Karaciğerdeki bilirubin işlenerek safraya eklenir. Safra kanalları aracılığıyla safra kesesine geçen bilirubin, buradan da ince bağırsağa ilerler. Bilirubinin vücuttan atılması ise gaita (dışkı) aracılığıyla gerçekleşir. Bilirubinin farklı alt türleri vardır.
Kolunuzdan alınan kan örneğinde bilirubin düzeyi ölçülerek yapılır. Testten en az 4 saat önce herhangi bir şey yememeli ve içmemelisiniz. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, testi etkileyen ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir. Birçok ilaç kanınızdaki bilirubin seviyesini değiştirebilir.
Bilirubin, vücudun kırmızı kan hücrelerini parçalama işlemi sırasında ortaya çıkan sarımsı bir maddedir. Bu madde karaciğerde bulunur ve normal olarak sindirim sırasında vücuttan dışarı atılır.
Direkt Bilirubin (konjuge bilirubin) Testi
Direkt bilirubin suda çözünür ve safra ile atılır. Direkt bilirubin sağlıklı insanların kanında çok az bulunur. Bilirubinin safra ile atılımının engellendiği durumlarda kanda bilirubin seviyesi artabilir ki kandaki düzeyi %1,5 mg'ı aştığında idrarda da saptanır.
Bilirubin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır? Test, karaciğerde meydana gelen bozuklukları tanılamak ve izlemek adına kullanılır. Kişide karaciğer hasarı, hemolitik anemi, safra yolu tıkanıklığı ya da karaciğerle ilişkili metabolik sorunlara ait bulgular gözlemleniyorsa durum bilirubin testi ile ölçülür.
İlgili 34 soru bulundu
Bilirubin, kanda bulunan sarımsı bir pigmenttir. Safra, karaciğer tarafından üretilen bir sıvı. Bilirubin idrar testi idrardaki bilirubin miktarını ölçmek için yapılan bir laboratuvar testidir.
Safra kesesi ve karaciğer hakkında ipuçları veren bilirubin maddesidir. Bilirubin miktarının ölçümü genel olarak kan testleri ile yapılmaktadır.
Kan tahlili ile bakılan bilirubin değerleri çeşitli hastalıkların tanısında önemli rol oynar. Sağlıklı bir çocukta ve yetişkinde direkt yani konjuge bilirubin değeri 0-0.4 mg/dL olarak belirlenmiştir.
Sarılık, kandaki ya da idrardaki bilirubin miktarının ölçülmesi ile anlaşılır. Bilirubin seviyeleri desilitre başına miligram (mg/dL) olarak ölçülür. Yetişkinler ve büyük çocuklarda kandaki bilirubin seviyeleri 0,3 ile 0,6 mg/dL arasında olmalıdır.
Kan testlerinde sarılık testi olarak belirtilen kanda ve idrarda bilirubin seviyelerine, karaciğer fonksiyonları gibi altta yatan olası hastalıklara yönelik incelemeler yapılır. Sarılığa yol açan hastalığın tespiti için batın ultrasonu, bilgisayarlı tomografi gibi ileri radyolojik görüntülemeler istenir.
Konjuge (Direkt) Bilirubin: İdrar rengini sarı yapan bilirubindir. Karaciğerde glukuronik asit ile konjuge edilen türdür. Total Bilirubin: Kan dolaşımındaki tüm bilirubinin toplamını gösterir. Unkonjuge (İndirekt) Bilirubin: Hemoglobin yıkımı ile oluşan ve kana verilen bilirubindir.
Bilirubin genel olarak kişilerde bulunan safra sıvısını oluşturur. Kişilerin safra kesesi rahatsızlıkları çektikleri zamanlarda bilirubin direkt testi yapılarak tam net bilgi anlaşılır. Bu test sonucunda kişilerde bulunan hastalıklar genel olarak anlaşılır.
Bilirubin 5-8 mg/dl olduğunda sarılık baş ile boyun arasında görülür. 8-10 mg/dl olduğunda gövdenin üst kısımlarında, 10-13 mg/dl olduğunda gövdenin alt kısımlarında, 13-16 mg/dl'de kol ve bacaklarda da sarılık gözlenir. El ve ayaklara kadar inen sarılıkta bilirübin değeri 20 mg/dl civarındadır.
Hepatositlerde oluşan konjuge bilirubin (direkt bilirubin), hücrelerden safra kanaliküllerine ve safra kanaliküllerinden safra içinde bağırsağa atılır.
Normalde, kırmızı kan hücreleri yaşlandıkça dalakta yıkıma uğrar ve ortaya çıkan hemoglobinin dokularda yıkılması sonucunda bilirubin açığa çıkar. Kandaki bilirubin molekülleri karaciğer dokularınca yakalanır ve işlenip dönüştürülerek safra ve idrar yoluyla vücuttan atılır.
Sarılığın teşhisinin kan tahliliyle konulduğunu anlatan Dr. Onur Yaprak, "Kan tahlilindeki bilirubin düzeyi normalde 0.3-1.2 mg/dl civarındadır. Bu değer 2.5-3.0 mg/dl'ye erişirse sarılık gelişmiş demektir.
Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur. Bilirubin yüksekliğine hangi doktor bakar dediğinizde dilerseniz Dahiliye dilerseniz Genel Cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
BİL-D: Bilirubin. Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Bilirubin yüksekliğinin nedenleri şu şekildedir:
– Karaciğer hasarına neden olan rahatsızlıklar. Tüm bu etmenlere ek olarak; safra kesesi iltihabı, uzun süren açlıklar, vücudun antibiyotik, doğum kontrol hapı gibi ilaçlara karşı reaksiyon göstermesi sonucunda da bilirubin yüksekliği görülmektedir.
Uzman doktor, açıklanamayan sarılık varsa veya kanda bilirubin düzeyi yüksekse Gilbert sendromundan şüphelenir. Test sonuçları kanda yüksek düzeyde bilirubin bulunduğunu gösteriyorsa ancak karaciğer normal çalışıyorsa, genellikle Gilbert sendromu teşhisi yapılabilir.
BIL: Bilirubin; idrarda bilirubinin negatif yani olmaması gerekiyor. Şayet idrarınızda bilirubin rastlandıysa sarılık hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. ERY: Eritrosit; İdrarınızda kan olduğunu gösteriyor. İdrarınızda kanama mı var yoksa renk değişikli mi olmuş, öncelikle bunun ayrımı yapılıyor.
Ankara sarılık tedavisi, bu şikayetin hangi sebepten ortaya çıktığına göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Hem yetişkinlerde hem de yeni doğan bebeklerde görülebilen bu hastalık gastroenteroloji doktorları tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir.
AÇIKLAMA: Klinik olarak anlamlı olmayan semptomsuz total bilirubin değeri 2 mg/dl (2 mg/dl dahil) kadar olan askeri öğrenci adayları sağlam kabul edilir."
Sarılık Neden Olur? Sarılık, vücuttaki bilirubin maddesinin fazla olmasından kaynaklanır. Genellikle karaciğer, safra kesesi veya pankreas ile ilgili olup, karaciğerin işleyemediği fazla bilirubin miktarının vücutta birikmesinin sonucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri