Kandaki bilirubin seviyesi tehlikeli sınıra ulaşmadığı sürece anne sütüne ara verilmez. Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir.
Sağlık bir kişide kanda karaciğer tarafından işlenmiş bilirubin değeri 0-0.3 mg/dl iken; toplam bilirubin değeri 0,3-1,2 mg/dl arasında olmalıdır. Bilirubin değeri, 3 mg/dl değerini aştığında, sarılık göz aklarında fark edilmeye başlar.
Sarılık çok ilerlediğinde karaciğer nakline de neden olabilmektedir. Bu durum sarılığın son durumunu göstermektedir. Bütün bunların yanı sıra sarılık safra kesesinde taşların oluşmasına bile yol açabilir. Bu tıkanıklık ciddi seviyede olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Yeni doğan bebeklerin büyük çoğunluğunda çeşitli nedenlere bağlı olarak sarılık görülebiliyor. Erken doğan bebekler için ise bu risk katlanarak artıyor. Yenidoğan sarılığı zamanında ve doğru tedavi edilmediği takdirde, beyin hasarı ile birlikte zihinsel gelişim geriliğine yol açabiliyor.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
8-10 mg/dl olduğunda gövdenin üst kısımlarında, 10-13 mg/dl olduğunda gövdenin alt kısımlarında, 13-16 mg/dl'de kol ve bacaklarda da sarılık gözlenir.
Sarılık kaka ile atılır mı? Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
Sarılık, vücutta bulunan bilirubin maddesinin çok fazla oluşması veya karaciğerden safra ile bağırsaklara atılmasında bir problem gelişmesine bağı olarak oluşan deri ve mukozaların sarı renge boyanmasıdır.
Fizyolojik (Normal) Sarılık: Yeni doğmuş çoğu bebekte karaciğerin henüz tam olarak olgunlaşmamış olmasına bağlı olarak gelişen en yaygın sarılık türüdür. Doğumun ardından 2-3 gün içerisinde başlayarak en geç 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir.
Bu değer 5 mg/dl'yi geçtiğinde sarılık gözle farkedilebilir bir duruma gelir. İlk belirti bebeğin göz akındaki sararmadır. Bilirubinin kandaki miktarı ile vücuttaki sararmanın oranı ve gözlendiği bölgeler ilişkilidir. - Bilirubin oranı 5 ile 8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesi sararır.
Sarılık, kandaki ya da idrardaki bilirubin miktarının ölçülmesi ile anlaşılır. Bilirubin seviyeleri desilitre başına miligram (mg/dL) olarak ölçülür. Yetişkinler ve büyük çocuklarda kandaki bilirubin seviyeleri 0,3 ile 0,6 mg/dL arasında olmalıdır.
Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlıyor ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeliyor.
Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerde sarılık tedavisi nasıl uygulanır? * En çok merak edilen sorular arasında “Yenidoğan sarılığı nasıl geçer” önemli bir yer tutmaktadır. Öncelikle yenidoğan bebeklerin hemen emzirilmeye başlanması gerekir.
Patolojik sarılığın tedavisi ise sebebe yönelik gerçekleştirilir. Bu noktada en korkulan durum artan bilirubin seviyesinin beyne ve sinirlere zarar vermesidir. Bunu önlemek için ışık tedavisi olarak adlandırılan fototerapi tedavisi uygulanır.
Gilbert sendromu bilirubin bir artışa neden olur, iyi huylu bir genetik hastalıktır. Kandaki bilirubinde çok yüksek veya ani bir artış, kırmızı kan hücrelerinin, hepatitin veya karaciğer sirozunun anormal yıkımına işaret edebilir.
Genellikle karaciğerde büyümeye, hassasiyete ve bazen kalıcı hasar oluşmasına neden olur. Hepatit virüsler dışında çeşitli kimyasal maddeler, ilaçlar ve alkol alımı nedeniyle de oluşabilir. Viral hepatit, karaciğere yerleşen çeşitli virüslerin neden olduğu en sık görülen bulaşıcı hastalıktır.
Bununların dışında kalıcı ateş, kusma ve karın ağrısı aynı zamanda en kısa zamanda tıbbi değerlendirme yapılmasını gerektirecek belirtilerdir. Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
– Aneminin neden olduğu sarılık, kandaki demir miktarının, demir takviyesi alarak veya daha fazla demir açısından zengin gıdalar yiyerek arttırılmasıyla tedavi edilebilir. Demir takviyeleri kullanılabilir. – Hepatit kaynaklı sarılık antiviral veya steroid ilaçlar gerektirir.
Bu yöntemde deride biriken bilirubin, özel bir dalga boyunda (mavi-yeşil ışık tayfı) ve yoğunlukta uygulanan ışığın etkisiyle, suda eriyecek duruma dönüşür ve böbrekler yoluyla idrara karışarak vücuttan atılır.
Bilirubin miktarı 10 ile 13 mg/dl arasında ise gövdenin alt kısmı sararır. Bilirubin miktarı 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklar sararır. Bilirubin miktarı 20 mg/dl civarında ise eller ve ayaklar sararır.
- 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir. Bazı durumlarda sarılığın şiddetli olması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Eğer kandaki bilirubin değeri çok yüksek ise beyin hücrelerine zarar verme riski bulunmaktadır.
Bu yükseklik genel olarak bilirubin direkt testi sayesinde ölçülür. Bu testin sonucu genel olarak 1.25 mg/ dL üzerinde olduğu zaman bilirubin yüksekliği meydana gelir. Kişilerde oluşan bilirubin yüksekliği ciddi hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri