DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
İngilizcede Domain Name System kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza gelen DNS Türkçede Alan Adları Sistemi olarak ifade edilir. Domain Name System kavramının kısaltması olan DNS, maksimum 256 karakter olacak şekilde alan isimlerinin ifade edilmesi için kullanılır.
DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır. Katılımcı kuruluşların her birine atanmış alan adları çeşitli bilgileri ilişkilendirir.
DNS, “Domain Name System” tabirinin kısaltmasıdır. Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; "DNS, internetin telefon rehberidir" diyebiliriz. DNS, isimlerin IP'ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir.
Ayarlar > Wi-Fi sekmesini açın ve şu an bağlı olduğunuz ağa tıklayın. Ayarlar > DNS sekmesine tıklayın ve "Manuel" seçeneğini seçin. İstediğiniz DNS sunucusunun adresini girin ve kaydedin.
İlgili 39 soru bulundu
DNS sunucuları arasından popüler olanları tercih edebileceğiniz gibi güncel DNS sunucularını takip ederek güvenli bir DNS sunucusu da tercih edebilirsiniz. Genel olarak 8.8.8.8 / 8.8.4.4 en çok bilinen DNS adresleridir.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
Özetle, DNS, web sitelerinin IP adreslerine çevrilmesi için kullanılırken, VPN, internet erişimini güvenli hale getirmek ve farklı coğrafi konumlardan internete erişim sağlamak için kullanılır. Ek olarak çoğu bedava VPN size bir güvenlik sağlamadığı gibi dezavantajı da olabilir.
Çoğu durumda, DNS güncellemeleriniz birkaç saat içinde yayılır. Ancak bu etkenler bizim kontrolümüz dışında olduğundan, herhangi bir DNS değişikliğinin internette tam olarak yayılması için 48 saate kadar süre tanımalısınız.
Bu değiştirme ile bilgisayarınızın ya da telefonunuzun DNS'ini değiştirirsiniz. DNS değiştirmenin bir diğer sebebi de hız ve güvenliği artırmaktır. Böylece daha hızlı ve güvenli bir internet bağlantısı elde edebilirsiniz. Bir başka sebep ise istenmeyen içeriklerin engellenmesidir.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
Yani web sitelerini ziyaret ettiğimizde bilgisayarlarımızın anlayabileceği IP adreslerine dönüştürülmesi gereken alan adları bulunur. DNS sunucuları, bu dönüştürme işlemlerini gerçekleştirerek bizi istediğimiz web sitelerine yönlendirir. Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez.
Google tarafından internet kullanıcılarının hizmetine sunulan DNS kodları güvenli bir seçenek olarak değerlendirilir. Kullanıcılardan toplanan kayıtların 24 saat sonrasında silindiği bilgisi mevcuttur.
DNS (Domain Name System), yani Alan Adı Sistemi çoğu kişinin anlamakta zorlandığı ve kafasında soru işaretleri bırakan bir sistemdir. İnternet sitelerinin kolayca ve sorunsuz bir şekilde bulunmasını sağlayan bu sistem sayesinde dünya genelindeki milyonlarca web sitesine kolayca bağlantı kurabiliyoruz.
DNS engellemesi yapıldığında söz gelimi siz TTnet'in DNS serverına dahi olduğunuz için eğer bir sayfa yasaklanmışsa ISS o sayfanın IP adresini DNS server'dan kaldırır o yüzden istediğiniz sayfaya ulaşamazsınız onun yerine karşınıza “bu siteye giremezsin” uyarılı bir sayfa çıkar.
VPN veya Sanal Özel Ağ, internet aracılığıyla cihazlar arasında özel bir ağ bağlantısı oluşturur. VPN'ler, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim olarak iletmek için kullanılır. VPN'ler, IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek çalışır.
1- Dns ayarları için öncelikle "Denetim Masası" sayfasını açın. 2- Denetim masası içerisinden "Ağ ve Paylaşım Merkezi" başlığı altındaki "Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle" seçeneğine tıklayın. 3- "Ağ ve Paylaşım Merkezi" penceresinden "Yerel Ağ Bağlantısı" bağlantısına tıklayın.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
En güvenilir ve hızlı olan sunuculardan bazıları aşağıdaki şekildedir: Google DNS Sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4'tür. OpenDNS Sunucuları: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220. DNSWatch Sunucuları: 84.200.69.80, 84.200.70.40.
Dns kurduğunuzda, dns'in çalıştığını kontrol etmek için, önce nslookup komutunu uygulayın. >gmail.com Bu gibi komutları uygularsanız dnsin çalışıp çalışmadığını anlarsınız.
ANDROİD TELEFONLARDA DNS DEĞİŞTİRME
Ayarlar'ı açın, ardından Ağ ve İnternet menüsüne girin. Private DNS'e (Özel DNS) dokunun. Bu seçenek, bazı telefonlarda Gelişmiş alt menüsünde. Varsayılan otomatik seçimi “Özel DNS sağlayıcı ana bilgisayar adı” olarak değiştirin ve DNS adresini girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri