CİMER'e telefon ve mektupla da başvuru yapılması mümkündür. Yapılan başvurular sistem tarafından otomatik olarak üretilen başvuru numarası ile takip edilebilmektedir. 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren BİMER hizmeti ile birleştirilmiştir.
Vatandaşların her türlü sorun, şikayet, öneri ve istekleri için hizmet veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) 2014 yılında kuruldu ve o zamandan günümüze yaygın olarak kullanılıyor.
CİMER'e Hangi Konularda Şikâyet Yapılır? CİMER'e yapılacak şikâyetlerde konu sınırlaması yoktur. Vatandaş talep ettiği ya da şikâyet etmek istediği her konuda başvuru yaparak şikâyette bulunabilmektedir. Önemli olan talep veya şikâyette bulunulan konunun açık, anlaşılır ve doğru bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır.
9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren CİMER hizmeti ile birleştirilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer siz de sorularınıza cevap arıyorsanız okumaya devam edin. BİMER nedir? BİMER, Başbakanlık İletişim Merkezi'nin oluşturduğu bir halkla ilişkiler uygulamasıdır. Vatandaşların dilekçe hakkını kullanmasına dair kanun kapsamında, her türlü dilek, şikâyet ve ihbar için kullandığı bir sistemdir.
Ancak, genellikle CİMER'e yapılan başvuruların 30 gün içinde cevaplandırılması hedeflenmektedir. Başvurunuzun sonuçlanma süresi, başvurunuzun konusuna, detaylarına ve gerektiği durumlarda ek inceleme veya araştırmalara bağlı olabilir.
BİMER, yönetim sistemi değişene kadar aktif olarak hizmet veriyordu ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne bağlıydı. Ancak şimdi tüm şikayetler Cumhurbaşkanlığı'na, yani şikayetlerini'e yapılıyor.
BİMER web sayfası üzerinden kullanılan bir sistem olduğundan, yurdumuzun en ücra köşesinden bile yapılan müracaatlar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına en kısa sürede iletilmektedir. Bu müracaatlara ilişkin yapılan işlemler Başbakanlık'tan koordine ve takip edilmektedir.
Bilgi Edinme ve CİMER'e yapılan hiçbir başvuru (kimlik ve iletişim bilgileri açık ya da gizli olması fark etmeksizin) yetkisiz kişi ya da makamlarla paylaşılmaz.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir.
(Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), yurttaşların talep, ihbar ve şikâyetlerini doğrudan cumhurbaşkanlığına iletilmesi amacıyla kurulan bir web servisidir. CİMER sayesinde vatandaşlar şikayet, istek, talep, öneri vb. ilgili bildirimlerini Cumhurbaşkanlığına bağlanan İletişim Merkezine iletebiliyor.
BİMER veya CİMER'e Başvuran Memura Disiplin Cezası Verilemeyeceğine Dair Danıştay Kararı Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez.
Dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkı kapsamında CİMER'e yapılan başvurular belirli yasal değerlendirme süreçlerine bağlı olarak işleme alınmakta ve başvurunun türüne bağlı olarak 30 gün veya 15 iş gü- nü içerisinde cevaplandırılmak zorundadır.
İdare Mahkemesi 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararında; "tüm vatandaşların dilek ve şikayetlerini doğrudan başbakanlığa iletebileceklerini belirtmiş, ancak memurlar yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir.
Olumlu sonuç alındığı da oluyor.
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) Doğrudan Başbakanlık Uygulaması Nedir? BİMER, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak hayata geçirilen bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.İyi ve sağlıklı işleyen bir halkla ilişkiler uygulaması için günümüz iletişim teknolojilerinin kullanılması bir zorunluluktur.
'Alo 150' numarası sabit telefonlardan aranabileceği gibi cep telefonlarından da aranabilir. BİMER' e www.basbakanlik.gov.tr adresinden ulaşılıp her türlü müracaat bu adresten yapılabilir. [email protected] adresine elektronik posta ile müracaat yapılabilir.
E-devlet üzerinden veya 150 hatlı numara aranarak şikayetler direkt olarak yapılabilir. Bimer Şikayet Nasıl Yazılır? Bimer, vatandaşların devlete bildirim yaptığı bir birimdir. Vatandaşlar herhangi bir durumda Bimer'e şikayetlerini yapabiliyor.
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak hayata geçirilen bir halkla ilişkiler uygulamasıdır. BİMER başvurusu yapan vatandaşlar her türlü şikayetlerini Başbakanlık merkezine iletebilirler.
Başvuru sahibi ALO 150 telefon hattını arayarak CİMER başvurusu yapabilmektedir.
CİMER üzerinden alınan başvurular değerlendirilerek ilgili kuruma aktarılıyor. Burada yapılan değerlendirmenin ardından başvuru sahibine gerekli yanıt sağlanıyor. Başvuru sonrası sürecin hangi aşamada olduğu da yine “CİMER başvuru takip” ekranı üzerinden takip ediliyor.
Cimer Başvurusu Nasıl Yapılır? Cimer'e dilek ve şikayet bildirebilmek açısından ilk olarak başvuru yapmak gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesine girmek gerekmektedir. Bu alanda cimer başvuru formu linki bulunmaktadır.
CİMER - T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi. Acil Sağlık Yardımı ve Acil İhbarlarınız için Lütfen 112'yi arayınız.
BİMER, Başbakanlık İletişim Merkezi olarak ifade edilir. Bilişim teknolojileri kapsamında meydana gelen halkla ilişkiler uygulamasıdır. Devlet ile halk arasındaki iletişim kanalının açık kalmasını hedefler. Günümüzde yerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olarak ifade edilen CİMER'e bırakmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri