Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Jelibon helal mi haram mı? Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi marka Jelibonda domuz yağı var? Fakat firmanın Avrupa ve A.B.D.'de üretim yapan fabrikalarında üretilen Haribo ürünlerinin içeriğindeki jelatinin kaynağının domuz ürünleri olduğunu anlıyoruz.
Türkiye'de gıda sektöründe kullanılan sığır jelatinleri helal ürünlerdendir.
Jelatin Fransızca bir kelimedir. İnce saydam ve parlak bir maddedir. Sığırdan ve domuzdan elde edilir ve gıda sektöründe kullanılır. Jelatin genellikle gıdaların uzun süre kullanımını sağlar ve ayrıca sıvı gıdaların daha kıvamlı bir hale gelmesini sağlar.
(İbn-i abidin, VI / 449). Domuzdan vb. haram şeylerden maddeler ihtiva eden ilaçların terkibini iyi bilmek gerekir. Eğer başkalaşım (istihale=kimyasal tepkime) varsa pisliği gitmiş olacağından kullanılması haram olmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Kur'an domuzu haram sayarken onu “fısk” (el-Mâide 5/3) ve “rics” (el-En'âm 6/145) olarak nitelendirir. Rics (maddî veya mânevî bakımdan pis, murdar) olma hususu şarap, kumar, putlar ve fal oklarıyla ilgili olarak da zikredilmektedir (el-Mâide 5/90).
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır.
Hayır, Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir hammadde kullanılmamaktadır.
Firma, ''Dünya çapında satılan tüm Nutella, Helal tüketime uygundur.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda” DOMUZ var.
Ancak neredeyse hiçbir ürünün üzerinde “ Domuz Yağı Vardır ” veya “ Domuz Yağı Yoktur ” ibaresi bulunmuyor. Bu durumun belli olması için ise kod sistemi üretilmektedir. Avrupa Birliği tarafından onaylanan gıda katkı maddelerine verilen kod "EC" olarak adlandırılmaktadır.
Ahmet B. Evet, HARIBO Türkiye olarak ürettiğimiz tüm çeşitlerimiz “Helal ürün” sertifikasına sahiptir ve Türkiye'de, İstanbul Hadımköy'deki fabrikamızda üretilmektedir. “Helal ürün” tüketen dünyanın birçok ülkesine de Türkiye'de üretilen HARIBO ürünleri satılmaktadır.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
ÜRÜNLERİMİZİN HİÇBİR ÇEŞİDİNDE DOMUZ YAĞI VE DOMUZDAN ELDE EDİLMİŞ HİÇBİR KATKI MADDESİ YOKTUR.
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
genelde domuz yağı pek kullanılmaz çikolatalarda,şekerlemelerde(yumuşak olanlarda) domuz jelatini kullanılır. bu arada milkada domuz yagı yok.
Dünya Standartları Besicilik Sistemine uygun olarak yetiştirilen hayvanlar, İslami usullere uygun olarak veteriner kontrolünde kesildiği gibi, denetimden geçirilmiş olan onaylı çiftliklerden temin ediliyor. McDonald's Türkiye'de helal sertifikasına sahip üreticilerle çalışılıyor.
Müslüman ülkeler için üretilen tüm Nestlé ürünleri helal gıda sertifikasına sahiptir.
Jelibon şekerde domuz yağı var mı? Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz.
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Diyanet: "Domuz, dişisini kıskanmayan tek canlı mahlûktur. Domuzun etini yemek suretiyle, bu hususiyetin kişiye de sirayet etme ihtimali vardır" buyuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri