Bırakıldığında hastalarda biraz daha geriye dönüşüm oluyor. 20 yıl süreyle günde bir paket sigara içen kişinin KOAH olma riski yüksek. Bazı hastalar daha az sigara içseler bile KOAH olabiliyorlar. Hastalık kişinin 25-30 yıl öncesine dayanıyor.
Hastalığın en önemli nedeni SİGARA bağımlılığıdır. KOAH yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar.
Türkiye'de ise 3. sıradadır. KOAH, sıklıkla uzun yıllar sigara kullanan, 50-60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle birlikte, sigara içen kadınlarda da görülür. Çok nadiren de olsa, sigara içmeyen kişilerde ve daha erken yaşlarda da görülebilir.
KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20'dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır.
Bir başka ayrım daha var: Her sigara içen KOAH olmuyor, bazı kişiler sigara dumanından daha fazla etkileniyor ve bu kişiler hassas içici olarak tanımlanıyor. Bu tanım önemli çünkü bu hassas içiciler KOAH oluyor. Şikayetlerin ortaya çıkması genellikle 40'lı yaşlara rastlar.
İlgili 41 soru bulundu
Sigaranın etkileri çok uzun sürede gerçekleşir. Ortalama günde 1 paket sigara 20 yıl boyunca içildiğinde akciğer kanseri görülme riski belirgin artmaktadır. Sigaraya başlama yaşı önemlidir, ne kadar erken başlandıysa risk o kadar artmaktadır.
Balgamlı öksürük ve harekete bağlı nefes darlığı ve göğüste yaşanan enfeksiyonlarda ki artış KOAH'ın erken habercisi olabilir. KOAH hastalığında yaşanabilecek belirtiler şunlardır: Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı Geçmeyen ve balgam içeren inatçı öksürük.
“KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” diyen Prof. Dr. Görgüner, “Tedavide en önemli nokta, kişi şayet içiyorsa sigaranın bırakılmasıdır. Bunun dışında hekiminin uygun gördüğü ilaçları zamanında, doğru ve etkin bir şekilde kullanmasıdır.
Akciğer grafisi, atak ile gelen KOAH'lı hastayı değerlendirmede önemli bir yöntemdir.
KOAH'ın tedavisi var mıdır? KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH tedavisinin ilaçlarla olan ve de ilaçlar dışında olmak üzere iki tamamlayıcı kolu vardır.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır.
Sigara Cigerleri kac senede bitirir? Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır.
Akciğerlerin KOAH belirtilerine sebep olabilecek kadar kötüleşmesi genellikle 40 yaş civarında olur.
Sigara içme süreniz akciğer kanseri riskinizi artırıyor!
Sigara içme süresi akciğer kanseri riski için çok önemlidir. Ortalama 20 yıl ve üzeri, günde bir paket ve üstü sigara içenlerde, içmeyenler veya daha az içenlere göre akciğer kanseri görülme riski belirgin oranda artar.
Çelen, sigara içenlerin yaşam sürelerinin ortalama 15 yıl kısaldığını söyledi, "Sigara içen kadın ve erkeklerin hiç sigara içmemiş olanlara göre 35-69 yaşları arasında hayatlarını kaybetme riskleri daha yüksektir.
Sigarayı bırakmadığı takdirde hastalık kötüleşerek ilerliyor. Bırakıldığında hastalarda biraz daha geriye dönüşüm oluyor. 20 yıl süreyle günde bir paket sigara içen kişinin KOAH olma riski yüksek. Bazı hastalar daha az sigara içseler bile KOAH olabiliyorlar. Hastalık kişinin 25-30 yıl öncesine dayanıyor.
Koah tanısı nasıl konulur? Kişi sigara içiyorsa uzun süreli nefes darlığı, öksürük ve balgam şikayetlerinin varlığı Koah tanısı için yeterli görülür ancak kesin tanı için solunum testi değerlendirmesi yapılmalıdır.
Solunum fonksiyon testi (spirometri) KOAH tanısının kesinleştirilmesinde kullanılan bir tetkiktir.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
1. Hafif KOAH: Hastalığın başlangıç evresi olarak nitelendirilen bu evre, gayret gerektiren aktiviteler ve yoğun tempolu işler esnasında ortaya çıkan nefes darlığı belirtisiyle kendini gösterir.
KOAH hastalığı zaman içerisinde ilerler ve akciğer dokusunda daha fazla hasar oluşturur. KOAH hastalarının tedavisinde temel amaç bu ilerlemeyi yavaşlatmak ve hastalığa bağlı komplikasyon gelişimini önlemektir.
Tüm dünyada ölüm sebepleri arasında ilk üç içerisinde yer almak üzere olan KOAH bunun yanında hayat kalitesini bozan, günlük yaşamı etkileme sıralamasında ise ilk sıradadır. Tanı sonrası kalıcı bir hastalıktır.
KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20'dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır.
40 YAŞ ÜSTÜ 5 KİŞİDEN BİRİNDE KOAH GÖRÜLÜR
KOAH erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırmalıdır. KOAH erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırmalıdır.
KOAH hastalarında hava yollarında balgam arttığı için daha sık öksürük ile balgam çıkarma görülür ve balgam miktarı da artar. Balgam genelde açık sarı ve yapışkandır. Hava yollarında enfeksiyon durumunda balgam rengi koyu sarı veya yeşile döner ve bazen pis kokulu olur. Bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri