Veriler daha önce toplanmamış ve ilk defa söz konusu çalışma ile toplanacaksa birincil veri olmaktadır. Nicel veriler sayısal veriler ya da sayılara çevrilebilen veriler (boy, kilo gibi), nitel veriler ise metin yapısındaki verilerdir (belli bir konudaki tutum, davranış ya da düşünce).
Veri türleri iki ana grupta toplanır. Bunlar olgusal ve yargısal verilerdir. Olgusal veriler, kişisel yargılardan bağımsız, gözlenebilen gerçeklerdir (cinsiyet, yaş, boy uzunluğu). Yargısal veriler, özneldirler ve yorum gerektirirler.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Veriler iki yerden toplanabilir: iç ve dış kaynaklar. İç kaynaklardan toplanan bilgiler “birincil veri” olarak adlandırılırken, dış kaynaklardan toplanan bilgiler “ikincil veri” olarak adlandırılır.
Araştırma verisi, orijinal araştırma bulgularını doğrulamak için toplanmış, üretilmiş, gözlenmiş veya yaratılmış her türlü veriye verilen addır. Araştırma verilerinin dijital formatta olması zorunluluğu yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Bir şeyin bilimsel olarak nitelendirilmesi için gözlemlenebilir olması ve deneylerle kanıtlanabilmesi gerekir. Çünkü bilimsel veriler öznel değil nesnel verilere dayanır. Kişiden kişiye göre değişen ya da doğrulu ispatlanmamış şeyler ise bilimsel olarak nitelendirilemez.
Veri toplama, standart onaylanmış teknikler kullanılarak araştırma için doğru içgörülerin toplanması, ölçülmesi ve analiz edilmesi prosedürüdür. Bir araştırmacı hipotezini toplanan verilere dayanarak değerlendirebilir.
Değişkenler, programlamada belirli bir değere atanarak bilgilerin işlenmek üzere saklandığı veri saklama alanlarıdır. Bu değerler metin, sayı, tarih veya daha karmaşık veri tipleri olabilir.
araştırma veri analizi, araştırmacılar tarafından verileri bir hikayeye indirgemek ve içgörü elde etmek için yorumlamak için kullanılan bir süreçtir. Veri analizi süreci, büyük bir veri yığınının daha küçük parçalara indirgenmesine yardımcı olur ve bu da anlamlıdır.
Birincil Veriler: Araştırmacı, anket, gözlem, deney ve görüşme gibi bilimsel araştırma teknikleri ile verileri toplar. Elde edilen veriler özgündür, değerlidir. Bilimsel bilgiye ulaşmada daha çok birincil verilerden faydalanılır.
Bunlar; kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileridir.
Veri toplama çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Doküman/kayıt incelemesi, anket, soru formu, test, görüşme, odak grup, gözlem, kontrol listesi, etnografya, sözlü tarih, örnek olay incelemesi ve deney veri toplamak amacıyla daha yaygın olarak başvurulan yöntemlerdir [1, 2, 3, 4, 5, 6].
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır. Konu hakkındaki bilginin orijinal kaynağı olarak kullanılır.
Nonintegral Sayısal Türleri
Nonintegral sayısal veri türleri şunlardır Decimal (128 bit sabit nokta), Tek Veri Türü (32 bit kayan nokta) ve Çift Veri Türü (64 bit kayan nokta). Bunların tümü imzalı türlerdir. Bir değişken kesir içerebiliyorsa, bu türlerden biri olarak bildirin. Decimal kayan nokta veri türü değildir.
Bir veya birden fazla bilgiden oluşan bir kümedir. Veri genellikle araştırma, gözlem, deney, sayım, ölçüm yoluyla elde edilir. İsim, telefon numarası, bir çarpma işlemi sonucu ya da sınıfın yaş ortalaması birer veridir. Ham veri etkin şekilde bilgi üretme ve analiz için önemli bir hammaddedir.
Mantıksal Veri Tipi: Yalnızca iki kelime barındırır; doğru ve yanlış. Evet ya da hayır şeklindeki karar verme süreçlerinde kullanılır. Örneğin; arabası var mı, lise mezunu mu? Özel Veri Tipi: Tarih, saat, adres, banka hesap numarası gibi verileri temsil eder.
Veriler, ölçüm türlerine göre ''nitel veriler (kalitatif) sayısal olmayan veriler'', ''nicel veriler (kantitatif) sayısal olan veriler'' şeklinde genel olarak iki şekilde sınıflandırılır.
Veri türleri nicel (quantitative) ve nitel (qualitative) olarak ikiye ayrılır. Nicel Veri : Sayısal ölçekte kaydedilen ölçümlerdir. Nitel Veri : Sayısal ölçekte ölçülemeyen ölçümlerdir. Gözlem sonucu elde edilir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Veri toplama yöntemleri, araştırma amacıyla bilgi toplamak için kullanılan teknikler ve prosedürlerdir. Bu yöntemler, basit öz bildirim anketlerinden daha karmaşık deneylere kadar çeşitlilik gösterebilir ve veri toplamaya yönelik nicel veya nitel yaklaşımlar içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri