BİLİMSEL YAKLAŞIM. Gözlem, sınıflama, kavramsallaştırma ve yorumlamada daha sistematik, formal ve kesindir. Gözleme dayanarak konusunu oluşturan olay ve nesneleri (olguları) kavramak, tanımlamak ve sınıflandırmak üzere çözümleyerek, betimlemek, bilimin temel işlevleridir.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Bilimsel yöntem, yeni bir bilgiyi elde edebilmek için deneyselliğe ve gözleme başvurma olarak nitelendirilir. Bilimsel yöntemin amacı, dünya veya evren içerisindeki bilgileri doğru şekilde tanınabilmesi için gözleme dayalı sistem geliştirmektir.
İlgili 20 soru bulundu
Evrendeki bir fenomenin gözlemlenmesi. Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi. Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması.
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa. Bilimsel çalışma, temelde belirli bir konu üzerine yapılan sistemli ve düzenli araştırmaların sonucunda elde edilen bilgilerin derlenmesi ve analiz edilmesini içeren bir süreçtir.
yapılan çalışma biçimine
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir. Bu, dört başlık altında toplanabilir: Betimlemek, ön görmek, kontrol etmek (anlamak) ve açıklamak.
BİLİMSEL YÖNETİMİN İLKELERİNDE ÜÇ ANA İLKE:
Bunun için üç ila beş yıllık bir zaman gerekebilir. 2.İşi en iyi şekilde yapabilmesi için iş göreni özendirmelidir. 3.Tecrübeli ustabaşılar kullanmalı, bilimsel yöntemlere aykırı hareket edenler cezalandırılmalıdır.
Bilimsel yöntem nedir? Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bilgi: Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf ederek elde ettiği olguları ifade eder.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Araştırma yöntemleri kaça ayrılır ve her yöntemin önemi nedir? Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri.
Bu süreç, gözlem, hipotez oluşturma, deney tasarlama, veri toplama, veri analizi ve sonuç çıkarma gibi aşamalardan oluşur.
Bilimsel yöntem yansız, nes- nel, mantıklı olmalı ve varsayımı doğrulayabileceği gibi yanlış da çıkarabilecek nitelikte olmalıdır. Araştırma deseni planlanırken varsayımı sınamak için gerekli verilerin nasıl toplanacağı belirlenmeli, değişkenler değerlendirilmeli ve çözümlenebilecek nitelikte veri elde edilmelidir.
Çalışma biçimine yönelik yapılacak bir diğer tanımla bilim, olguları açıklamaya çalışan, bir yanıyla eylemsel (gözlem, deney, sayım, ölçme vb.), öbür yanıyla zihinsel (kavram, hipotez, indüktif ve dedüktif çıkarım) bir etkinliktir. Bilim, olgudan kurama gider. Bilim olgular hakkında doğrulanabilir kuramlar geliştirir.
Bilimin amacı bilgiyi üretmek, elde etmek yada ortaya koymaktır. Bir diğer ifade ile Bilimin amacı olgular arasındaki ilişkileri doğrulamak, genelleme yapmak ve genellemelerden kuram ve yasaları ortaya çıkarmak olarak görülmektedir. doğadaki düzenden ve bilimin bu düzeni bulma ve ifade etme çabasından bahsetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri