları deneyimleyen Ahmet Ümit midi boy kitaplar serisiyle tüm okurlara ulaşmayı başarır.
Diğer iki novella da Yunan mitolojisinin iki ünlü kahramanı, Medusa-kesen Perseus'la Khimaira-katili (acaba?) Bellerophon'un, kahramanlık müessesesinin gerekleriyle başa çıkmaya çalışırken yaşadıkları zorluklar eğlenceli bir olay örgüsü içinde, “masal masal içinde” kalıbıyla aktarılıyor.
Uzmanlar, bebeğin 6. ayından itibaren masal okumaya başlanabileceğini belirtiyor. Masal okuma, bebeğin duygusal ve sosyal gelişimi için de önemli bir dönüm noktası olabilir. Masallar, bebeklerin hayal güçlerini ve dikkat sürelerini artırıp, dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Çocuğunuz 5-8 yaşında ise…
Konuları hayvanlar, devler ve doğa olan masalları, destan ve efsaneleri dinlemeye bayılırlar. Uygun uzunluktaki bir kitabı sonuna kadar dinler ve dinlediklerini çok iyi anlarlar.
Masalların ortaya çıkışı kesin olarak bilinmemektedir.
Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir.
Eflatun Cem Güney, geleneksel Türk halk hikâyelerini ve masallarını derledi. Kendisi de masallar yazdı. "Masalcı Baba" olarak tanındı. Sivas Sultanisini bitirdikten sonra, Konya Öksüzler Yurdu'na Türkçe öğretmeni olarak tayin oldu.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masal Türleri
Masallar sınıflandırılırken 3 başlıkta incelenir. Bunlar hayvan masalları, halk masalları ve edebi (yapma) masallardır.
Anonim halk edebiyatı olarak da bilinen masal olağanüstü olayların yaşandığı didaktik bir tarzda özellikle çocukları iyiye, doğruya, güzele yönlendirme amacıyla oluşturulmuş sözlü ve yazılı edebiyat yapıtıdır.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür. Değişik bölgelerimizde, metel, matal, metelok, mesel, mesele, misal v.b. olarak adlandırılır.
Olaylar ve kahramanlar olağanüstü özellikler içerir. Kahramanları arasında olağanüstü varlıklar (cin, peri, melek) veya hayvanlar bulunabilir. Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler. Kaynakları çok eski devirlere dayanan, söylendiği zaman ve devirden izler taşıyan bir edebiyat ürünüdür.
Olağanüstü olayların anlatıldığı ve gerçek hayatta olmayan varlıkların yer aldığı bir öykü türü olan masalın bölümleri bulunur. Masal kaç bölümden oluşur diyenler için bu öyküler, toplamda beş kısımdan meydana gelir. Sırasıyla masal bölümleri arasında, döşeme, serim, düğüm, çözüm ve dilek yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri