Müteahhit, inşaatın tüm yapım sürecini baştan sona koordine eder. Proje için gerekli tüm çalışanları işe alır.
Mimar. Bir mimar, binaların yapımının planlanmasında, tasarımında ve denetlenmesinde eğitilmiş bir kişidir.
Yol, tünel, baraj, bina gibi işlerin projesinde, yapımında ve denetlenmesinde rol alan kişiye inşaat mühendisi denir. En eski mühendislik dallarından biridir. Mühendisliğin temel branşıdır. İnşaat teknikeri, müteahhit, mimar, elektrik mühendisi ve makine mühendisi ile birlikte çalışır.
Köprü, yol, baraj, tünel bina yapan meslek özellikle inşaat mühendisliğinin alanına girer, mimarların da desteği gereklidir. Evleri ve binaları yapan meslek olarak da ilk akla gelen mimarlardır fakat inşaat mühendislerinin desteği gerekebilir. Evlerin iç ve dışının güzel görünmesini sağlayan meslek ise iç mimarlıktır.
İnşaat mühendisi; yol, bina, havaalanı, tünel, baraj, köprü, kanalizasyon, arıtma sistemleri dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri ve sistemlerini tasarlar, inşa eder, denetler ve sürdürür.
İlgili 19 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Ev yapan kişiye işçi veya mimar denebilir. İşçiler evin ta kendisini yapar. Mimar ise evin iç planını çizer.
İnşaat yapı ya da yapı çevresinin, altyapının, kısacası inşa projesinin oluşturulma ve montaj işlemidir. Büyük ölçekli inşaatlar kapsamlı birçok görevler içerirler. İnşaat, belli bir bölgedeki bina, altyapı, havaalanı, baraj gibi geniş anlamda yapı veya yapı çevresinin oluşturulma aşamasıdır.
Bina; içinde barınmak veya başka amaçlarla kullanmak üzere dayanıklı malzemelerden inşa edilen, kapalı ve genellikle çok bölmeli yapı. Genellikle duvarları, çatısı, giriş-çıkış ve bölmeler arası geçişi sağlayan kapıları ve güneş ışığından yararlanmak için pencereleri bulunur.
inşaat; bina, yol, köprü, demiryolu, metro tüneli, kanalizasyon, liman, dalga kıran, havuz, istihkam, havaalanı, tramvay yolu ve spor alanlarının yapımı gibi her çeşit yapının işleriyle bunların etüt, proje, araştırma, bakım, onarım vb. işler olarak açıklanmıştır.
İnşaat işçisi, emek işçisidir. Yapılı çevrenin ve altyapısının fiziksel yapımında kullanılır. İnşaat işçileri, inşaatta çalışırlar ve güvenlik için inşaat kaskı takarlar.
Yapı kalfası bir inşaatta mimara yardım eden ve mimar tarafından belirlenen plana göre inşaatın yapılmasına nezaret eden, diplomasız, ancak inşaat kaide ve usullerini bilen çalışandır. Yapı ustalarını yönetene ustabaşı denir.
MÜTEAHHİT, inşaat projelerini planlayan, organize eden ve yürüten, genellikle inşaat şirketi sahibi olan kişidir. Müteahhitler, inşaat projelerini tamamlamak için gereken kaynakları yönetir, inşaat mühendisleri, mimarlar, işçiler ve alt yüklenicileri işe alır ve inşaat sürecinin tüm yönlerini denetlerler.
“Yapı” kavramı genel anlamda bir ifade olup, “bina” kavramı ile yapının özel bir hâli tarif edilmiştir. Buradan özetle, “her binanın bir yapı olduğu, her yapının ise bir bina olmadığı” sonucuna varılmaktadır.
Bir bina yapısının temel bileşenleri, temel, zeminler, duvarlar, kirişler, sütunlar, çatı, merdiven, vs.'dir . Bu elemanlar, bina yapısını destekleme, çevreleme ve koruma amacına hizmet eder. Çatı, bir bina yapısının en üstteki bileşenini oluşturur. Binanın üst yüzünü kaplar.
Metruk bina; artık kullanılmayacak kadar eski olduğu için ya da insanların faydalanması için onlara bırakılan, terk edilen yapıları ifade etmektedir.
İnşaat terimleri porozite, priz, vibrasyon, rijitlik, döşeme, uniform, segregasyon, röper, soğuk derz, aplikasyon, metraj, denizlik, ataşman, kiriş ve kolondur. Perde duvar, kot, etriye, karkas ve mıcır da inşaat terimleri arasındadır.
Özel inşaat kişilerin oturmak veya satmak amacıyla kendi nam ve hesaplarına bina inşa etmelerini ifade etmektedir. Kendi nam ve hesabına inşaat işi yapanları, inşaat taahhüt işi yapan işletmelerden ayıran en önemli özellik, yapıları başkası adına (taahhüt) değil, kendi nam ve hesaplarına yapmalarıdır.
Bir evi yuva yapan, ocağında tüten muhabbettir.
Allah'ım! Senden hayırlı girişler (girilen yerin hayrını) ve hayırlı çıkışlar (çıkılan yerin hayrını) istiyorum. Allah'ın adıyla girdik, Allah'ın adıyla çıktık. Yüce Rabbimiz Allah'a tevekkül ettik.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 113)
Yapılı: Banyo dökülüyordu, boruları değiştirdik. Zengin dekorasyonlu: En ağdalısından, şaşaalı dekorasyon.
Müteahhit, bir işi yapmayı taahüt eden, bir işin yapım sorumluluğunu üstlenen anlamına gelmektedir. Müteahhit kelimesi arapça kökenlidir. Özellikle inşaat işleri için kullanılan Müteahhit kelimesi inşaatın yapımını üstlenen kişi veya şirket anlamında kullanılır.
İnşaat sektöründeki önemli mesleklerden biri de müteahhittir. Müteahhit, inşaat yapımının yüklenicisi olan ve planlama sürecinden bitişine kadar süreci yöneten, takip eden ve yaptıran meslek erbabıdır.
"müteahhit" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 20 sonuç contractor i. purveyor i. vendor i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri