Bu temeller şunlardır; Bilgiyi Edinebilme, Akıl Yürütme, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme, Düşündüğünü İfade etme'dir.
Düşünme becerilerini üç şekilde tanımlar: Analitik düşünme, yaratıcı düşünme, uygulamalı düşünme. Analitik düşünme bilgiye dayalı problem çözme ve karar vermeyi içerir.
Gözlem yapma, soru sorma, hipotez kurma, bir deneyi planlama ve yürütme, sonuçları açıklama ve yorumlama becerilerinden oluşan bilimsel süreç becerileri sorgula- maya dayalı ya da eleştirel düşünmenin önemli bir parçasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Analitik becerilerin kapsadığı bazı alt beceriler bulunmaktadır. Bunlar; problemleri küçük parçalara ayırabilme, bilgi toplama, analiz etme, inceleme yapma, karar verme ve problem çözme teknikleri becerileridir. Bu becerilere sahip olmak analitik düşünme becerisi kazanabilmek için gereklidir.
Eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme, ve karar verme süreçleri oluşturur. Diğer taraftan, beceriler ise, her bir süreçle ilişkili olan özel yeteneklerdir. Örneğin, çıkarımda bulunma, bir kaynağın yararlılığını yargılama, ve genelleme yapma eleştirel düşünme becerileri olarak kabul edilir.
Problemi açıklama ve tanımlama. ... lgili bilgileri seçme. ... Hipotezler geliştirme. ...Alternatifleri belirleme ve seçme. ... Sonuç çıkarma.
Düşünme süreci, bilgiye ulaşma, değerlendirme, analiz etme ve yeni fikirler yaratma gibi adımlardan geçer. Bu süreçler, düşünce kalitesini etkileyen faktörlerdir ve düşünme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Düşünme sürecinin ilk adımında, bireyin mevcut bilgi ve deneyimleri önemlidir.
Düşünme işlevinin temel amacı, yaşamımızdaki olaylara anlam yüklemek, bu olayları kategoriler halinde sınıflandırmak ve öznel bir biçimde kimliklendirmektir. Yargıda bulunma, kavrama, çözümleme, açıklama, tanımlama, karşılaştırma ve bir senteze ulaşma gibi eylemlerimiz düşüncenin bu işlevi kapsamında gerçekleşir.
Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
1.Zihinsel Beceriler: Düşünme, anlama, sorun çözme, sorgulama, eleştirme, ilişkilendirme, analiz-sentez yapma,değerlendirme vb. 2.Bireysel Beceriler: Dil becerileri, iletişim, bilgiyi alma, bilgi teknolojilerini kullanma,öğrenmeyi öğrenme vb.
Bu çalışmada bilişsel süreç becerileri; gözlem yapabilme, açıklama yapabilme, tahmin yapabilme, denece kurabilme, soru sorabilme, araştırma yapabilme, planlayarak üretebilme ve iletişim kurabilme başlıkları altında ele alınmıştır.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
Öz: Mantıksal düşünme, sadece sayısal alanda kalmayıp her türlü alanda problem çözmeye odaklı olan, çeşitli akıl ilkeleri ve akıl yürütme yöntemleri- ni kullanarak çıkarım ve kıyas yapmayı içeren bir düşünme türüdür.
Düşünme becerileri programının en önemli kazanımı çocukların öğrenme sürecini yapılandırmaktır. Her öğrenci akademik süreç içerisinde sözel, sayısal, dil gelişimi, problem çözme, anlama ve kavrama, ilişki kurma, analiz etme, sonuca varma gibi temel becerilere ihtiyaç duyar.
Yaratıcı düşünme, yeni nesnelerin, süreçlerin ya da kavramların ortaya çıkmasını sağlayan düşünme sürecidir. Yaratıcı düşünme yeni ve özgün fikriler biçiminde tezahür etmektedir. Yeni fikirler rastlantısal olarak ortaya çıkabildiği gibi, görece sistematik bir sürecin sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir.
4) Tersine Düşünme Tekniği=Sonuçtan uzaklaşarak ters durum üzerine düşünme tekniğidir. Örnek=Bir mal satışını nasıl düşürebiliriz diye düşünüp sonra tersi bir etki yaparak artırmayı aramaktır.
Tarihsel düşünme becerileri içerisinde en yüksek düzeyde kazandırılan “kronolojik düşünme” becerisi olup, bu beceriyi sırasıyla tarihsel sorun analizi ve karar verme, tarihsel kavrama, tarihsel analiz ve yorum ile tarihsel sorgulamaya dayalı araştırma becerileri takip etmektedir.
Doğru, gerçekçi, akla uygun ve yerinde yargılar verme yeteneği ve bilimsel kanıtlarla uyuşan net hükümlere varmak için somut veya soyut konular üzerinde düşünme süreçlerini içermektedir. İşletme liderleri için kritik karar verme süreçlerinde önemlidir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Eleştirel düşünme (kritik düşünme) akıl yürütme, analiz ve değerlendirme gibi zihinsel süreçlerden oluşan bir düşünme biçimidir. Eleştirel düşünme yerine kimi zaman tartışma mantığı ya da biçim dışı (enformel) mantık terimleri de kullanılmaktadır.
Sistem düşüncesi, bütünsel düşünceyi ve indirgemeci düşünceyi dengelemeye çalışan problem çözme yaklaşımı olarak tanımlanmıştır. Genel sistemi ve parçalarını ccount sistemine alarak, düşünme, potansiyel olarak istenmeyen sonuçların daha da geliştirilmesine katkıda bulunmaktan kaçınmak üzere tasarlanmıştır.
Meta bilişsel düşünme, bazı kaynaklarda biliş ötesi stratejiler ve yürütücü biliş stratejileri olarak da tanımlanmaktadır. Yürütücü biliş; bireyin kendi düşünme ve öğrenme yollarının farkında olması ve kendi öğrenmesini etkili olarak düzenleyebilmesidir. Düşünme üzerine düşünme olarak ifade edilebilir.
Eleştirel düşünmeyle, sahip olduğumuz yargıların gerçekten ne kadar doğru olduğunu ve bu yargıları söylememizin arkasındaki duygularımızın varlığını daha iyi anlayabiliriz. Başka bir örnek verecek olursak, “Kediler köpeklerden daha iyidir” diyelim. Kedi seven bir insan için bu yargı doğru oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri