Binaların uzun ömürlü ve sağlıklı olması binanın su almaması ve taşıyıcı kolonların su alma nedeni ile yıpranmaması ile mümkündür. Çünkü su alan bina korozyona uğrarsa taşıyıcı kolonların yük taşıma kapasitesi düşebilir.
Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur. Binalarda güvenlik kaybı oluşur. Binalar çok daha kısa sürede eskir ve problem oluşturmaya başlar.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Su yalıtımsız binalarda nem, özellikle bodrum katlardaki kolon ve kirişleri çürütür.
Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
İlgili 18 soru bulundu
Dere yatağı ya da doldurulmuş alanlar doğal afetlere karşı dayanıksız, sert zeminlerdeki yapılar ise daha dayanıklı kabul edilmektedir. Binanın temelinde yer altı suyu olup olmadığı da büyük önem taşır. Bu sular çekilip dışarı atılsalar da, zeminde yeniden su birikmesiyle birlikte temele zarar vermesi söz konusudur.
Yer altı suları ve tesisattan sızabilen az miktarda sular, zamanla bina yüzeyine bir basınç uygular. Bu basınç, bina temeline zarar vermeye başlar. Nemin bıraktığı zararlı etkiler, belirli bir süre sonra binanın yeryüzünde kalan kısımlarında bile görülebilir.
Bina temeli atılırken, binanın etrafına üzeri yapısal olarak delikli drenaj boru hattının döşenmesi zorunlu bir uygulamadır. Bu uygulama temelde görülen ya da görülmeyen kaynak suyu gibi eylemlerin oluşmasında, su temele ulaşmadan drenaj boru hattına dolumu sağlanır ve oradan da bağlı olduğu rögara tahliye edilir.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Beton, klasik karışımda yüzde 100 su geçirmez değildir. Bununla birlikte, en popüler beton mukavemet sınıfları C 16/20 ve C 20/25, karşılık gelen basınca ek olarak bir miktar su tutar. Bununla birlikte, kalıcı olarak veya yüksek basınç altında maruz kaldıklarında nemi belirli bir derinliğe kadar emebilirler.
Fazla su, betonu fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıksız hale getirir. Ayrıca betonun içinde olması gerekenden fazla su bulunması agreganın ayrışmasına yol açabilir. Su, agregadan uzaklaşıp yüzeyde toplanacağından betonun homojen olmasını engelleyebilir.
Yüzeye çıkan suyun buharlaşması sonucunda, kalsiyum hidroksit ve tuzlar beton yüzeyinde genellikle 3 mm ile 15 mm arasında bir çökelti tabakası oluşturur. Kalsiyum hidroksit, havadaki karbon dioksitle temas eder ve CaCO3 (kalsiyum karbonat) haline dönüşür.
Yağmur suyu, nemli toprak, binanın inşa edildiği zemindeki yeraltı suları ve banyoda oluşan buhar, binanın ömrünü kısaltıyor. İnşaat sırasında kullanılan metal ve demirler zamanla paslanıyor ve bu durum olası deprem anında büyük risk oluşturuyor.
Tüm hasar durumları için kurutma süresini genelleyecek olursak: „Optimum temel koşullar sağlanır ise, kurutma işlemlerinin bir çoğu genelde 3 ila 4 hafta arası sürer. “ Niye bu kadar uzun diye şaşırmış olabilirsiniz.
Kanalizasyon ve binanın atık su boruları tıkanmış olabilir bazen tıkanmadan kaynaklanan sorunlardan dolayı su toprağa dolar ve en alt kattan ıslanma yapar. Hatta kanalizasyon yoğun kullanılıyorsa bina zemininden de su çıkar.
Sızıntı olan yer bulunmalı buna neyin neden olduğu tespiti de yapılmalıdır. Duvardan su sızması tesisat borusunun patladığı anlamına gelir, Tesisat borusu patladığında küçük bir delik bile olsa orada sızan su sizi rahatsız edecektir. Duvara bir şeyler monte edilirken tesisat borusunu delmiş olabilirsiniz.
Drenaj hattı sayesinde, su kaçağı olduğunda veya yağmur suyudan dolayı bina temeline gelecek olan su drenaj boruları aracılığı ile bir kuyuya aktarılır. Bu işlem, bina inşaat halinde iken ve temel atılacağı sırada yapılmalıdır. Bina bitmişse ve kullanılıyorsa, bodrum kata bir kuyu kazılır.
Harç, çimento ve beton da sıcaklık artışı kuruma süresini düşürmektedir. Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir.
Kristalize etki oluşturan beton katkı malzemeleri, beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su ve nem ile reaksiyona girerek kristal bir ağ oluşturur. Bu ağ, betonu su geçirmez yapar. Bu malzeme su ile her temas ettiğinde kristalize etki göstererek performansını artırmaktadır.
Radye temeller, su yalıtımının sağlıklı şekilde yapılmasını kolaylaştıran ve özellikle çok katlı binalarda kullanılan bir temel tipidir.
Yığma yapı tekniği ile inşa edilmiş duvarların yükünü zemine aktarmak için tercih edilir. Duvar altı temellerde temel genişliği, taşıyıcı duvarın genişliğinden en az 20 cm daha fazla olarak uygulanır. Temel kalınlığı ise taştığı bu uzunluktan az olmamalıdır.
Yapının yüklerini, güvenli bir şekilde zemine aktaran yapı elemanıdır. Temeller, düşey taşıyıcılardan ( kolon, perde, çekirdek taşıyıcı duvar vb.) aldıkları yükleri daha geniş bir alana yayarlar. Betonarme temeller, sadece betonarme değil, çelik, ahşap gibi yapıların da temelleri olarak kullanılır.
Su deposu binaya zarar verir mi? Bunlardan ilki bina zemininde yer alan su deposunun çürüme ve sızdırma gibi unsurları barındırmaması yapı ömrü açısından sonra derece önemlidir. Sızdıran bir su deposu sürekli zemin betonunu nemlendirerek bina ömrünü olumsuz olarak etkileyecektir.
"Binaların bahçelerinde açılan kuyu suları, dezenfekte edilmemesi durumunda kolera ve tifo gibi tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarıyor."
"Aktif ve faya yakın yerlerde bulunan su kuyularında deprem öncesi olası bazı değişiklikler depremin önceden tahmin edilebilmesine olanak verir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri