Sakatat Nedir? Ciğer, beyin, yürek, böbrek, işkembe, ayak, kuzu gömleği, kelle, baş, dil, billur, koç yumurtası gibi kasaplık olmayan kısımlara sakatat denir.
Sakatat, kesimi yapılan hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen (yürek, karaciğer, böbrek, işkembe, beyin, vb. iç organlarıyla baş ve ayakları) isimdir.
En sevilen sakatat yemekleri tarifleri, Arnavut ciğeri, taşlık sote, kokoreç yapımı, mumbar dolması, işkembe çorbası, yürek sote, böbrek kavurma, kelle paça çorbası, yaprak ciğer ve çok daha fazlası güvenilir yöntemleri ve temiz lezzetleriyle Nefis Yemek Tariflerinde.
Büyük Kuyruk Yağı, lezzetli bir sakatat çeşididir.
İşkembeden çıkan bağırsaklarla yapılan kokoreç, Türk mutfağının özel ve meşhur bir yemeğidir. Ayrıca işkembenin dolması ve çorbası da yapılmaktadır. İşkembe içerisinden çıkan şırdan da dolma olarak yapılmaktadır. Karaciğer, gerek ızgarada gerekse kavurma olarak yapılır ve en çok severek tüketilen sakatatlardan biridir.
İlgili 19 soru bulundu
Ciğer, beyin, yürek, böbrek, işkembe, ayak, kuzu gömleği, kelle, baş, dil, billur, koç yumurtası gibi kasaplık olmayan kısımlara sakatat denir.
Bahar, birçok şey gibi meraklılarına kokoreç zamanının geldiğini de müjdeler. Çünkü en lezzetli ve kaliteli kokoreçler, süt kuzusundan yapılıyor. İşin ustasının ellerinde kararınca sarılan kokoreçler, mutlaka odun ateşinde ve ağır ağır pişmelidir...
Kuzu böbrek ve yüreği çok yararlı ve lezzetli sakatatlar arasındadır.Yüksek oranda D vitamini içerirler. Vücuttaki tüm hücrelere gerekli olan B12 vitamini de sakatatlarda bol miktarda bulunur. Hücreler ne denli hızla çoğalırsa o kadar fazla B-12 vitaminine gereksinim duyarlar.
Bu nedenle kırmızı eti ve tavuk etini tükettiğimiz kadar sakatatları da tüketirsek zararlı kalıntıları vücudumuza almış oluruz. Bu sebepten dolayı karaciğeri çok az, böbreği de mümkünse hiç tüketmememiz gerekmektedir.
Sakatat, organ eti olarak da adlandırılan hayvanın et dışında kalan beyin, dil, karaciğer, akciğer, kalp gibi organlarına denir.
Sakatatlar demir açısından oldukça zengin besinlerdir. Karaciğer sakatatlar içerisinde en çok demir mineraline sahip besindir. Ortalama olarak 100 gram dana ciğerinde 5-7 mg demir minerali bulunmaktadır. Pişmiş 100 gram ağırlığındaki karaciğer bir yetişkinin günlük demir ihtiyacının yaklaşık %34'ünü karşılamaktadır.
Beyran çorbasının sakatat grubu içerisinde olmadığını ve tamemen kuzu etinden yapıldığını biliyor muydunuz ?
Ekonomik olarak satın alınmasını kolaylaştırmak üzere küçükbaş hayvan eti de sıkça karıştırılır. Yapımında sakatat kullanılmayan sucuğun Orta Çağdan beri farklı şekillerde yapıldığı bilinmektedir. Sucuk, Kazakistan ve Kırgızistan'da at eti kullanılarak da yapılmaktadır.
Bugün yayımlanan değişiklikle söz konusu yasağa tabi ürünler açıkça belirtildi. Dilli salam hariç olmak üzere fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner ve emülsifiye et ürünleri gibi karkas etinden üretilen et ürünlerine sakatat katılamayacak.
Kolesterol ve doymuş yağ yönünden zengin olan sakatat fazla tüketilmesi halinde kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor. Temiz ve güvenli olduğunu bildiğiniz yerlerden, çok fazla olmamak şartı ile tüketeceğiniz sakatatların ise vücudunuz için hiçbir zararı olmayacaktır.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kasları dışında kalan, yenebilir iç organlarının tamamı sakatat et sınıfına girer. Sakatat etleri protein açısından zengin, yağda eriyen vitaminleri ve yağ asitleri ile değerli bir besin grubudur.
Dalak yemek beyin sağlığı açısından da önemlidir. Ayrıca bir protein kaynağı olan dalak tüketerek pek çok beyin rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca beyin hastalıklarından olan alzheimer gibi rahatsızlıkların da önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca dalak yemek merkezi siniri sistemini de önemli ölçüde korur.
Düşük kalori değeri ile diyet yapanların listelerine de uyum sağlayan dana yürek, demir ve fosfor kaynağı olduğu için demir eksikliğini giderme konusunda da kolaylık sağlar. Lezzetli bir et çeşidi olan dana yürek vitamin ve mineral yönünden zengin bir yiyecektir.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren karaciğer, libidoyu yükseltiyor, aşk hayatına renk katıyor.
Hayvansal proteinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Kırmızı et, sakatat, tavuk gibi hayvansal besinlerin vücuda fazla miktarda girişleri, özellikle böbreklerde taş oluşumunda koruyucu görev yapan sitrat miktarını azaltarak taş oluşumunu artırır.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/553; el-Fetâva'l-Hindiyye, 6/445).
Böbrek, lezzetli bir sakatat çeşididir. Dana ve kuzu böbreği olmak üzere ikiye ayrılır. Sakatat sevenlerin menülerinde yer alan böbrek, kavurma, soteleme ve ızgara yöntemleriyle pişirilebilir. İsteğe göre farklı sebzelerle bir araya da getirilebilir.
Kokoreç Yunanistan ile bir türlü paylaşamadığımız bir lezzettir. Sözcüğün köken Yunanca ve Arnavutça kelimelerden oluşup ''mısır koçanı''anlamına gelir. Kokoreci Orta Asya'daki Türk boylarının keşfettiği, yapılan arkeolojik çalışmalarla ispatlanmıştır.
Lezzetli bir kokoreç için öncelikle kuzu bağırsağı tercih edilmelidir. Bağırsaklar içi ve dışı tertemiz olacak şekilde temizleme işleminden geçmelidir.
ALERJİ, OTİZM, ROMATİZMAYA İYİ GELİR
Bozulan bağırsak florasının hastalıkların kaynağı olduğunu belirten Dizdar, kokorecin florayı koruması ile hayati bir önem taşıdığını belirtti, "Bunların içinde otizm, alerjiler, romatizma gibi hastalıklar sayılabilir, bunlara olumlu etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri