Dilimize Arapçadan geçmiş olan mamur kelimesi ''ümran'' sözcüğünden türetilmiştir. Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir.
mâmur etmek, şenlendirmek.
Divan şairleri sevgililerini övmek için kaleme aldığı gazel ve kasidelerde ''mahmur'' kelimesini fazlasıyla kullanır. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu sözcük bayılmak üzere olan kişi anlamına gelir. Mahmur-ı Ayn şeklinde yazılan tamlama ise süzgün bakışlı yar demektir.
Dört başı mamur deyimi mükemmel bir şekilde yapılan işi dile getirirken kullanılan bir deyim olarak biliniyor. İstenilen tüm özelliklerin var olduğunu belirtmek için de bu deyim sık sık tercih ediliyor. Kısacası kusur ve istenildiği gibi demektir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan mamur kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
“Mâmur ev” veya “mâmur mâbed” anlamına gelen el-beytü'l-ma'mûr, Kur'ân-ı Kerîm'de (et-Tûr 52/4) Allah'ın üzerine yemin ettiği bir mekânın adı olarak geçer. Bir yerin mâmurluğu, bakımlı ve düzenli oluşundan başka gelen gideninin ve ilgi göstereninin fazla oluşuyla da ilgilidir.
mâmur etmek: huzura kavuşmak, şenlenmek.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mamur kelimesi ''ümran'' sözcüğünden türetilmiştir. Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir.
Nirengi veya üçgenleme, haritacılıkta bilinmeyen bir uzunluğu, yüksekliği veya koordinatı bulmak için bir alanı üçgenlere bölerek yapılan hesap. Nirengi hesabında kullanılan referans cisme nirengi noktası veya kısaca sadece nirengi denir.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Bir kişiye mahur bakışlı dendiğinde o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade edilmektedir. Mahur gözlü kelimesi de mahur bakışlı ile benzer şekilde süzgün gözlü, etkileyici gözlere sahip, karşı tarafı etkileyen gözlü kişi anlamlarına gelmektedir.
Özellikle dobralık kelimesi TDK açısından ele alındığında, 'Açık sözlük ya da iyilik ve güzellik' şeklinde karşılık bulunmaktadır. Aynı zamanda dobra olmak kelimesi de yine yaygın olarak Türkçede kullanılan sözcüklerden biridir.
- Layık olma, uygunluk, yaraşır olma, değim. Liyakatli; liyakatli olan, liyakat ehli, iş bilir, değerli. Liyakat göstermek; bir işte başarı göstermek anlamına gelir. Liyakat sahibi; bir işin gerçekleştirilmesine elverişli, liyakatli, yetenekli.
TDK anlamı nedir? Arapça kökenli bir kelime olan 'Vakurlu' ; ağırbaşlı kişilere veya bir olay karşısında onurlu kişiler için kullanılır. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Vakur' kelimesi, Ağırbaşlı, onurlu olarak tanımlanmakatadır.
Amel, yapmak, üretmek, işlemek anlamına gelirken mamul, yapılan, imal edilen şey demektir.
Başat kelimesinin ilk anlamı öncüdür. Bunun dışında güçlü ve etkili anlamına da gelir. Biyoloji biliminde melez karakterlerde baskın genlere sahip olan karakterler, başat karakter olarak tanımlanır.
TDK Sözlüğünde münferidin anlamı; 'Tek, ayrı, kendi başına olan' olarak yer almaktadır.
NAKMET – NIKMET
(ﻧﻘﻤﺖ) i. (Ar. naḳmet – niḳmet) İntikam, cezâ: Her ne kim katında ol ni'met-durur / Çün bekāsı yok sana nakmet-durur (Ahmedî).
TDK'ya göre Nevir kelimesinin sözlük anlamı sinirdir. Ancak bu kelime daha çok asabiyet anlamında kullanılır.
Dörtbaşı Mamur Şahin Çakırpençe (A. Turan Oflazoğlu) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Metruk; Arapça kökenli bir kelimedir ve kelime anlamı olarak “bırakılmış, terk edilmiş ve kullanılmayan” demektir. Metruk kavramı Osmanlı toprak hukukunda oldukça önemli olmuştur ve metruk arazi olarak kullanılmıştır.
(Ar. eѕr – uѕret “hadis nakletmek, rivâyet etmek”ten me'sūr > me'sūre) (Haber vb. için) Rivâyet edilen, rivâyet yoluyle gelen, nakledilen: “Ed'iye-i me'sûre: Rivâyet yoluyle Hz. Muhammed'den gelen duâlar.”
Garaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Kin. Hedef, amaç, maksat.
Aralıksız bir tavafın. Kâbe"nin hizasında birinci kat semada bir başka Kâbe vardır, Beytü"l-İzze. İkincide, üçüncüde... nihayet yedinci kat semada yine Kabe"yi iz düşümü alan Beytü"l Mamur.
Beytü'l-mal, İslam devletlerinde devlet hazinesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri