Doğalgaz borularını boyamak için öncelikli olarak yetkili firmalar tarafından gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Yetkili firma gerekli kontrolleri yaptıktan sonra tesisatın sağlamlığını kontrol ederek uygun renk ve boya işe doğalgaz borularının boyanması için izin vermektedir.
Daha önceleri bu çalışma bile kabul edilmiyor ve doğalgaz borusunun tamamen açıkta olması isteniyordu. İGDAŞ yetkili mühendisleri son yıllarda TSE bölümünün açık olması şartıyla doğalgaz borularının boyanmasına izin vermeye başladılar.
Doğalgaz borularınızın tesisatı yeni yapılmış ise boyama işlemini tesisattan hemen sonra yapamazsınız. Tesisat bittikten sonra her bir parça üzerinde gaz kaçağı testi yapılır.
Mutfakta bulunan doğalgaz borusu, genelde siyah rengi olduğu gibi kalır. Eğer boyamak istiyorsanız sizlere tavsiyemiz yağlı boyayla boyamanız. Zira bu doğalgaz borusunun üzerine sürülecek plastik ve silikonlu boyalar, siyah rengi kapatmayacaktır. Ancak yağlı boyayı sürerken büyük özen göstermelisiniz.
Neden sari renklidir? Standartlar doğalgaz borularının sari renkli veya sari şeritli olmasını şart koşmaktadır. İçme suyu hatlarından ayrılmasını sağlamaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Doğalgaz boru boyama için iki farklı boya tercih edebilirsiniz. Bunlardan ilki su bazlı yağlı boyalardır. Diğeri de sentetik yani tiner bazlı yağlı boyalardır. Daha estetik bir görünüm için açık renk boyaları belirlenen özellikteki boyalar içerisinden tercih edebilirsiniz.
Doğal gaz borusunu gizlemek için en sık başvurulan yöntemlerden birisi hasır iplerdir. Bu ipler hem pek çok renge ve tarza uyum sağladığı için hem de uygulaması kolay ve maliyeti düşük olduğu için sıkça tercih edilir. İhtiyacınız olan sadece hasır ip ve silikondur.
Plastik boyamak için astarlama işlemini bitirdikten sonra su bazlı akrilik boyalar ile yüzeylerinizi kolayca boyayabilirsiniz. Plastik boya renkleri arasından istediğiniz rengi seçerek hemen satın alabilirsiniz. Su bazlı akrilik boya veya Handy lake boyaları tercih edebilirsiniz.
PVC boyama süreciyle ilgili en çok merak edilen konuların başında “PVC boya tutar mı?” sorusu geliyor. Metalden cama, ahşaptan betona birçok farklı yüzey gibi PVC de boyanabiliyor.
Tüm Doğal Gaz borularımız normalize edilmiştir (tavlanmıştır), iç çapaksızdır, korozyon dayanımı yüksektir. PE Kaplı Doğal Gaz borularımız, DIN 30670:2012-4 normuna göre kaplanmaktadır.
✅ Hangi doğalgaz boruları daha iyi? Doğalgaz iç tesisatta kullanılması gereken boruların kesinlikle çelik borular olması gerekir. Bu boruların TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kriterleri içerisinde yer alması gerekir. Özellikle ülkemize TS EN 751- standartlarına uygun olmalıdır.
8. Alüminyum Folyo ile Sarın
Mutfakta doğalgaz borusu gizleme ile ilgili vereceğimiz tüyoyla sona geliyoruz.Doğalgaz borusu gizlemenin en iyi yolu alüminyum folyo ile sarmaktır. Hem pratik hem de estetik olan bu yöntemden kesinlikle faydalanmalısınız. Parlak bir görünüm oluşturur, mutfağı daha hoş gösterirsiniz.
Çeşitli straforlarla bu boruları kaplayarak ışıklandırmadan faydalanmak da mümkün olmaktadır. Doğalgaz borusu gizleme seçenekleri için salon gibi alanlarda borular geçiyorsa perde ile bunları kapatmak mümkün olabilmektedir. Uzun perdeler kullanmak bu boruların kapanmasını sağlayabilir.
Doğalgaz boruları çelik ve bakırının yanı sır PE ve PVC ile de üretilen ürünlerdir.
Doğal gaz tesisatlarında sadece TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kapsamında yer alan çelik borular kullanıma uygundur.
Doğal gazın kaçak bir şekilde kullanımı sağlanmak istendiği zaman, tesisat üzerinde verilecek olan hasarlara bağlı olarak da işlem yapılabilir. Bazı durumlarda borulara zarar verilerek, bazı durumlarda da doğal gaz kazan dairelerinde ortaya çıkarılan hasarlar sayesinde kaçak kullanım sağlanır.
Akrilik boya genellikle yağlı boya türlerinden biri olarak zannediliyor. Ancak bilinenin aksine akrilik boya yağlı boya türlerinden farklıdır. Akrilik boyanın içerisinde esnek pigmentler bulunur. Akrilik boya plastik yağlı boyadan farklı olarak içerisinde plastik akrilik reçine parçaları bulundurur.
Plastik aksamların boyanması için geliştirilmiş sprey boya. Plastiğe mükemmel yapışma ve tutunma sağlar. Sert plastik yüzeyler, plastik bahçe mobilyaları, oto tamponları, pencere çerçeveleri vb. yüzeylerde uygulama imkanı sunar. Ürün sert yüzeyli plastiklere uygulanabilir.
Neme ve suya dayanıklı, alkali ve kimyasal direnci yüksektir.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır? Reçine pigmentleri ve sudan oluşan akrilik boya, hem dekorasyonda hem de hobi projelerinde tercih edilen boya çeşitlerinden biridir. Boya çeşidine göre değişmekle birlikte ahşap, metal, plastik, cam, seramik, plastik gibi pek çok farklı yüzeye uygulanabilir.
Yüksek korozyon ve yaşlanma dirençleri ile kolay taşınabilir ve döşenebilir olmalarının yanısıra çok uzun ömürlü performansa sahip olmaları sonucu günümüzde doğalgaz dağıtımında kullanılan boruların %95'i polietilenden üretilmiştir.
Mutfaklardaki doğalgaz boruları da duvardan gelip ocağın giriş kısmına iner. Bu boruların gizlenmesi için alüminyum folyo, led lamba gibi tedbirleri tercih edebilirsiniz. Doğalgaz borularının gizlenmesi için alacağınız tedbirler, ev dekorasyonuna da önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
Kalorifer borularını gizlemek için de fon perdelerinin bu dekoratif görevinden faydalanabilirsiniz. Kalorifer peteklerinin önüne fiskos sehpa, berjer, şifonyer gibi mobilyalar koyarak kaloriferin yanına perde asabilirsiniz. Böylece hem tavandaki hem süpürgelik üstündeki boruları gizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri