Bilimsel düşünce, çevre, toplumsal etkileşim ve toplumun sorunlarına çare bulma çabası ile oluşan bir durumdur. Böyle bir toplumun doğru karar vermesi, geçmişte yaşananları doğru analiz etmesi ile mümkündür.
Bilimsel yöntem aslında bir araştırma biçimidir. Bir problem belirlenir, problem hakkında bulunabilen bilgiler toplanır, eldeki bilgiler hakkında bir hipotez ya da soru oluşturulur son olarak da hazırlanan deneyle hipotez test edilir. Dünya'nın en büyük bilimsel sorularını cevaplamak zorunda değilsiniz.
Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgiye bilim, bilim temeline dayanan özgür eleştirici, araştırıcı ve bağımsız düşünceye bilimsel düşünce denir.
Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir.
İlgili 26 soru bulundu
Bilimsel zihniyet ise, insanlara dürüst ve tarafsız olmayı, karşılaşılan problemleri sabırlı, ayrıntılı ve uzak görüşlü bir biçimde ele almayı öğretir ki bunlar ahlak ve erdemin en önemli özellikleri arasındadır. Bilim: Tekrarlanabilen gözlemleri ve test edilebilen hipotezleri içeren bir sorgulama sürecidir.
Bilimin amacı bilgiyi üretmek, elde etmek yada ortaya koymaktır. Bir diğer ifade ile Bilimin amacı olgular arasındaki ilişkileri doğrulamak, genelleme yapmak ve genellemelerden kuram ve yasaları ortaya çıkarmak olarak görülmektedir. doğadaki düzenden ve bilimin bu düzeni bulma ve ifade etme çabasından bahsetmektedir.
Bilimsel düşünme veya eleştirel düşünme bir düşünme şeklidir. Bilim insanları bilimsel bilgiye ulaşırken çoğunlukla bilimsel yöntemleri kullanır. Bilimsel düşünme becerileri ise bilim insanlarının bilgiye ulaşırken kullandığı düşünme becerileridir.
Bilimsel bilgiye örnek vermek gerekirse; Suyun kaynama sıcaklığı 100 santigrat derecedir. Maddenin halleri katı, sıvı ve gaz olarak bilinmektedir. Sigara sağlığa zararlıdır.
Bilimsel yaklaşımlar genel olarak, nicel ve nitel olmak üzere iki türde ele alınmaktadır. Her ikisinin birlikte kullanıldığı çalışmalar ise karma yaklaşım olarak adlandırılmaktadır. Yöntem ve teknikleri farklı olmasına karşın nitel ve nicel yaklaşımlar aynı temel evreleri içerirler.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Deney ve gözlem yoluyla elde edilen, bütüncül ve evrensel enformasyonlar bilimsel bilgi olarak adlandırılır. Sıklıkla birbirine karıştırılsa da bilimsel bilgi, felsefi bilgiden farklıdır.
Bilgi: Bilimsel yollarla elde edilen, bilim içerisindeki her bir ürün bilgidir. Bilimsellik: Tutum olarak eleştirel sınamadan sonra kişinin inanç ve düşüncelerini değiştirmesi, yeni bilgileri kabule hazır oluşudur. Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir.
BİLİMSEL AÇIKLAMA- ÖNDEYİ
Bilimsel açıklama olgunun oluş nedenini açıklamaktır. Öndeyide ise bu açıklamalara dayanarak geleceği tahmin etme vardır.
Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle bilgi üretme süreci tekrarlanabilir olmalıdır. Yani sizin, bilimsel bilgi diye havuza koyduğunuz bilgiyi, aynı yöntemlerle başkaları da üretebilmelidir. Aynı deney ve gözlemi tekrarladığında aynı sonuçların (veri, data) çıktığını görebilmelidir.
Bilimsel gerçekçiliğe inanan bir kişi, bilimin evrendeki hem fiziksel hem de metafiziksel gerçekleri (ya da yaklaşık gerçekleri) bulmak için kullanılabileceği yönündeki görüşleri nedeniyle, evrenin bilim tarafından tanımlandığı şekliyle doğru (ya da yaklaşık doğru) olduğunu kabul etmektedir.
Bilimin gözleme, deneye ve akla dayanarak elde ettiği bilgiye bilimsel bilgi denilmektedir.
Bilimsel Bilgi Olgusal Temellidir. Bilim kısmen de olsa doğal dünyanın gözlenmesine dayanır.
Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.
Bilimsel düşünme becerileri; gözlemlemeyi, soru sormayı, tahminlerde bulunmayı, fikirleri test etmeyi, verileri belgelemeyi ve düşünceleri iletmeyi içerir.
Düşünme stilleri Ölçeği (DSÖ)
Ölçekte yer alan boyutlar sırasıyla, A)İşlevler (yasama, yürütme, yargı), B)Biçimler (hiyerarşik, monarşik, oligarşik, anarşik), C) Düzeyler (global, lokal), D) Alanlar (içsel, dışsal), E) Eğilimler (liberal, muhafazakar) düşünme stilleridir.
Bilimsel yöntem, yeni bir bilgiyi elde edebilmek için deneyselliğe ve gözleme başvurma olarak nitelendirilir. Bilimsel yöntemin amacı, dünya veya evren içerisindeki bilgileri doğru şekilde tanınabilmesi için gözleme dayalı sistem geliştirmektir.
Bilim gerçeğin ta kendisi veya kesinlik değildir. bilmezler. Bilim adamları tezler, teoriler önerir ve bunların doğruluğu veya yanlışlığını sınarlar.
Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formal bilimler, sosyal bilimler ve doğa bilimleri olmak üzere üçe ayırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri