İlk olarak, bebeğinizin odaklanmasına yardımcı olmak için yalnızca bir veya iki basit ve renkli oyuncak verin. Bebeğiniz büyüdükçe, bir oyuncağı veya aktiviteyi değiştirin. Örneğin, bir kutunun içine bir top koyun. Bu küçük değişiklik bebeğinizin bilişsel becerilerini engel olmaksızın uyarır.
Zekâ oyunları oynamak: Zekâ oyunları, bilişsel becerilerin geliştirilmesinde faydalıdır. Sudoku, kelime oyunları, bulmacalar ve zekâ oyunları gibi aktiviteler, bilişsel yeteneği geliştirir. Doğru beslenmek: Doğru beslenme, beyin sağlığı için önemlidir.
Bilişsel Gelişim Oyunlarla Nasıl Desteklenir? Bebekler, tüm canlılar gibi sosyal ve iletişim kurmaya açıktırlar. Bu nedenle bebeklerin bilişsel gelişimlerini desteklemek için çevrelerini iyi tanımaları sağlanabilir. Çevrelerini doğru bir şekilde algılayabilmeleri için doğru nesnelerin seçilmesi önemlidir.
Bunlar arasında hafıza kartları, eşleştirme, kelime avı gibi oyunlar bulunur. Dikkat oyunları: Çocukların odaklanma ve konsantrasyon becerilerini geliştiren bilişsel gelişim oyunları ise dikkate dayalı oyunlardır. Bulmaca, labirent, hazine avı ve dikkat testleri bunlara verilebilecek örnekler arasındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Bilişsel alan becerilerini kapsayan kazanımların “bilgi”, “kavrama”, “analiz”, “sentez” ve “değerlendirme” basamakla- rında yoğunlaştığı görülmektedir.
Bilişsel gelişim, çocuğun görme, işitme, tat ve koku alma, dokunma duyularıyla çevresini keşfetmesi, dil gelişimi, etrafın farkına varma ve problem çözme becerisi geliştirmesi gibi alanları kapsamaktadır. Çocuğun duyuları yoluyla dünyayı kavraması zihinsel gelişimi için önemlidir.
Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar.
Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
Zihinsel işlevler, algı, bellek, akıl yürütme, düşünme, okuma, yazma, yaratıcı düşünme gibi faaliyetleri kapsar ve bunların her biri kişinin çevresini ve dünyayı yorumlamasıyla gelişir. Çocuğun doğduğu andan itibaren bilişsel gelişiminin desteklenmesi, bütün hayatının temelini oluşturması açısından önemlidir.
Piaget'ye göre gelişim, kalıtım ve çevrenin etkileşiminin bir sonucudur. Bilişsel gelişimi etkileyen ilkeleri de şöyle belirlemektedir. (1) Olgunlaşma; (2) Yaşantı; (3) Uyum; (4) Örgütleme ve (5) Dengeleme.
Bilişsel gelişim süreci, bebeklerin doğumundan itibaren başlar ve ömür boyu devam eder. Bu süreçte insanlar, çevreleri ile etkileşim halindeyken zihinlerinde bilgi, beceri ve anlayışlarını geliştirirler.
Bilişsel gelişimin amacı, soyut şekilde akıl yürütme, varsayımlar, durumlar hakkında mantıksal düşünme, kuralları karmaşık ve daha yüksek yapıda örgütlemedir. Bilişsel gelişim çocuğun gördüğü, duyduğu, dokunduğu, tattığı nesneler hakkında düşünmesini ifade eder.
Bilişsel gelişim, insanların düşünme, öğrenme, problem çözme ve anlama yeteneklerini içeren bir süreçtir. Bilişsel gelişim, doğumdan itibaren başlar ve yaşam boyu devam eder.
Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle daha karmaşık motor becerileri geliştirirler. Koşmak, zıplamak, merdiven çıkmak ve düşmeden durabilmek bu dönemde kazanılan beceriler arasındadır. İnce motor becerileri de gelişir ve makas kullanabilir, çizim yapabilir ve küçük nesneleri daha rahat kavrayabilirler.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget tüm bireylerin bu gelişim aşamalarını sırayla geçmesi gerektiğini düşünmüştür. Bu gelişim dönemleri sırasıyla; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemidir.
Bireydeki akıl yürütme, düşünme, bellek ve dildeki değişmeleri kapsar. Bilişsel gelişim ne demektir? süreçlerinde olan değişmelerdir.
Piaget'e göre bilişsel gelişim, organizmanın doğumundan ölümüne kadar farklı gelişim aşamalarından geçerek düzenli olarak niteliksel bir değişim içine girmesidir. 1920'lerden beri Piaget çalışmalarında çocuğun zekâsını incelemiştir. Piaget'e göre zekâ, zekâ testlerinden alınan puan değildir.
Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Basitçe, biliş (cognition) bilme becerisidir; bilgi edinme ve bilgiyi kullanma becerisidir. Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri