Yılan, soğuk kanlı bir hayvan olduğu için bulundukları ortamın ısı derecesine göre davranabilir. Kış aylarını mağara, oyuk, çatlak gibi kuytu, karanlık ve görece daha soğuk yerlerde geçiren yılanlar, nisan-mayıs aylarında baharın gelmesiyle, doğadaki tüm diğer her şey gibi uyanır.
Yılanlar, çevrelerine bağımlı olan hayvanlardır. Bunu da vücut ısılarını dengede tutabilmek adına yaparlar. Soğuk ortamlarda yaşamlarını devam ettirebilmek için fazlasıyla çaba sarf eden yılanlar – bilhassa ağır kış şartlarının yaşandığı bölgedeki yılanlar- kış uykusuna yatarak kendi güvenliklerini sağlarlar.
Yılanlar, nemli ve sıcak ortamları sever. Bu yüzden yaşam alanlarının 30 derece civarında olması gerekir. Yılan bakımında ısı değişimleri evcil dostunuzun sağlığını ciddi olarak etkiler. Bu nedenle yılanınızın yaşadığı ortamda ısı sabit olmalıdır.
Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler.
Kış uykusuna yatarlar ve havaların ısınmasıyla özellikle nisan veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar. * Kış uykusundan uyandıktan sonra metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler. İşte bu süreçte yılanlar güneşlendiği için halk tarafından çok sık bir şekilde görülürler.
İlgili 28 soru bulundu
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Sürüngen sınıf arasında en gözde hayvanların başında gelen yılanlar kış uykusuna yatar mı konusu da bu hayvan hakkında ilgi çeken konulardan biridir. Peki yılan kış uykusuna yatar mı sorusuna detaylı şekilde bakarsak eğer cevabımız evet olacaktır. Yılanlar da kış uykusuna ihtiyaç duyan hayvanlardan biridir.
Her yıl mayıs ayının ilk haftasında yuvalarından çıkan ve boyları 30 ile 50 santimetre uzunluğundaki yılanlar, bazı köy sakinlerince yakalanarak haziran ayının ilk haftasına kadar bidonlar içerisinde saklanıyor. Yılanlar daha sonra, hastalıklara iyi geldiğine inanan ziyaretçilerin hizmetine sunuluyor.
Onur Başbuğ, kış aylarında yılanların toprak altından çıkmasının normal bir durum olmadığını belirterek, “Yılanların bu dönemde görülmesi çok normal değil. Yılanlar normal şartlarda İlkbahar döneminde toprağın üzerine çıkmaya başlar. Yılanların yüzeye çıkması için hava sıcaklığının 22 derecenin üzerine çıkması gerekir.
Ekvatorial tropik yağmur ormanlarının bulunduğu yerler sahip oldukları bol besin,yüksek nem ve sıcaklık nedeni ile yılanların yaşaması için en elverişli ortamlardır. Kuzey Amerika , Avrupa gibi ılıman iklime sahip yerlerde yılanlar soğuk aylarda kış uykusuna yatarlar.
09.00 ile 12.00 saatleri arasında beslenmelerini bitiren yılanlar, öğle saatlerinde gizlenecek, sıcaktan korunacak yer ararlar. Araba, ev, bahçe olabilir. Buralarda gizlenerek dinlenir ve sıcaktan korunurlar. Özellikle bir eve veya arabaya gireyim diye özel amaçları olmaz" diye konuştu.
Yılanı gördüklerinde müdahale etme konusunda çekiniyorlarsa hayvanın türünü bilmiyorlarsa o zaman itfaiyeden destek isteyebilirler. Özellikle evin içine girmiş yılansa en hızlı şekilde itfaiye aranmalı” diye konuştu.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Zehirli yılanlar genelde gececidir. Bu yüzden gece görülen yılanlar konusunda daha dikkatli olunmalı. Gündüz gördüğümüz ve hızlı hareket eden yılanların büyük bir bölümü ise tamamen zararsız ve zehirsizdir.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Yavru yılanların en çok sevdiği besinler kemirgenlerdir. Kemirgenleri doğada kendileri yakalayabilen yılanlar diğer canlıları yiyerek de hayatta kalabilir. Ancak genel olarak yılanlar en çok kemirgen yemeyi severler. Bu nedenle en çok yedikleri canlı türü de kemirgenlerdir.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
– Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar. – Yılanı görünce öldürmek gerekir. Ancak sürü halinde dolaşan yılana dokunulmaz.
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur.
Yılanların Türkiye'de 47 türü bulunur. Çoğu yılan zehirsizdir ve zehirli yılanlar da zehirlerini öncelikli olarak savunma amacından çok avı kontrol altına almak ve öldürmek için kullanırlar. Çoğu yılan türü, sığınak ararken veya avlanma esnasında duvarlara ve ağaçlara kolayca tırmanabilir.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Genel bilgiler. Yılanlar omurgalıdır, genellikle üç metre öteyi göremezler. Koku almada burun deliklerini değil dillerini kullanırlar. Uzun ve çatallı dillerinin her iki ucu havadan ve yerden gelen kimyasal kokuları alır.
Yılanlar. Bu yılan tek başına kıvrılıp yatmış ama bazı yılan türleri toplu halde kış uykusuna çekilir. Sıcaklıklarını daha uzun süre koruyabilmek için bazen yüzlerce, hatta binlerce yılan bir çukurun içinde iç içe geçip birbirine dolanarak uyur.
Varanlar ve Pitonlar metabolizmaları sayesinde, vücut sıcaklığını çevre sıcaklığının üstünde tutabilirler. Reptiller ılıman veya soğuk bölgelerde, kışın veya soğuk günleri bir kış uykusunda, korunmuş bir yerde, örneğin ağaç köklerinde ve ekseriyetle toplu halde geçirirler.
Soğukkanlı veya ekzotermik hayvanlar oldukları için soğuk ortamlarda hayatta kalabilmek adına kimi zaman çetin mücadeleler vermeleri gerekebilir. Özellikle kış koşullarının ağır olduğu habitatlarda yaşayan yılan türleri kendilerini kış uykusuyla güvende tutarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri