Temel bilgi kaynakları arasında kitaplar, süreli yayınlar, araştırma raporları ve akademik tezler, elektronik bilgi kaynakları sayılabilir.
Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar. eksikleri görmesi ve çevresindeki olayları gözleyerek olabilir.)
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Bilimsel araştırma yöntemleri, nitel ve nicel araştırma adlarıyla ikiye ayrılır.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
İnternette, bilgi ağlarında bulunan bilgiyi tanımlama, erişme ve kullanma konusunda temel düzeyde becerilerin sağlanması.
Eğer kaynakları Türkçe arıyorsan Yöktez, DergiPark gibi açık erişim ve Türkçe bilimsel kaynaklara, çoğunlukla araştırma makalelerine , derlemelere ulaşabilirsin. Bunun yanında Ankara Ünivesitesinin tüm kitap kolleksiyonu ve Ders eğitimleri için kullanılan ders notları da yayında.
İnsanların bilgi edinme yolları beş ana başlık altında toplanabilir. Bunlar: Bireysel Deneyim, Uzman-Otorite, Mistik, Akıl Yürütüme, Bilim, Bireysel deneyim yolu: İnsanlar yaşadıkları sürece herhangi bir kurala bağlı kalmadan fiziksel ve sosyal çevreyle girdikleri ilişkilerden çeşitli bilgiler elde ederler.
Bilimsel bilgi
Bilimler üç gruba ayrılır: Formal bilimler: mantık, matematik,bilişim, geometri. Doğa bilimleri: fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, jeoloji, astronomi,materyal bilimi, yer bilimleri... İnsan bilimleri: psikoloji, sosyoloji, antropoloji, iktisat...
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Bilimsel yöntem nedir? Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bilgi: Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf ederek elde ettiği olguları ifade eder.
Bu süreç, gözlem, hipotez oluşturma, deney tasarlama, veri toplama, veri analizi ve sonuç çıkarma gibi aşamalardan oluşur.
“Bilimsel yöntem”, araştırma projelerinde kullandığımız, birbirini takip eden bilimsel adımlardan oluşan ve sorduğumuz sorulara cevaplar bulduran yöntemdir. “Soru, araştırma, hipotez, deney, sonuç ve değerlendirme” basamaklarından oluşur. Bilimsel yöntem basamaklarını adım adım geçtiğimizde projemizi tamamlamış oluruz.
Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri