1820 yılında Oersted(1775-1851) yaptığı çalışmalar sonucunda “eğer pusula iğnesinin yakınındaki bir telden akım geçerse pusula iğnesi sapar ve eğer bir telin içinden akım geçerse tel çevresinde bir alan oluşur” dedi ve elektrik akımının manyetik alan doğurduğunu buldu.
Elektrik ve manyetizma arasındaki ilişki, 1819'da Danimarkalı bilim insanı Hans Christian Oersted'in bir gösteri deneyi sırasında akım taşıyan telin yakınında duran pusulayı saptırdığını bulmasıyla keşfedildi.
Nikola Tesla ilk önce dönen manyetik alanı keşfederek patentini almıştır. Dönen manyetik alan pek çok alternatif akım makinesinin temelini oluşturur.
Bir manyetik alanın oluşması için elektrik akımının olması gerekir. Hareket eden yüklerin yer değiştirmesiyle bir manyetik alan oluşur. Dünyanın kendi manyetik alanını oluşturma gücü vardır. Sıvı demirin hareketiyle bir elektrik akımı oluşur ve bu elektrik akımının oluşması sonucu manyetik alanlar meydana gelir.
Fiziksel kökeni. Dünya'nın manyetik alanının, Dünya'nın çekirdeğinden kaçan ısı nedeniyle konveksiyon akımları tarafından oluşturulan kendi iç iletken malzeme elektrik akımları tarafından üretildiğine inanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Dünya'nın yarıçapı yaklaşık 3.480 kilometre olan çekirdeğinde büyük oranda demir ve az miktarda nikel eriyik hâlde bulunur. Dünya'nın manyetik alanı da çekirdekteki elektrik yüklü demir ve nikel atomlarının hareketlerinden kaynaklanır. Bu durum Dünya'nın dev bir mıknatıs gibi davranmasına neden olur.
Dünyanın manyetik alanı olmazsa, zamanla güneşten gelen yüklü parçacıklar şu anki atmosferimizi yok ederdi. Atmosfer olmazsa canlıların yaşaması mümkün değildir. Bizim bildiğimiz anlamda canlılığın sonu gelirdi.
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
kalbin manyetik alanı, yalnızca vücudun her hücresini. sarmakla kalmaz, aynı zamanda etrafımızdaki her yere. ve yöne uzanır.
Bir elektrik yükü hareket halindeyken bir manyetik alan üretilir. Bir atomun çekirdeğinin dönmesi ve yörüngesi, bir telden akan elektrik akımı gibi manyetik bir alan üretir. Dönme ve yörüngenin yönü, manyetik alanın yönünü belirler. Bu alanın gücüne manyetik moment denir.
Eğer, yüklü bir parçacık manyetik alan vektörüne paralel yönde hareket ederse ( = ) bu parçacığa etki eden manyetik kuvvetin büyüklüğü sıfır olur.
Manyetik akı birimi weber 'dir. (Wb) Bu durumda manyetik akı yoğunluğu ise weber/ metre2 dir. (Wb/m2) Ancak uluslararası SI birimlerde tesla birimi de kullanılır. (T). Buna göre 1 T = 1 Wb/m2. (Bu birimlerden weber birimi Wilhelm Weber isminden, tesla birimi ise Nicola Tesla isminden gelir.)
Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir.
Neden olduğu kuvvetten kaynaklanan fiziksel olayları olan mıknatıslar, diğer nesneleri çeken veya iten alanlar üreten nesnelerdir. Manyetik alan Lorentz kuvveti nedeniyle alandaki parçacıklara bir kuvvet uygular. Elektrik yüklü parçacıkların hareketi manyetizmaya neden olur.
Herhangi bir hareketli elektrik yükünün çevresindeki uzay bölgesi, elektrik alana olarak bir de manyetik alanı içerir. bir manyetik alan vardır. , parçacığın v sürati ve q yükü ile orantılıdır. manyetik kuvvetinin büyüklüğü ve yönü, parçacığın hızına ve B manyetik alanının büyüklüğü ve yönüne bağlıdır.
Manyetik alanlar hareket eden elektrik yükleri tarafından üretilir . Her şey atomlardan oluşur ve her atomun, çekirdeğin etrafında dönen elektronlarla birlikte nötronlardan ve protonlardan oluşan bir çekirdeği vardır.
Elektromanyetik kuvvet tüm evrende çalışmakta (tekilliklerde çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz ,tıpkı diğer kuvvetler gibi). Bu sebeple elektrik alan oluşan herhangi bir yerde manyetik alan da oluşur. Yine uzaydaki parçacıklar da içsel özellikleri sebebi ile bu alanı oluşturabilir. Dolayısı ile sorunuzun cevabı evet.
Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir. Pek çok alanda kullanılan değerli madenler gurubunda bulunan mıknatıslar, soy metal özelliğine karşı çekim gücünden yoksundur.
Kandaki zararlı proteinlerin ve toksinlerin beyne girmesini engelleyen savunma mekanizmasını devre dışı bırakmaya, yorgunluk, baş ağrısı, deride yanma hissi ortaya çıkarmaya, yüksek tansiyon oluşmasına, baş ağrıları, baş dönmesi ve dikkatin dağılmasına sebep olduğuna dair bulguları elde edilmiştir (Tutev, 2002).
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Mıknatıs ile sonsuz enerji elde edilebilir mi? Olmayan bir enerjinin üretilebilmesi ne yazık ki mümkün değildir. Sadece bir enerjiyi diğer enerjiye dönüştürülmesini yüksek verimde sağlayabilirler. Bunun olabilmesi için tek kutuplu mıknatıs olması gerekmektedir.
Doğadaki en yüksek çekim gücüne sahip olan neodyum mıknatıs bile maksimum 80° sıcaklığa kadar dayanır. Yüksek sıcaklığa maruz bırakılan mıknatısın enerjisi azalır.
Ay'ın dış manyetik alanı bir ile yüz nanotesla arasındadır yani 30-60 mikrotesla büyüklüğündeki Dünya'nın manyetik alanından yüz kat daha küçüktür. Diğer önemli farklılıklar çekirdeğindeki jeodinamo tarafından üretilmiş bir dipolar manyetik alanı yoktur ve var olan manyetik alanların kaynağı tamamen aykabuğudur.
Yani elektriksel alan elektronları, kendisi ile aynı doğrultuda hareket ettirebilir. Oysa manyetik alan, elektronları kendisi ile aynı doğrultuda hareket ettirmez. Elektronun hareket doğrultusu ile manyetik alanın doğrultusu her zmaan birbirine diktir. Bu yüzden manyetik kuvvet elektron üzerine iş yapamaz.
Yer'in manyetik alanı, ekseni gezegenin dönme eksenine 11,4o açı yapan ve merkezine 460 km. uzaktan geçen bir çift kutuplu niteliğindedir. Bu alanın gücü gezegen yüzeyinde (ekvatorda ölçüldüğünde) 0,31 gauss değerine ulaşır ve Satürn, Uranüs ve Neptün yüzeyinde ölçülen değerlerle karşılaştırılabilecek büyüklüktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri