Mantolama işlemi genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yapılması tercih edilen bir uygulamadır. Bunun nedeni, bu dönemlerde genellikle hava sıcaklıklarının +5°C ile +35°C arasında değişiyor olmasıdır. Bu sıcaklık aralığı, mantolama işleminin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için idealdir.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Yeni yapıştırıcı işlemi yapsak bile üzerindeki sıva çimento esaslı olduğu için zamanla çatlamalar gözükür, dolayısıyla kış aylarında dış cephe ısı yalıtımı yapmak söz konusu değildir, tabi iş güvenliği de kış aylarında yağışın artması sebebi ile çok daha önemlidir.
Mantolama, sadece soğuk hava koşullarında değil, aynı zamanda sıcak hava koşullarında da faydalıdır. Isı yalıtımı, yaz aylarında serinlemeyi ve klima maliyetlerini azaltabilir.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Isı Yalıtımı yeni binalar için, yasal zorunluluktur. 2000 yılından bu yana yürürlükte olan “Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği” ne göre, bu tarihten sonra inşa edilen yeni binalar Isı Yalıtımı olarak projelendiriliyor.
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Mantolama Yaparken Yağmur Yağarsa Ne Yapmak Gerekir? Yağışlı havalarda öncelikle iş güvenliği açısından daha sonra da yağan yağmur uyguladığımız malzemenin içeriğini bozacağı için mantolama yapılmaması gerekir.
Ortalama olarak, mantolama işleminin metrekare fiyatı 120-390 TL arasında değişebilir. Ancak, daha kaliteli malzemeler kullanılırsa veya işin yapılacağı bölgenin zorlu şartları varsa bu fiyatlar artabilir. Fiyatlandırma için mantolama firmaları ile iletişime geçmeniz ve fiyat teklifi almanız önerilir.
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur. Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller ve binayı tüm dış etkenlerden korur.
Fakat eski yapılarda yalıtım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bazı yenilemeler, takviye ve düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu işlem, inşaat sektöründe ve resmi kayıtlarda mantolama işlemi olarak da belirtilirken mantolama işleminin yapılması için konusunda bilgili firmalar ile çalışılması gerekiyor.
Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir. Bu şekilde bina kabuğu bir manto gibi dış hava koşullarından kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur. Bina kabuğunun da (duvarlar ve taşıyıcı elemanlar) ısı depolama kapasitesinden faydalanılır.
Dolayısıyla EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan mantolama, binanın nefes almasına engel olmaz; ilave olarak binanın ısı yalıtımını sağlarken, bina donatısını korur ve binanın ömrünü uzatır. Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
Mantolama sayesinde yapılar dış etkenlerden korunur ve ısının ortamda dengeli yayılımı çok daha kolay biçimde sağlanır. Isı yalıtımı, yaşadığımız konutların yanı sıra okul, ofis, hastane gibi yapılarda da enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda iç mekandaki çalışan verimliliğini ve yaşam kalitesini artmış olur.
Binaların dört bir yanına kaplayan dış cephe mantolamanın kış aylarında soğuk yaz aylarında ise sıcak havadan korumak için uygulanan bir işlemdir. Mantolama sisteminin yaz aylarında serinletebilme özelliği yalnızca klimadan beklenirken, klimalar sadece belli bir sürece kadar serinlik sağlayabilmektedir.
5cm Karbonlu Mantolama İzolasyon Levhası *1 Paket 5 m2 Alan Kaplamaktadır. 1 Paket İçeriği 10 adet Levha Dan Oluşmaktadır.
Dış cephe masraflarının bölümü nasıl gerçekleşir? Yönetim kurulunun kat malikleri toplantısında almış olduğu karara ve yapmış olduğu mantolama sözleşmesine tüm kat malikleri uymakla yükümlüdür. Dış cephe mantolama masrafları tapu senetlerinde belirtilen arsa payına göre bölüştürülmektedir.
Taş Yünü: Taş yünü, doğal taşların eritilmesi ve daha sonra sıkıştırılmasıyla elde edilen bir mantolama malzemesidir. Bu malzeme, yüksek ısı yalıtım performansı, yüksek dayanıklılık ve yangın dayanıklılığı özellikleri nedeniyle en iyi mantolama malzemeleri arasında yer alır.
İlk işlem olarak binanın cephe sayısı belirlenir. Her cephenin eni ölçülür ve kat sayısına bakılır ve her kat 3 metre olarak baz alınır. Ayrıca her cephenin eni ve boyu hesaplanır. Cepheler kaç metre kare geldiyse hepsi toplanır ve boşluklar düşüldükten sonra binanın mantolama yapılacak alanı net olarak ortaya çıkar.
İşte mantolamanın deprem güvenliği üzerindeki etkileri: Dayanıklılığı Artırır: Mantolama işlemi, yapıların dış duvarlarının kaplanması ve yalıtım malzemeleri ile güçlendirilmesi anlamına gelir. Bu sayede, yapıların dayanıklılığı artar ve depremlere karşı daha dirençli hale gelir.
Dış cephe mantolama binalara ses ve ısı yalıtımı için yararlar sunar. Bunun yanında rutubetin yani nemin de önlenmesinde yardımcı olabilir. Başarılı bir şekilde uygulanmış mantolama uzun yıllar boyunca binanızı olumsuz etmenlere karşı korur.
Apartman Tek Daire Mantolama, farklı mekanlara farklı hava katarken özellikle TV ünitesi arkasına ya da şömine üzerine uygulanmaktadır. Tek bir duvara uygulayabileceğiniz ve bir tarz oluşturan dekoratif duvar panelleri, tüm odaya da uygulanabilir. Fakat kullanılacak ortama göre renk seçimi de dikkatli yapılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri