Bilinç terimi, tek başına tanımlanması güç bir terimken bir de öznel yaşantılarla bağlantılı olarak kendilik bilinci söz konusu olduğunda, iş daha da karmaşık bir hal almaktadır. Algılama, hissetme, isteme, niyet etme, düşünme, hatırlama gibi zihinsel eylemler, insan bilincinin paradigmatik örnekleridir.
Bilinç, deneyimlediğiniz her şeydir. Kafanızdan atamadığınız o şarkıdır, çikolotalı musun tatlılığıdır, dişteki zonklayan ağrıdır, çocuğunuza duyduğunuz coşkun sevgidir ve tüm duyguların zaman içinde sona ereceğine dair o meşum bilgidir. Bu deneyimlerin kökeni ve doğası bazen “kualia” olarak adlandırılır.
Bilinç, genel olarak, insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olarak kabul edilen yetidir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında olduğu, içebakış yoluyla bilinen, duyumları, algıları ve anıları ihtiva eden bölümüdür.
İngilizcenin klasik sözlüklerinden olan Oxford sözlüğüne göre bilinç, bir kişinin bir şey hakkındaki farkındalığı ya da algısı demektir. Cambridge sözlüğüne göre ise herhangi bir durumu anlama ve gerçekleştirme halinin kendisine bilinç denmektedir.
Bilinç kavramının hep insan öz imgesinin (self-image) temel taşı, ana ögesi olduğu kabul edilir. Bu bakımdan bilincin ne olduğunu ve insanda nasıl oluştuğunu anlamaya çalışmak önemlidir. Farklı çağlarda, farklı uygarlıklarda bilinç fikri, o kültürün ve çağın kavramları kullanılarak irdelendi.
İlgili 21 soru bulundu
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Tarihsel olarak bilinç, genelde ruh ile özdeşleştirilerek beyinden ayrı bir varlık olarak değerlendirilir. Günümüzdeki bilim insanları ise spiritüel açıklamaları kabul etmeyerek bilinci beynin bir parçası olarak görüyor.
Bilinç, aklın ve mantığın devrede olduğu duygu, düşünce ve eylemlerden sorumlu beyin aktivitesidir. Bilinç, kişinin yaşantısında uyguladığı her türlü istemli ve planlı hareketleri kapsar. Yapılan eylemin tamamen farkında olmak bilincin işidir.
Bilinçli insan, neyi neden yaptığını bilen, neye ve kime hizmet ettiğini düşünen insandır. Bilinçli toplum, nereye gittiğini düşünen, yanlışlardan hesap sorabilen, yanlışın ortağı olmayı reddeden, yaşamı kendi iradesiyle yönlendirendir.
Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Farkında olduğumuz deneyimlerin bütününe işaret eden zihinsel bir kavramdır. Söz konusu bu deneyimler içsel ya da dışsal uyaranlarla ilgili olabilmektedir. Bu tanımıyla bilinç "farkında olmak" ve "farkında olduğunu bilmek" gibi daha gelişmiş düşünsel ve duygusal süreçleri de içermektedir.
Bunlar; Bilinçlilik, Somnolans, Stupor ve Koma'dır.
Normal bilinç durumu, bireyin kendi duyumlarının, uyarıcıların, kendi kararlarının, düşüncelerinin farkında olduğu uyanıklık durumudur. Normal bilincin aktif ve pasif bilinç olmak üzere iki çeşidi vardır. Pasif bilinç normal uyanık olma hâlini ifade eder. Aktif bilinç ise aşırı ve dikkatli uyanıklılığı içine alır.
Bir kadının yemek yapması, uçak kullanmak, bir yerden bir yere giderken hiç düşünmeden yürümek, araba kullanmak gibi. Bilin ki düşünmeden yaptığınız her an bilinçaltı devrededir. Düşünerek yaptığınız her şey için, bilinç devrededir. Bilinç den herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlarımızı bilinçaltı yönetir.
Bireyin tamamen farkında olduğu yaşantılar, anılar, duygu ve düşünceler. İstenmeyen ya da aşırı duygusal bir durumdayken kaydedilen anılar buraya atılır. Örneğin sevilmeyen bir arkadaşla yapılan bir buluşma unutulur.Bu anı bilinç öncesine gider.
Bilinç (şuur), insanın kendisi ve çevresi hakkındaki farkındalık halidir. Düşünen bir varlık olan insan şuuru ile kendisini diğer varlıklardan ayırabilen bir varlıktır. ÖZ BİLİNÇ NEDİR? Şuurlu insanın kendi kendisinin üzerine düşünmesi , kendisinin farkında olma durumudur.
Eski dilde “şuur” olarakta adlandırdığımız bu yapı, psikanalitik teoriye göre bilinç gerçekle uyumu ön planda tutan, formel düşüncenin belirlediği zihin bölümüdür.
Bilinçli toplum, nereye gittiğini düşünen, yanlışların ortağı olmayı reddeden, yanlışlardan hesap sorabilen, yaşamı kendi iradesiyle yönlendirmeyi ve kişisel sorumluluğu bilen insanların toplumudur. Toplumsal bilinç, yüksek insani değerlere sahip olmayı getiriyor.
Bilinç kabaca, insanların kendisi ve çevresine dair farkındalığı diye tanımlanıyor. Bu farkındalık kişiye özel ve subjektif olarak görülüyor.
Bilinç kaybının farklı dereceleri vardır, uyuklama, dalgınlık durumu, bayılma ve koma şeklinde meydana gelir. Bilinç kaybolmasının en tehlikelisi koma durumudur. Bilinç kaybının farklı şekillerde meydana gelmesinden dolayı, bilinç kaybının her derecesinde farklı belirtiler meydana gelir.
Bilinçsizlik, benlik ve çevre farkındalığını koruma yeteneği kaybolduğunda ortaya çıkan bir durumdur. İnsanlara ve diğer çevresel uyaranlara karşı tam veya tama yakın bir tepki eksikliği içerir.
Bilinç bozukluğu/ bilinç kaybı nedir? Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu), hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden (=bilinç kaybı) bilincin kısmen yada tamamen kaybolması halidir.
Ruhun var olduğuna dair bir kanıt yoktur ve bilim hipotezlerini ruhun var olmadığı üzerine kurar. Bilinci sağlayan beyindeki özel yapılardır ve bu yapılar arasındaki sinyallerdir. Ölünce tüm vücut parçaları gibi beyin de çürü ve işlevsiz hale gelir. Yani bilincimizi de kaybederiz.
Ayrıca insan varlıklarının bedenleri haline gelirler; böylece bilinç denilen enerji gelir ve içine gömülür. Evrende akan bütün enerjiler içinde bilinç, diğer hepsinin ondan oluştuğu ve hepsinin tekrar onda birleştiği enerjidir.
Kur'an-ı Kerim ve sahih dini kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh diridir, kıyamete kadar da ya cennet bahçelerinden bir bahçede veya cehennem çukurlarından bir çukurda varlığını sürdürecektir. Bu bağlamda ruhun tekrar dünyaya dönmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri